Job efter barsel – De 5 ting der får dig godt tilbage på job efter barsel

Job efter barsel kan være svært at overskue for rigtig mange mennesker og ændrer de fleste menneskers fokus for, hvad der er vigtigt her i livet. Der opstår en stor tvivl og usikkerhed, fordi du står overfor et nyt kapitel i dit liv, når du skal tilbage på job efter barsel. At stifte familie er en stor livsforandring og store livsafgørende spørgsmål opstår. 

 • Hvordan får jeg hverdagen til at hænge sammen?
 • Hvordan kan jeg skabe et arbejdsliv, der passer til mig og min familie?
 • Hvordan ved jeg, hvad der er den rigtige beslutning for mig og min familie?

I denne artikel vil jeg komme ind på de 5 ting, du skal overveje, som får dig godt tilbage på job efter barsel.

 

 1. Bekymringer om job efter barsel
 2. Få styr på dine værdier
 3. Hold dig opdateret under din barsel
 4. Kend dine rettigheder – Job efter barsel
 5. Få succes med at starte job efter barsel

 

70 % overvejer at skifte job efter barsel

Faktisk viser en nyere undersøgelse lavet af Inspired Beyond Babies, at 23% skifter job efter barsel og hele 70 % overvejer at gøre det. Det at stifte familie og få dit første barn eller øge familien med endnu et medlem skaber refleksioner om, hvad der for dig er et meningsfyldt liv. Barsel er en periode, hvor du har tid til at reflektere over dine værdier, og hvordan du skal få hverdagens knappe tid til at hænge sammen. Det stiller store krav til, hvordan du skal prioritere og organisere dit privatliv i forhold til dit arbejdsliv.

Du står over for et utal af beslutninger, som du skal gøre op med dig selv. Hvilket kan føles utrolig svært og uoverskueligt, fordi du  skal få det hele til at gå op i en større enhed, så alle enderne kan mødes. 

Det kan virke uoverskueligt, fordi det føles som om, der er mange forventninger og kriterier, du skal tage stilling til. Tvivlen om hvad de rette beslutninger for din familie, for dig og for din mand er i forhold til de krav og forventninger som din arbejdsgiver og samfundet har. Alle disse tanker kan være udmattende og svære at håndtere. 

Jo mere uoverskueligt det synes at være, og jo tættere du kommer til at skulle tilbage på job efter barsel, des mere stressfyldt og angstprovokerende kan det føles. Derfor får du her 5 ting, du skal overveje for at komme godt tilbage på job efter barsel.

Artiklen fortsætter under billedet…

Job og barsel

Job efter barsel – De 5 ting der får dig godt tilbage på job efter barsel 

1. Bekymringer om job efter barsel

Når du er på barsel, kan der være mange bekymringer og spørgsmål forbundet med at skulle starte job igen efter barsel. Det er et stort mix af tanker, følelser, bekymringer og uvished, fordi du står i en ny livssituation.

Dine bekymringer kan både handle om alt det praktiske, som du skal forholde dig til, når du er tilbage på job efter barsel. Det kan være bekymringer om, hvilken hverdag der er dig i vente på jobbet. Og det kan være bekymringer og spørgsmål, som skaber tvivl om, du overhovedet har lyst til at vende tilbage til dit nuværende job efter barsel. Her har jeg listet en række spørgsmål, som mange går med under barsel – måske du kan genkende dem?

Job efter barsel – Bekymringer og tvivl:

 • Hvordan får jeg hverdagen til at hænge sammen uden at blive stresset?
 • Hvordan skal jeg få energi til mit arbejde, når mit barn vågner mange gange i løbet af natten eller bliver syg?
 • Hvis jeg ønsker at gå ned i tid, kan vores økonomi hænge sammen?
 • Hvad nu hvis jeg ikke får plads i vuggestuen eller dagplejen, skal jeg så passe mit barn hjemme?
 • Hvordan skal det gå at køre mit barn ind i vuggestuen?
 • Hvem kan hjælpe mig med at aflaste mig i hverdagen?
 • Hvordan slipper jeg for at have evig dårlig samvittighed over for mit arbejde og min familie?
 • Hvordan skal jeg koordinere at hente og bringe mit barn i forhold til mine arbejdstider ?
 • Skal jeg skifte job?
 • Hvordan skal jeg finde et nyt arbejde?
 • Hvad gør jeg med transporttid eller skal vi vælge at flytte tættere på jobbet?
 • Hvordan skal jeg få tid eller økonomi til at tage en videreuddannelse, hvis jeg skal vælge at skifte retning i arbejdslivet?

Hvad er det rigtige svar?

Kig på spørgsmålene – hvor mange af dem kan du genkende? Måske du har endnu flere spørgsmål, som du sidder med?

Kunsten her er at svare ærligt på dine spørgsmål og bekymringer. Det vil give dig et overblik over, hvad der er ren bekymring, som du ikke kan gøre noget ved før du står i situationen, og hvad du faktisk kan handle på nu.

Det kan være, at du har fundet ud af, at du hellere vil arbejde med noget andet, fordi du ikke længere brænder for dit job. Det kan også være, at der er sket nogle organisationsændringer, som har gjort, at du er blevet opsagt eller ønsker at sige op. Derudover kan det også være, at dine værdier har ændret sig i forbindelse med dit nystartede familieliv, og dit job ikke hænger særligt godt sammen med familielivet.

I sidste ende handler det om 3 simple spørgsmål. Hvad er vigtigt for dig? Er du glad for dit nuværende job? Hvad skal der ændres på for, at du kan få dit privatliv og arbejdsliv til at hænge sammen?

 

2. Få styr på dine værdier

Hvad er vigtigt for dig at prioritere i dit privatliv og dit arbejdsliv? Hvad det er som giver dig glæde og overskud? Hvordan skaber du sammenhæng mellem dine personlige værdier og de værdier, der er på jobbet?

Når du dykker ind i dine værdier og får klarhed over, hvad dine værdier er, vil du ikke være tvivl om, hvilke beslutninger, du skal træffe i forhold til dit job efter barsel. Når du kender dine værdier, ved du om dit nuværende job matcher det liv, du ønsker for dig selv. Eller om der skal justeres på nogle knapper, så du kan få dine værdier indfriet i dit nuværende job.

Det kan også være, at det bliver tydeligt for dig at dit nuværende job ikke matcher dine værdier i forhold til de prioriteringer, du har for det familieliv og den barndom, som du ønsker at give dit barn/børn.

Uanset hvad ved du, at din hverdag kommer til at ændre sig. Der vil som udgangspunkt blive stillet krav til, at du bliver bedre til at prioritere din tid, så den ikke bliver for travl og hektisk. Så hvis du allerede nu sidder med ondt i maven bare ved tanken om den travle hverdag, der venter på dig? Så er det tid til at tjekke ind med dine værdier. Det gør det nemmere for dig at få planlagt, hvilke ændringer der skal til, så du kan få den balance, du ønsker for dig og din familie. Det kan lade dig gøre!

Læs også: Kender du dine personlige værdier?

 

3. Hold dig opdateret under din barsel

I den tid du er på barsel, kan der nå at ske mange ændringer på din arbejdsplads. Det kan være, at der er kommet skift i ledelsen, nye ordninger, systemer eller arbejdsgange. Derfor er det vigtigt, at du holder dig opdateret med, hvad der sker, da det kan være ændringer, som vil påvirke din arbejdsglæde, når du kommer tilbage på job efter barsel. 

For at være på forkant vil det være en god idé at besøge din arbejdsplads under barsel. Det gør både, at du kan vedligeholde den sociale kontakt med dine kollegaer og samtidig holde dig opdateret om, der sker nogle ændringer, du skal forberede dig på. 

En til to måneder før din barsel slutter, er det en godt at tage initiativ til at holde et møde med din arbejdsgiver. Så kan I begge få lavet en forventningsafstemning. Her kan du få afklaret, hvilke opgaver der venter dig, og hvordan din opstartsperiode kommer til at se ud. Det giver dig også en afklaring på om det er det job, du ønsker at komme tilbage til. Eller om du skal skifte job efter barsel.

 

4. Kend dine rettigheder – Job efter barsel

I danmark har vi ligebehandlingsloven, som varetager dine rettigheder, når du vender tilbage på job efter barsel. Ligebehandlingsloven giver dig ret til at vende tilbage til det samme arbejde eller tilsvarende arbejde, som du havde før din barsel. På vilkår der ikke stiller dig dårligere end før. Dine arbejdsopgaver må ikke ændre sig i større grad, og din arbejdsgiver må ikke sætte dig ned i løn.

Hvis du ønsker at komme tilbage på job efter barsel med ændrede vilkår, som for eksempel ændringer i din arbejdstid eller arbejdsopgaver, skal du spørge din chef om, det kan lade sig gøre. Din chef er ikke forpligtet til at imødekomme dine ønsker i følge lovgivningen. Men der skal ikke meget sund fornuft til at vide, at det vil have en konsekvens, hvis han/hun ikke forsøger at imødekomme dine behov. Det vil blot handle om tid før, at din chef med stor sandsynlighed ikke vil have dig som medarbejder længere.

Når du taler med din chef om de ændringer, du ønsker, så sørg for også at sende din anmodning om ændringerne på skrift. Din chef har ret til at overveje din anmodning, inden han/hun vender tilbage med et svar. Hvis din chef ønsker at imødekomme dig og godkender dine nye vilkår, skal du sikre dig, at du har det på skrift. På den måde undgår du eventuelle misforståelser senere hen.

Læs mere om: Ligebehandlingsloven

 

5. Få succes med at starte job efter barsel

For at få succes med at vende tilbage til job efter barsel, er det vigtigt at du forbereder dig. At du forbereder dig på, om du ønsker at vende tilbage til dit nuværende job efter barsel, eller om du ønsker at skifte job.

Hvis du vender tilbage til dit nuværende job, skal du forberede dig selv på, at du i starten ikke vil kunne præstere i samme omfang som før din barsel. Derfor er det godt at få en snak med din chef, hvor i forventningsafstemninger sammen, så din tilbagevenden vil blive en succes for alle parter.

Nogle af de ting du skal have klargjort med din chef er dine arbejdstider, og om der er dage, som er vigtige for dig, at du møder senere eller går tidligere? Skal dine arbejdsopgaver ændres i forhold til ansvar? De ændringer i bliver enige om er en god ide at få meldt ud til resten af afdelingen. Så få en snak om hvem af jer der skal melde ændringerne ud i afdelingen, og hvordan i gør det, så du undgår dårlig stemning fra dine kolleger.

Hvis du under din barsel finder ud af, at du faktisk ikke brænder for dit nuværende job, fordi det faktisk dræner og stresser dig, skal du overveje at finde et nyt job. Gør op med dig selv om, du skal tage en snak med din chef om dine tanker i god tid, eller først når din barsel er slut. Om du skal gå i gang med at søge nyt job under din barsel, eller om du skal sige op og søge nyt job efter din barsel. Det vigtigste er, at du er 100% ærlig overfor dig selv og tager ansvar for de ændringer, der skal til, for at du kan få succes med at starte job efter barsel. Om det er dit nuværende job eller det er i et nyt job.

Læs også: 10 tegn på det er tid til et karriereskift

 

Kom godt tilbage på job efter barsel

Nu har du fået inspiration til de 5 ting, du skal overveje, der får dig godt tilbage på job efter barsel. At komme tilbage på job efter barsel er, uden tvivl en udfordring for de fleste. Du skal både håndtere sorgen over din tid med dit barn snart er slut. Måske du har dårlig samvittighed over, du ser frem til at starte arbejde igen. Måske du har ondt i maven over ikke at kunne finde hovede og hale i, hvad der er det rigtige for dig at gøre i forhold til job efter barsel. Der er mange følelser og tanker på spil, og det kan virke fuldstændigt uoverskueligt. Men sådan behøver det ikke at være. 

Det vigtigste er, at du er tro mod dig selv. Tro mod hvad der er vigtigst for dig for at skabe en balance mellem dit privatliv og arbejdsliv, så du kan skabe en hverdag for din familie, som giver dig overskud og glæde. Husk på, det er dit valg. Dit valg om du træder ind i et hamsterhjul og skaber en opvækst for dine børn med en stresset mor uden overskud. Eller om du vælger at være en mor, som har sig selv med og prioriterer et job og arbejdsliv, som gør dig glad og giver dig energi til at være der for din familie. 

Ja du har et valg. Men første skridt for at træffe det valg er at være ærlig over for dig selv og finde ind til, hvad dine værdier er, og hvad det rette job er for dig efter din barsel.

Læs også: Få en værdiafklaring på 5 uger

HAR DU BRUG FOR HJÆLP TIL AT KOMME godt tilbage på job efter barsel?

Få 15 min. GRATIS uforpligtende telefonsamtale, hvor vi tager en snak om din situation, og hvordan jeg kan hjælpe dig med at blive skarp på hvad der er vigtigt for dig, for at komme godt tilbage på job efter barsel. 

Charlotte Gade Coaching Gratis Guide