Karriereskift? 10 tegn på det er tid til karriereskift

Er du i tvivl om, du skal lave et karriereskift? Så er du ikke alene. Hvert år ender mere end hver fjerde lønmodtager med at skifte til et nyt arbejde og lave et karriereskift. Så måske er det tid til at lave en status over, om du er det rigtige sted i din karriere?

Her får du 10 tegn på det er tid til karriereskift

  1. Du er drænet for energi hele tiden.
  2. Du har ingen passion i det, du laver.
  3. Du udvikler dig ikke hverken fagligt eller personligt.
  4. Du bliver ikke sat pris på.
  5. Du keder dig eller har alt for travlt.
  6. Du ligger mere i jobbet, end du får igen.
  7. Du føler ikke, at du gør en forskel.
  8. Du bliver søndagsdeprimeret, når du tænker over den nye arbejdsuge, der venter. 
  9. Du dagdrømmer om et nyt job.
  10. Dit humør og relationer er negativt påvirket grundet dit job.

 

Karriereskift eller ej?

Hvis du kan genkende flere af ovenstående tegn, skal du overveje om, du er det rette sted i din karriere. Måske skal du skifte branche og arbejde med nogle andre arbejdsopgaver end, du gør i dag. Måske har din arbejdsgiver mulighed for at justere på dine ønsker, så du kan opnå trivsel, glæde og mening i det job, du allerede sidder i. Uanset hvad du skal eller ikke skal afhænger helt af, hvad der gør, at du ikke trives. Når du først ved det, er du et skridt tættere på svaret.

Find retning i dit arbejdsliv!

Derfor er det svært med et karriereskift!

Det er svært for mange at mærke, hvad de gerne vil arbejde med. Hvad de ren faktisk brænder for at lave. Måske du også har det sådan?

Men faktisk kender du allerede svaret helt dybt inde i dig, men du har måske svært ved at lytte og mærke din intuition. Når først du tør mærke din intuition, og være helt ærlig overfor dig selv og se i øjne, at du ikke er tilfreds, så bliver du nød til at handle.

Så er det lige præcis der, det bliver sindsygt skræmmende, fordi du skal ud af din komfortzone og gøre noget andet end det, du plejer. Frygten for at udvide din komfortzone slører dine tanker og hæmmer din overbevisning om, at du ikke ved, hvad du vil.

Det er her mange støder hovedet ind i muren, fordi tvivlen overtager med tanker som:

Hvis jeg ikke vil det, jeg gør nu, hvad vil jeg så og det jeg vil, er det nu også det rigtige? Tænk hvis jeg fortryder? Hvad nu hvis jeg ikke er god nok eller dygtig nok? Så er det nok ikke det rigtige… Hvad vil andre sige til min beslutning?

Derfor er det så meget nemmere bare at lukke øjne og skubbe utilfredsheden ind under gulvtæppet og blive i det, som du kender og det som føles trygt. Men sådan behøver det ikke at være. Du behøver ikke at nøjes! Men det er vigtigt, at du finder ud af, hvad der driver dig til overhovedet at gå med disse tanker.

Artiklen fortsætter under billedet…

Karriereskift find retning

Få klarhed over dit karriereskift med 2 trin

Første trin er: Identificer, hvad ligger til grund for din mistrivsel?

Du skal starte med at se på, hvad det er, som ligger til grund for, at du ikke trives i det job, du er i nu. Kig på dine svar fra de 10 punkter og spørg dig selv; Hvorfor føler du dig drænet for energi? Hvorfor keder du dig eller føler du ikke du udvikler dig, som du måske ønsker? Hvad er det, som du gerne vil væk fra? 

Et eksempel kan være, at du føler dig begrænset pga. ufleksible arbejdstider, og du dagligt skal rapportere til din chef om dagens opgaver, så han/hun kan følge op på dig for at have kontrol. Måske giver det dig en følelse af fastlåsthed og at din selvbestemmelse er taget fra dig. Måske du føler, at du er gået i stå og sidder fast i rutine opgaver, som giver dig en følelse af, at du stille og rolig bliver afviklet i stedet for udviklet?

–> Brainstorm nu selv alle de ting der kommer til dig, som du gerne vil væk fra.

 

Næste trin handler om, at finde ud af, hvor du gerne vil hen i stedet.

Det er ikke nok at vide, hvad du vil væk fra, hvis du ikke ved, hvor du vil hen i stedet. Så kommer du nemlig ingen steder. Det vil resultere i, at du enten bliver i det job, som du er i i dag. Eller hvis du laver et karriereskift, vil du med stor sandsynlighed gentage mønsteret og ende i fuldstændig samme situation i et nyt job, hvor de samme ting gør, at du ikke trives.

Derfor skal du nu finde ud af, hvad du gerne vil have i stedet for? Hvad er det for følelse du mangler at få opfyldt? Hvad skal der til for, at du kan opnå glæde i dit job?

Lad os tage udgangspunkt i det forrige eksempel. For at komme væk fra de ting jeg nævnte før, kan det være, du istedet ønsker at opnå en følelse af frihed, selvbestemmelse og udvikling for at kunne trives. Frihed ved at have fleksible arbejdstider, så du kan gå tidligt hjem fra job eller møde senere, fordi det måske er vigtigt for dig for at være den forældre, du ønsker at være. Det kan også være, at du er meget nysgerrig anlagt som person, og elsker at tilegene dig ny viden. Derfor kan det være vigtigt for dig, at dit arbejde giver mulighed for udvikling. Det kan enten være med varierende arbejdsopgaver, svære problemstillinger du skal løse, eller at du har mulighed for at tage kurser for at få din nysgerrighed opfyldt, så du føler du udvikler dig fagligt eller personligt.

–> Lav en brainstorm over de værdier, der er vigtige for dig at få opfyldt i dit arbejdsliv, for at du vil elske at stå op hver morgen og skulle på arbejde.

Ovenstående trin er 2 ud af 6 øvelser til, hvordan du får identificeret hvad, der er dit drømmejob. Få hele guiden med de 6 trin sendt til din indbakke helt gratis her: “Find dit drømmejob”.

Læs også: Hvad skal jeg arbejde med?

Få sat lys på din nye karrierevej

Du skal se på det at finde den karrierevej, du ønsker dig, som en labyrint om natten, hel mørk, hvor der et sted inden i gemmer sig en nøgle. Nøglen som åbner døren til din helt rette hylde i din karriere.

Uden lys eller et kort over labyrinten og uden at kende nøglens placering, vil det være en uendelig stor opgave at finde, som vil tage årevis for nogle – hvis det nogensinde lykkes. Men det, at du sidder og læser denne artikel, fortæller mig, at du ønsker at få hjælp og søger inspiration til, hvordan du kan få en afklaring på alle dine tanker om karriereskift.

Måske sidder du nu og har lavet øvelsen og er ikke itvivl om, hvilke værdier som er vigtige for dig, og er nu klar til at tage en beslutning om dit karriereskift.

Men det kan også være, at du stadig mangler at få klarhed over, hvad du egentlig brænder for at arbejde med, selvom du får dine værdier opfyldt. Så handler det om, at du skal finde din passion og dykke ind i dig selv og mærke, hvad det er, du elsker at lave. Som når du laver det, føles det som at tid og sted forsvinder for dig. Det er her nøglen ligger gemt for, at du kan finde den rigtige retning i dit arbejdsliv og finder ud af om, du skal skifte karriere eller ej.

Læs også: Sådan finder du din passion.

 

Sådan får du et succesfuldt karriereskift

For at lykkes med et succesfuldt karriereskift, kræver det, udover at vide, hvor du vil hen i din karriere, at du også finde modet til at turde tage skridtet og udvide din komfortzone – et skridt ad gangen.

At få afklaring på hvilken retning, der er den rette for dig i et karriereskift, er den vigtigste nøgle for at få et arbejdsliv, der giver dig glæde og mening at stå op til hver dag. Når først du kender retningen, er det så meget nemmere at finde modet og handle på det!

Den hurtigste vej til at fjerne al tvivl og finde klarhed over, hvad dit næste skridt i din karriere skal være, er ved at lave en plan og få hjælp. Lav en plan så du ved, hvad du helt konkret gerne vil, og hvad du skal handle på. Vær ikke bange for at opsøge hjælp i forhold til støtte, sparring og netværk. Sørg for at være åben og ærlig om dine ønsker, og tal om din plan om karriereskift med de menensker, der kender dig godt, så de kan støtte dig, når du synes det er svært og frygten sætter ind. Opsøg dit netværk i forhold til sparring og få synliggjort dit ønske om karriereskift.

Vid at de fleste jobs bliver besat igennem netværk. Så få sat gang i dit netværk så hutigt som muligt!

Læs også: Find job hurtigt med disse 20 tips!

 

Er du i tvivl og har brug for at få sat lys på om et karriereskift er det rette for dig?

Måske du kan se flere af de 10 tegn er repræsenteret i dit nuværende arbejdsliv, eller måske du er ledig og kan genkende det fra dit forrige job, men sidder stadig med en tvivl om, hvad du så skal? og om du skal lave et karriereskift eller ej?

Så lad os tage en uforpligtende snak over telefonen, om din situation og hvordan jeg kan hjælpe dig med at sætte lys på din mistrivsel eller længsel efter noget andet, så du kan blive afklaret om, hvilken retning du skal, og hvordan du kommer derhen, så du kan skabe det arbejdsliv, du drømmer om. Læs mere om, hvordan jeg kan hjælpe dig med karrierecoaching.

Charlotte Gade Coaching Gratis Guide