Jobcoach – Fra tvivl til klarhed med jobcoaching

Jobcoach – Fra tvivl til klarhed med jobcoaching

Jobcoach? Hvad er en jobcoach og har du overhovedet brug for en? En jobcoach har det formål at hjælpe dig, når du er i tvivl om dit arbejdsliv. Måske du mistrives i dit nuværende job, er ledig eller/og er i tvivl om, hvilken retning dit arbejdsliv skal gå. En jobcoach hjælper dig med at identificere, hvorfor du mangler glæde og motivation i dit job – og hvad der skal til for, at du kan overkomme disse forhindringer, så du bliver i stand til at træffe de rette beslutninger i din karriere og vende mistrivslen til trivsel og arbejdsglæde.

 

Alt du skal vide, inden du vælger en jobcoach:

 

Når arbejdsglæden udebliver

Der kan være flere grunde til at arbejdsglæden udebliver. Det kan være, at du oplever en stor ubalance mellem dit arbejdsliv og privatliv, fordi dit arbejde har fyldt for meget over en længere periode. Du er drænet dig for energi og i værste tilfælde oplever du tegn på stress eller udbrændthed grundet en dårlig work-life balance. Det kan være, at du oplever et dårligt arbejdsmiljø på grund af ledelsen, kollegerne eller du bare ikke trives i den virksomhedskultur, du er i. Det kan også være, at du mangler udviklingsmuligheder eller har arbejdsopgaver, som overhovedet ikke har din interesse.

Uanset årsagen til din manglende trivsel, er det ofte således, at når vi mennesker oplever utilfredshed i arbejdslivet, går vores overlevelsesmekanisme i gang. Vi forsøger at tilpasse os de omstændigheder, vi er i og prøver at holde fokus på de få gode ting, der er ved jobbet. Du går med et håb om, at det med tiden bliver bedre af sig selv. Men intet ændrer sig. Måske du begynder at pege din det indad med tanker som; “Det må være mig, der er noget galt med”. “Jeg stiller nok for store krav”. Men vid, der er intet galt med dig. Nej, du stiller ikke for store krav! Den mistrivsel du oplever, skal du tage seriøst. Og det er lige præcis her en jobcoach kommer ind i billedet. En jobcoach kan hjælp dig med at finde retning i dit arbejdsliv, så du kan genfinde arbejdsglæden.

Læs også: 5 tips til større arbejdsglæde

 

Hvad er en jobcoach?

Lad os lige starte med at få styr på termerne. En jobcoach kaldes også for karrierecoach. En jobcoach eller karrierecoach differentierer sig fra en karriererådgiver og karrierevejleder. Forskellen på en coach og en karriererådgiver eller vejleder er, at en jobcoach eller karrierecoach er uddannet til at stille dig de helt rigtige uddybende spørgsmål, som hjælper dig til at få klarhed over din tvivl og usikkerhed. Dette vil føre til et mere udbytterigt resultat, som gør det lettere for dig at handle og komme i mål med at skabe de forandringer, du ønsker.

En karriererådgiver eller vejleder giver dig råd og sparring og har ofte specialiseret sig indenfor området ud fra egne erfaringer og kompetencer. En karriererådgiver eller vejleder arbejder typisk mere overordnet sammenlignet med en karrierecoach. Det vil typisk være en samtale, hvor rådgiveren kommer med konkrete råd og ideer, som kan hjælpe dig med helt konkrete opgaver. F.eks. hvilke virksomheder der kunne være interessante for dig at kigge på baseret ud fra deres erfaring eller netværk. Det kræver ingen specifik uddannelse at kalde sig rådgiver.

 

Hvorfor bruge en jobcoach?

Hvis du er træt af dit nuværende job eller er ledig og i tvivl om, hvad du skal i dit arbejdsliv, kan en jobcoach eller karrierecoach hjælpe dig med følgende:

 

1. Langvarige resultater med en jobcoach

En god jobcoach fokuserer ikke kun på kortsigtede løsninger, men hjælper med at du får vedvarende succes i dit arbejdsliv. Hvordan det, kan du spørge om? En god jobcoach hjælper dig med at få indsigt i dig selv, så du får klarhed over, hvad der skal til for, at du kan trives i et job og kan udfolde dit fulde potentiale. Det gør dig i stand til at tage ansvar for din arbejdsglæde og skabe det arbejdsliv og/eller karriere, som giver mening for netop dig. Ikke kun i din nuværende situation, men også resten af dit arbejdsliv.

 

2. Arbejdsglæde og Retning

En jobcoach faciliterer en proces med selvrefleksion, hvor I sammen udforsker og afklarer dine interesser, værdier, personlige styrker og faglige kompetencer. Dette fører til en klarere forståelse af, hvad du virkelig ønsker at opnå i dit arbejds- og karriereliv. En jobcoach hjælper dig med at identificere de faktorer, der påvirker din arbejdsglæde, motivation og trivsel, så du bliver klædt på til at handle på den karriereretning, der er den rette for dig.

 

3. Personlig udvikling

Et karrierecoachingforløb giver dig nye indsigter, så du bliver klogere på dig selv. En jobcoach kan desuden hjælpe dig med at styrke dit selvværd og selvtillid samt, give dig værktøjer til at udvikle dig inden for f.eks. tidshåndtering, kommunikation, ledelse og konfliktløsning. Ydermere fungerer en jobcoach som en motiverende sparringspartner, der hjælper dig med at fastholde dit engagement og får dig til at holde momentum til at handle på dit arbejdsmål.

Læs også: Test dig selv – Er jeg i det rigtige job?

 

Hvad hjælper en Jobcoach med?

 

  • Kortlægning af din profil

Hvis du er træt af dit job og ikke føler, at du udnytter dit fulde potentiale, kan det være tid til at få kortlagt din profil. At opnå glæde, motivation og mening i dit arbejdsliv handler om, at du skal sætte hele dig i spil i dit job. Det vil sige, at det du arbejder med skal være inden for din interesse, og du skal kunne sætte din personlige styrker, faglige kompetencer og dine værdier i spil. Det er præcis det en jobcoach, hjælper dig med at kortlægge.

 

  • Styrk din selvtillid og selvværd med Jobcoaching

Jobcoaching kan hjælpe dig med at styrke din selvtillid og selvværd. Dette er især vigtigt, hvis du er usikker på dine evner, styrker og kompetencer. Særligt hvis du har mange dårlige erfaringer i arbejdslivet, føler at din valg af jobs har været tilfældige eller ofte lander i de forkerte jobs. Det kan også være, at du lider af impostor syndrom. Impostor syndrom gør, at du ikke tror nok på dine evner, hvorfor du altid søger jobs, som er inden for din komfortzone og ikke tør gå efter jobs, hvor du virkelig kan udfolde dit fulde potentiale.

 

  • Værdier og motivation

En jobcoach kan hjælpe dig med at afklare, om din nuværende arbejdsplads overhovedet er det rette match til dig. Hvis dine personlige værdier ikke matcher de værdier, der er på din arbejdsplads, vil du konstant opleve konflikter og mistrivsel i større eller mindre grad. Det betyder ikke, at du eller dine værdier er forkerte. Det betyder blot at matchet mellem dig og virksomheden er forkert. Din utilfredshed kan også handle om, at du har nogle uhensigtsmæssige mønstre med dig. Mønstre og adfærd som har gavnet dig langt hen ad vejen, men nu er begyndt at spænde ben for dig og medfører manglende overskud eller stress. Det kan en jobcoach hjælpe dig med, så du med nye perspektiver og værktøjer bliver i stand til at skabe en bedre balance i din hverdag og håndtere udfordringer i dit arbejdslivet på en mere konstruktiv måde.

Læs også: Hvad er værdier

 

  • CV og ansøgning

En jobcoach klæder dig på til at skrive et godt CV og en god ansøgning. En jobcoach hjælper dig med at tydeliggøre dine faglige og personlige styrker og guider dig i, hvordan du kommunikerer disse i dit CV og din ansøgning. Det kan nemlig være svært at se sig selv objektivt og “sælge” sig selv. En jobcoach hjælper dig med at skabe den rette storytelling, så du får fremhævet det, som er relevant både i forhold til dine kompetencer, erfaring, personlige styrker og de resultater, du har skabt. Det resulterer i et CV og ansøgning, der får dig til jobsamtaler, da du fremstår som en stærk og egnet kandidat til de stillinger, du søger.

 

  • Lav en Jobsøgningsstrategi med din jobcoach

En Jobcoach kan hjælpe dig med at udvikle en velstruktureret strategi og plan for, hvordan du kan komme i mål med dit drømmejob eller karriere. En god jobsøgningsstrategi skal altid tage udgangspunkt i, hvem du er som person, hvilken type stilling og branche du ønsker. Der er mange måder at søge jobs på, hvorfor det er vigtigt at din jobcoach også har et bredt kendskab til erhvervslivet, da en succesfuld strategi ser forskellig ud afhængig af hvilken branche, du ønsker at arbejde i. Derfor er det vigtigt, at din jobcoach har arbejdet med rekruttering og har viden om forskellige branchers måder at rekruttere på, hvis du vil forrest i køen af ansøgere.

Læs også: Er du opsagt? Så er et Outplacementforløb vejen til dit næste job

 

  • Stress og udbrændthed

Hvis du føler dig stresset eller udbrændt, kan en jobcoach, som også har specialiseret sig inden for stresshåndtering, hjælpe dig. Et stressforløb vil hjælpe dig til at genfinde balance og overskud i dit arbejdsliv. En job- og stresscoach giver dig øvelser og værktøjer, som reducerer dine stresssymptomer, så du bedre kan takle din hverdag. Uanset om det er forebyggelse eller håndtering af stress og udbrændthed, vil hjælpen du får være tilpasset dig og din situation, så du kan komme ovenpå igen med overskud og glæde i hverdagen.

 

  • Brancheskift eller karriereskift

En jobcoach kan hjælpe med at identificere alternative karriereveje og muligheder, som du måske ikke har overvejet før. Dette kan åbne op for nye perspektiver og horisonter. Hvis du for eksempel finder frem til, at du ønsker et brancheskift, kan en jobcoach også hjælpe dig med, hvordan du får det til at ske. Lige fra I sammen laver en handlingsplan til at hjælpe dig med at omsætte dine kompetencer og erfaring, tilrette dit CV og ansøgninger til den nye branche. Det vil tilsammen sikre, at du hurtigere og effektivt kommer i mål med dit brancheskift.

Læs også: 8 gode råd til dig som er jobsøgende

 

Hvordan foregår jobcoaching?

En god jobcoach eller karrierecoach vil sørge for at jeres samtaler er en kombination af vejledning og coaching. Coaching er samtale teknik, der handler om at stille dig de rette spørgsmål, som får dig til selv at finde svarene på al den tvivl du har omkring din situation. Coaching hjælper dig med at få nye indsigter og se dig selv tydeligere. Rådgivning handler mere om at give dig viden og råd, så du bliver klædt på til at handle på det arbejdsliv, du ønsker.

Et karriereforløb vil ofte begynde med, at I får kortlagt din nuværende situation, og hvad du ønsker at få ud af jeres samarbejde. Afhængig af hvad målet er, og hvilke forhindringer du oplever, vil din jobcoach give dig sparring og få dig til at reflektere over de områder af dit arbejdsliv, som er relevante for din personlige arbejdsmæssige situation. Du vil altid ende ud med en helt konkret handlingsplan på det, som skal til for, at du kan komme i mål med det arbejdsliv du ønsker.

 

 

Fra tvivl til klarhed med jobcoaching

Arbejdsglæde er en kompleks og individuel oplevelse, der kan påvirkes af en række faktorer, herunder arbejdsmiljø, ledelse, personlige værdier og arbejdsopgaver. Det er vigtigt at vælge en jobcoach eller karrierecoach, der passer til dine behov og præferencer. En professionel jobcoach skræddersyer coachingprocessen til de specifikke udfordringer og mål, som du står overfor og klæder dig på til at træffe de rette beslutninger i dit arbejdsliv og karrierevej.

 

Eksempler på karrierecoachingforløb

Karriereafklaring

Karriereafklaring er et forløb på 5 sessioner, hvor vi kortlægger alle sider af dig, herunder din passion, personlige styrker, kompetencer og værdier, som tilsammen gør dig helt skarp på den retning, der er den rette for dig. Afslutningsvis laver vi en handlingsplan, så du med ro i maven er i stand til at tage næste skridt i dit arbejdsliv.

 

Jobsøgningsstrategi

Når du ved hvilken retning, du vil i dit arbejdsliv, handler det om at have den rette strategi for at lande dit næste job. En jobsøgningsstrategi indebærer sparring på dit CV og ansøgning og fremhæve det, som er relevant for, at du fremstår som en stærk og egnet kandidat til de stillinger, du søger. Med mine mange år som rekrutteringskonsulent i forskellige brancher, giver jeg dig alle mine guldkorn til en strategi, der er tilpasset til din personlighed og den branche, du ønsker job i. En strategi som får dig til jobsamtaler og gør dig i stand til at lande det job, som giver dig trivsel og arbejdsglæde.

Læs mere om: De 3 populære karrierecoachingforløb

 

Stresshåndtering med værdiafklaringsforløb

I et værdiafklaringsforløb får du værktøjer til at genopbygge din energi og overskud, så du kan skabe balance i din hverdag. Vi går i dybden og finder roden til hvilke mønstre, som får dig på overarbejde og aktiverer din stress, så du en gang for alle kan blive stressfri. Med bevidsthed om dine værdier bliver du i stand til både at forebygge stress og håndtere stress på en konstruktiv måde, så du kan få et arbejdsliv med glæde, ro og balance.

Læs mere om: Stress- og værdiafklaringsforløb

 

Hvad siger andre om jobcoaching?

 

Karriereafklaring + jobsøgningsstrategi

Jeg har netop afsluttet et særdeles positivt forløb hos Charlotte med karriereafklaring og jobsøgningsstrategi. Igennem dette forløb har jeg fået helt styr på mine kompetencer, mål og strategi for min jobsøgning. Samtidigt har jeg lært en masse om mig selv og mine værdier i processen.
 Charlottes rekrutteringsbaggrund har også bidraget til meget konkrete råd til mit CV og mine ansøgninger.
 Charlotte coacher i en stærk balance af støtte og spørge ind med baggrund i en høj faglighed og stor empati. Man føler sig meget tryg i processen.
 Jeg kan derfor kun give Charlotte mine bedste anbefalinger. – Søren Borker

 

Karriereafklaring

Jeg har arbejdet i samme branche i 13 år, og jeg vidste en ting, og det var, at jeg ikke skulle være der mere. Efter 5 sessioner hos Charlotte, fandt jeg ikke bare ud ad hvilken retning jeg skulle gå, jeg fik også en handleplan, så jeg ved lige præcis hvad jeg skal – og jeg nåede at få drømmejobbet. Hvis du skal have klarhed over dit arbejdsliv og gerne vil lave det du brænder for, så kan jeg anbefale Charlotte, hun kan helt sikkert hjælpe dig.Sanja Markovic

 

Jobsøgningstrategi

Jeg har været superglad for mit coachingforløb ved Charlotte. Hun var med til at vende en tung energi omkring min jobsøgningsproces til noget spændende og positivt, hvor jeg blev meget klogere på mig selv, mine styrker og ikke mindst mine egne behov. Charlotte stiller gode spørgsmål og er god til at få mig til at spotte mine blinde vinkler. Jeg har følt mig i meget trygge hænder hele vejen igennem. Varm anbefaling herfra. – Maria Barrett

 

Karriereafklaring

Jeg har netop afsluttet et karrierecoachingforløb hos Charlotte, og vil gerne sende mine varmeste anbefalinger herfra. Det har været spændende, øjenåbnende og ikke mindst bekræftende at få sat ord på mine styrker, kompetencer og værdier, hvilket har udvidet min horisont – både professionelt og privat. 
Charlotte er en fantastisk facilitator der har evnen til at stille de helt rigtige spørgsmål og finde ind til kernen af emnerne der tages op. Og det hele gøres i et trygt rum hvor der er plads til alle slags tanker og spørgsmål. 
Har man brug for karriere klarhed kan Charlotte varmt anbefales! – HP

 

Har du brug for en jobcoach?

Få 15 min. GRATIS uforpligtende telefonsamtale, hvor vi tager en snak om din situation, og hvordan jeg som jobcoach kan hjælpe dig med at komme i mål med dit næste job, så du kan opnå et meningsfuldt arbejdsliv.
Læs også:

Fyret? Sådan kommer du godt videre efter en fyring!

Læs også:

Hvilket job passer til mig? Test dig selv!