Hvordan skriver man en god ansøgning som får dig til jobsamtale

Jeg har over 20 års erfaring med rekruttering og oplever stor forskel på kvaliteten af ansøgninger og CV’er. Den vigtigste ting du skal huske på er, en god ansøgning handler ikke om hvad virksomheden kan gøre for dig, men hvad du kan gøre for virksomheden!

Du kan sagtens være den helt rette til jobbet, men hvis du ikke formår at lave en god ansøgning, ryger du i den forkerte bunke – og mailen: “Jobbet er desværre besat til anden side”, er på vej i din indbakke.

En god ansøgning handler ikke om hvad virksomheden kan gøre for dig, men hvad du kan gøre for virksomheden!

 

En god ansøgning får dig til jobsamtale

Når du skrive en god ansøgning, handler det om, at du skal give et billede af, at du er den helt kandidat til jobbet. En god ansøgning skal guide modtageren gnidningsfrit igennem, uden at han/hun skal stoppe op og analysere, hvad du mon mener. Jeg hører så tit denne saætning fra mine klienter, når jeg giver dem sparring på deres ansøgninger:

Jamen det siger da sig selv…”

NEJ det gør det ikke!

Du skal male billedet for dem, så de ikke er i tvivl om, hvad det er, du kan og er god til, hvorfor de selvfølgelig skal ansætte dig. Hvis de er i det mindst i tvivl – ryger du i afslagsbunken. Husk på at hver ansøgning og CV, bliver screenet på under 30 sekunder. Så der er ikke plads til tvivl eller tankelæsning.

Derfor vil jeg her give dig de 10 grundlæggende ting, som skal være på plads i en god ansøgning, så du kommer forrest i bunken, bliver indkaldt til jobsamtale og lander drømmejobbet!

 

10 ting du skal have styr på, når du skriver en god ansøgning

   1. Highlight keywords til din ansøgning
   2. Brug et layout der skiller sig ud
   3. Fængende overskrift til en god ansøgning
   4. Din motivation
   5. Synliggør dine faglige kompetencer
   6. Synliggør dine resultater
   7. Synliggør dine personlige styrker
   8. Afslutning på en god ansøgning
   9. Længden på en god ansøgning
   10. Sådan kommer du forrest i køen med en god ansøgning.

Artiklen fortsætter under billedet…

Skriv god ansøgning

10 tips til hvordan du skriver en god ansøgning

 

1. Highlight keywords til din ansøgning

Dette punkt overrasker dig nok. Men jeg ser gang på gang, at ansøgninger ikker spejler jobopslaget. Det der ofte sker er, at du bliver optaget af, alt det du tror er vigtigt at fortælle, at du mister fokus. For at lave en god asøgning er dette lille simpelt trick ret effektivt. Nemlig at printe jobopslaget ud inden du går i gang og highlight de krav du skal udfylde i jobbet, både fagligt og personligt. Når du har skrevet din ansøgning, bruger du den til at sikre, at du har italesat de punkter., som virksomheden har sat fokus på, du skal kunne bestride. På den måde viser du modtageren, at du er det rette match og er en stærk kandidat til jobbet.

 

2. Brug et layout der skiller sig ud

Få din ansøgning til at skille sig ud rent visuelt. Det får modtageren til at stoppe op, fordi du skaber blikfang. Hvis du er i et kreativt fag er det et must at synliggøre din kreative side. Men selv hvis du IKKE er i en kreativ branche, vil du får glæde af dette tip. Brug for eksempel en farve i dit layout eller i dine overskifter.

Gør det nemt for modtageren ved at synliggøre dine kontaktoplysninger. Fulde navn, adresse, mail og telefon nr. Der er ikke noget mere irriterende, hvis man som modtager skal lede efter dine basale oplysninger. Vis hvem du er med et billede. Nej det er ikke et must, men det gør din ansøgning mere personlig.

 

3. Fængende overskrift til en god ansøgning

Skriv en fængende overskrift, så du kan skabe opmærksomhed allerede fra start. Standard overskrifter på din ansøgning som: Vedrørende jobbet som projektleder… er død syg. Arbejdsgiveren ved allerede godt, at du har uploaded ansøgningen til det specifikke job. Så det fortæller intet. Skriv en overskrift på din ansøgning, som fortæller noget om dig, hvem du er, eller hvad du kan.

En fængende overskrift på en god ansøgning kan eksempelvis være: 

Struktureret projektleder med godt overblik brænder for at skabe fremtidens It-løsninger.

Kan du se forskellen?

 

4. Din motivation

En god ansøgning starter med din motivation for jobbet. Du er en blandt mange ansøgere, så hvorfor er det lige modtageren skal ansætte dig?

Tjek ind med hvad det er for en virksomhed du søger job hos og overvej disse spørgsmål:

 • Hvad er det for et formål virksomheden har?
 • Hvordan kan du gøre en forskel?
 • Hvad kan netop du bidrage med?

Det er vigtigt at du ikke fokuserer på dit behov, men hvad virksomheden får ud af at ansætte dig.

Her er to eksempler på motivationer:

A) Jeg har læst jobopslaget og synes det lyder spændende, fordi jeg har brug for at prøve noget nyt.

B) Jeg har med min 12 års erfaring i restaurationsbranchen i Milano tabt mit hjerte til det Italienske køkken og brænder for at bidrage til at skabe kvalitetsmad, der taler til alle sanserne.

Hvilken en af de to indledninger, får du selv lyst til at høre mere om –  A eller B ?

 

5. Synliggør dine faglige kompetencer

Når du kigger på jobopslaget, skal din ansøgning afdække de opgaver, du skal løse. Her er det vigtigt at du italesætter, hvilke kompetencer du har, og hvordan du har sat dem i spil, således at du synliggøre, at du har erfaring, som du kan bidrage med. Udvælg de vigtigste kompetencer, som stillingen består af.

Eksempel på faglige kompetencer:

I min 5 år som kommunikationsmedarbejder hos (virksomhed), stod jeg for ekstern branding og havde ansvaret for at skrive relevante nyhedbreve, artikler og Social Medier, som talte til vores målgruppe.

 

Artiklen fortsætter under billedet…

God ansøgning resultater

6. Synliggør dine resultater

Dette punkt er utrolig vigtigt! Jeg ser alt for tit ansøgninger, hvor jobansøgeren ikke får fortalt, hvilke resultater de har skabt. Dette gør det svært for modtagere at bedømme dit faglige niveau. Derfor er det et must, at gøre det så konkret som muligt. Når du viser modtageren, hvilke resultater du har skabt i dine forrige relevante jobs, maler du et billede af dine faglige kompetencer. Det gør at modtageren helt naturligt vil kunne se, at du har evnerne til at skabe tilsvarende resultater i den stilling, du søger.

Eksempler på resultater du har skabt:

 • Med en struktureret indsats skabte jeg en vækst på 56 % i omsætningen.
 • Jeg skabte en øget medarbejdertilfredshed og nedbragte sygefraværet med 10 %.

Dette punkt ved jeg, at mange har svært ved. Du sidder muligvis allerede nu og tænker… Jamen jeg har da ikke skabt nogle resultater, som er værd at nævne. Men tro mig! Alle mennesker skaber resultater i de jobs de varetager. Også dig!

Når jeg giver sparring til mine klienter på deres ansøgning, er det ofte her, de har et blind-spot. Men når jeg først, jeg får dem i tale, får de pludselig øjne op for, lige præcis de resultater de har skabt, uanset hvilken branche og stillinger de har haft. Så snart du får italesat dine resultater, er du blevet 10 gange mere attraktiv for den virksomhed, du søger job hos.

 

7. Synliggør dine personlige styrker

Virksomheder ansætter ikke kun medarbejdere udefra deres kompetencer. Det er ligeså vigtigt for dem at sikre de ansætter en person med den rette personlighed, som matcher til de arbejdsopgaver du skal bestride og ikke mindst til det team du skal indgå i.

Derfor indeholder en god ansøgning også dine personlige styrker. Tjek ind med hvilke personlige kompetencer de ligger vægt på i ansøgningen og tag udgangspunkt i dem, så du igen spejler din personlighed med den type profil, de søger.

Alle kan skrive at de er stabile, initiativrige eller målrette. Så for at gøre dine ord mere troværdige, skal du i din ansøgning fortælle, hvad dine personlige styrker er, og hvordan de kommer i spil.

Eksempel på personlige styrker:

Som person er jeg initiativrig og målrettet, hvilket gør at jeg er god til at håndtere ny-opstået problemstillinger og udfordringer, da det falder mig naturligt at se nye muligheder for at løse dem på og jeg giver ikke op før, jeg er i mål.

 

Mangler du mod og selvtillid til at sælge dig selv i jobsøgningen?

Få de 3 mest effektive metoder til at overvinde din indre kamp og negative tanker om dig selv så du kan lande drømejobbet!

8. Afslutning på en god ansøgning

Lav en personlig afslutning i din ansøgning, hvor du viser dit engagement og hvorfor netop DU er den rette kandidat til dette job. Hvis du ikke ved, hvorfor du er det rette match, ved de det heler ikke. Så italesæt hvad du kan bidrage med, hvis du bliver ansat.

 • Hvad er det for en problemstilling, de har brug for at få løst i denne stilling?
 • Er det vækst i omsætning, flere kunder, besparelser etc?
 • Så hvad er den overordnet udfordring de ønsker at du skal løse i denne stilling?

Eksempel på afslutning på en god ansøgning:

Med mine 10 års erfaring som projektleder kan jeg bidrage med at få jeres udviklingsprojekter i mål, igennem min strukturet og målrettet tilgang samt sikre høj kommunikation og servicering af alle ledere på tværs af organisationen.

 

9. Længden på en god ansøgning

En ansøgning må max være på en side! Ingen gider at læse en hel roman. Selvom du har meget på hjertet, så er din ansøgning en one-pager, som skal vække modtagerens nysgerrighed, så de kalder dig til samtale. Det er til jobsamtalen, du får rig mulighed for at uddybe dine kompetencer. Hvis din ansøgning er længere, så kig den igennem og identificer og prioriter de 3 vigtigste opgaver, du skal løse for dem og kort den ned. Bliv ved med denne øvelses indtil den står lige i skabet!

 

10. Sådan kommer du forrest i køen med en god ansøgning

Dette punkt er det allervigtigste. Dog ved jeg at mange mennesker har utrolig meget modstand på at gøre lige netop det, som vil få din ansøgning forrest i køen.

Når jeg giver sparring til mine klienter på deres ansøgning, stiller jeg altid dette simpelt spørgsmål…Er dette job din drømmejob?

Hvis svaret er nej, så er dette punkt ikke for dig. Men hvis svaret er JA, har du alt at vinde og intet at tabe! Så gælder det om at bruge alle kneb. Og dette tip får 9 ud 10 til jobsamtale. Hvorfor? Fordi de færreste gør det som skal til.

Selvom du har skrevet en fantastisk god ansøgning, ved du ikke hvormange andre dygtige kandidater, du er oppe i mod. Derfor er det vigtigt at skille sig ud, med dette tip.

Ring virksomheden op!

Inden du sender din ansøgning, skal du ringe virksomheden op, og tale med den kontaktperson som fremgår af jobopslaget.

Det er det som gør hele forskellen! – TRUST ME! Der er nemlig hele 2 gevinster ved at finde modet frem og ringe til virksomheden.

 

De 2 gevinster ved at ringe til virksomheden:

 1. Du viser dit engagement, motivation og drive = handling fortæller mere end ord!
 2. Ofte er jobopslag ikke så velbeskrevet eller det kan være svært at tyde, hvilke opgaver egentlig er vigtigst for virksomheden at få løst. Ved at ringe og spørge ind, får du netop afklaring på jobbets vigtigste arbejdsopgaver og hvad de lægger mest vægt på for at kunne bestride denne stilling med stor succes. Svaret her er guldkorn til at rette din ansøgning til, så din ansøgning kommer forrest i køen og får dig til jobsamtale.

 

Mangler du mod og selvtillid i jobsøgningen?

Få de 3 mest effektive selvtillidsboosts liger her!

 

En god ansøgning som lander dit næste job

Uanset hvilket job du skriver en god ansøgning til, aner du ikke hvor mange kandidater, som også søger jobbet eller hvor kvalificeret de er. Men hvis du følger ovenstående 10 tips til, hvordan man skriver en god ansøgning, vil jeg næsten ligge hovedet på blokken på, at din ansøgning vil få dig til jobsamtale. Det er første mål. Når først din ansøgning har fået dig til samtale, handler resten om kemi om, du lander jobbet eller ej.

En god ansøgning er uden tvivl en ansøgning som viser hvordan dine kompetencer og styrker kan hjælpe en virksomhed med at løse deres problem!

En lille anekdote jeg i min tid som rekrutteringskonsulent løbende har oplevet er, at hvis kandidatfeltet har været stærkt med indtil flere gode ansøgninger og CV’er, har virksomheden kunne se behov de ikke havde prioriteret før. Dette har gjort at de har skabt flere stillinger end den ene de havde brug for at få hjælp til. Så selvom du er oppe i mod andre kandidater der har skrevet en god ansøgning, skal du ikke lade dig slå ud. Følg de 10 tips, så skal du nok komme til samtaler og lande drømmejobbet.

 

HAR DU BRUG sparring på din ansøgning?

Få 15 min. GRATIS uforpligtende telefonsamtale, hvor vi tager en snak om din situation og hvordan jeg kan hjælpe dig med at skrive en god ansøgning, der får dig til jobsamtale.
Charlotte Gade Coaching Gratis Guide
Få 15 min. gratis telefonsamtale

Har du brug for hjælp til at identificere dine personlige værdier? 

Så lad os tage en GRATIS uforpligtende samtale om, hvordan en værdiafklaring kan hjælpe dig med at stå stærkere i dig selv og få større glæde og overskud i dit liv i 2021!