Pleaser? 10 tegn på du har pleaser adfærd

10 TEGN PÅ AT DU ER EN PLEASER!

Kan du genkende dig selv i bare nogle af nedenstående tegn – eller måske dem alle? Så har du en pleaser adfærd!

Når du gennemgår de 10 tegn, skal du være så ærlig som mulig overfor dig selv. Først der, er det muligt at slippe din pleaser-adfærd. Hvordan du slipper din indre pleaser, skal jeg nok komme ind på længere nede i artiklen.

 

HER FÅR DU DE 10 TEGN PÅ OM, DU HAR PLEASER-ADFÆRD:

  1. Du har svært ved at sige NEJ og sætte grænser over for andre.
  2. Du sætter alle andres behov FØR dine egne.
  3. Du har mennesker i dit liv, som dræner dig for energi og overskud.
  4. Du har et arbejde, som du ikke trives i.
  5. Konflikter… nej tak! Du bøjer hellere af eller holder din meninger og holdninger for dig selv for at undgå en unødvendig konflikt.
  6. Du er altid på forkant med de praktiske ting, og intet er overladt til tilfældighederne.
  7. Du er hende, som fikser alle andres problemer, men har selv svært ved at bede om hjælp eller tage imod, hvis andre tilbyder deres hjælp.
  8. Du tænker “Jeg skal yde for at nyde”, men nydelsesdelen sker bare sjældent.
  9. På arbejdet er du hende, som andre kan regne med og kommer altid til at tage alt for mange arbejdsopgaver på dig for at hjælpe din chef eller kollegaer.
  10. Du har så meget empati, omsorg og kærlighed at give af, men du kommer til kort, når du skal give den til dig selv.

 

HVORFOR ER DU EN PLEASER?

At have en pleaser-adfærd er et overlevelsesinstinkt, som rigtig mange mennesker kan genkende. Ja, mange flere end du tror!

At være pleaser eller have en pleaser-adfærd er et mønster, som er tillært i barndommen. Måske er du den ældste eller yngste i søskendeflokken og har lært at for at blive set og hørt, skal du være den søde og pæne pige. Du skal være hende, der altid er så hjælpsom, som andre altid kan regne med.

Måske har dine forældre ikke haft meget overskud og er kommet med kommentar som: “Nu skal du ikke skabe dig”. “Du skal ikke være så egoistisk”. “Nu skal du ikke lave drama”. Selvom der ikke har været en ond hensigt i de udmeldinger, vil du som barn hurtigt lære, at mor/far bliver vrede, afvisende eller kolde, hvis du udtrykker dine følelser og behov. For at få deres kærlighed, har du lært (ubevidst), at du skal bøje af og undertrykke dig selv. Det har gjort, at du er blevet vanvittig dygtig til at afkode deres behov. Bingo! Så fik du ros og anerkendelse og vigtigst af alt deres nærvær og kærlighed.

 

PLEASER-ADFÆRD OG OVERBEVISNINGER

Som pleaser vil du ofte have en overbevisning som; “Du må ikke ses eller høres”. “Du må slet ikke shine, fordi så er du egocentreret”. “Du skal opføre dig ordentligt”. “Du skal ikke være besværlig eller være den, som skaber konflikter (eller noget der i den mindste grad kan medføre en eller form for konflikt)”. Løsningen på det er naturligvis at tilsidesætte dine egne behov og have fokus på andres behov. Præcis det, som du gjorde som barn, gør du stadig som voksen. Du er jo eminent til at afkode andre mennesker og deres behov, så du naturligvis kan imødekomme dem. Først der, føler du dig god nok og værd at elske.

 

SOM PLEASER FØLER DU, AT DU HAR MISTET DIG SELV!

Det har du også. Din pleaser-adfærd har lært dig at lægge låg på dine følelser, holdninger og behov. Den ubevidste frygt er din største drivkraft. Nemlig frygten for at blive afvist eller udstødt. Frygten for ikke at være elsket!

Det kan føles så angstprovokerende at stå op for dig selv og sige fra.
Hvis du skal gøre det modsatte af det, du plejer, ved at sætte grænser, kan det føles som en knytnæve lige i maven. Måske du får kvalme bare ved at tænke på at sige nej til din familie, venner eller kollegaer. Måske din hals snører sig sammen ved tanken om, at du skal være ærlig og stå op for dig selv og sige din holdning til de mennesker, som er vigtige for dig i dit liv.

Det er alt sammen helt naturligt. Men fordi du kan mærke frygten i din krop, betyder det ikke, at du ikke skal gøre det. Det betyder ikke, at du ikke har ret til at stå op for dig selv. Det betyder ikke at dine behov, grænser og ønsker ikke skal imødekommes.

Frygten betyder, at du skal afkode og aflære det mønster, som har gavnet dig, da du var barn, men i dag som voksen ikke gør dig godt længere.

Frygten betyder, at du skal ud af din komfortzone, så du kan bryde dit mønster og gå fra pleaser-rollen til at stå stærkt i dig selv.

Læs også: Lever du i tråd med din indre værdier? 

 

Artiklen fortsætter efter billedet…

Pleaser adfærd

 

SÅDAN GÅR DU FRA PLEASER-ADFÆRD TIL AT STÅ STÆRKT I DIG SELV!

Her giver jeg dig de mest fundamentale fokusområder, som vil hjælpe dig med at overkomme din indre pleaser og stå stærkere i dig selv. Men vid, afhængig af hvor meget din indre pleaser styrer dig, kan det være utrolig svært selv at arbejde med at bryde din pleaser-adfærd. Ofte skal der professionel hjælp til i form af en psykolog, terapeut eller coach. Jeg har mange af mine klienter, når de kommer til mig, som har stor selvindsigt, men har brug for støtte og hjælp til at bryde ud af pleaser-mønsteret. Afhængig af hvor de er i deres liv, tager det mellem 5-10 uger med effektive øvelser. På den tid udvikler de sig helt fantastisk og bliver i stand til at stå stærkere i sig selv og slippe fri for deres hæmmende pleaser -adfærd. De føler sig sat fri og kan være den autentiske version af sig selv i harmoni og balance.

 

1. Accept af din pleaser-adfærd

Første skridt er at erkende, at du har en pleaser-adfærd og acceptere, at din pleaser-adfærd har gjort dig godt i din opvækst uanset om, du har haft en god eller dysfunktionel opvækst. Din pleaser-adfærd har nemlig været din billet til nærvær, kærlighed og omsorg. Helt fundamentale behov, som alle mennesker har brug for!

Til dig. som har haft en dysfunktionel opvækst, kan det være, at du sidder og tænker, at der ikke var meget kærlighed i din opvækst fra dine forældre eller andre omsorgspersoner. Men vid, at selv det lidt, kærlighed du fik, var det bedre end ingenting. Så find ro i, at din pleaser-adfærd har hjulpet dig med at overleve.

 

2. Selvkærlighed healer din indre pleaser

Du er rigtig god til at være der for alle andre. At få andre til at føle sig godt tilpas og elsket. Nu er det tid til, at du vender pilen mod dig selv. Al den omsorg, kærlighed, opmærksomhed, opmuntring, anerkendelse, hjælpsomhed og venlighed, du giver til alle andre – skal du nu lære at give til dig selv. Forstå, at DU er nr. 1 i dit liv. DU er vigtigst. Ja jeg ved, at det kan føles enorm angstprovokerende at skulle give dig selv omsorg og kærlighed. Men det er ALTAFGØRENDE for, at du kan slippe din pleaser-adfærd og erstatte den med nye og gavnlige mønstre. At styrke din selvtillid og selvværd gennem selvkærlighed, healer dit gamle pleaser-mønster med de rette værktøjer.

Læs også: 10 tips til et bedre selvværd 

 

3. Slip din indre pleaser og sig fra

En del af det at sige fra handler om at sætte grænser. Du har lige så meget ret til at sige NEJ, som andre har retten til at sige fra. Det er IKKE din opgave at hjælpe eller behage alle andre og gøre andre tilfredse. Du skal lære, at DU kommer i første række. Du skal stå ved den, du er! Vid, det er mere end OK at sige nej og stå ved dine tanker, følelser og behov. Uanset om det er på arbejdspladsen, i parforholdet eller i andre relationer, skal der være en balance i det, du giver og i det, du modtager. Du skal lære at rumme ubehaget i at sætte grænser og udfordre din frygt. For hver gang du siger nej til andre, siger du ja til dig selv.

Når du sætter grænser, giver du dig selv omsorg. Det betyder ikke, at du er egoistisk, selvoptaget eller ligeglad med andre, bare fordi du ikke gør, hvad andre ønsker. Du holder bare lige så meget af dig selv, som du holder af dem.

Læs også: Personlige grænser – Sådan siger du fra!

 

SLIP DIN INDRE PLEASER

Accepter, at det er svært at aflære et gammelt mønster, men vid det kan lade sig gøre.
Du kan ikke ændre din pleaser-adfærd, medmindre du ændrer din opfattelse af dig selv. Se dig selv og andre som ligeværdige. Trods frygten og hav tillid til det, dine behov og følelser fortæller dig, så du kan stå ved dig selv.

Jeg har hjulpet mange klienter med at slippe deres indre pleaser. Igennem et værdiafklaringsforløb på 5 coachingsessioner har de fået opbygget deres selvværd og selvtillid, så de blev i stand til at stå stærkt med fuld tillid og respekt for sig selv. Alle kan slippe deres indre pleaser – også dig!

HAR DU BRUG FOR HJÆLP TIL AT SLIPPE DIN INDRE PLEASER?

Få 15 min. GRATIS uforpligtende telefonsamtale, hvor vi tager en snak om din situation, og hvordan jeg som coach kan hjælpe dig med at slippe din indre pleaser og stå stærkt i dig selv.
Læs også:

Står du ved en skillevej i livet?

Læs også:

Stop tankemylder med disse 5 tips