Job efter barsel – 5 tips der får dig godt tilbage på jobbet

JOB EFTER BARSEL – DE 5 TIPS DER FÅR DIG GODT TILBAGE EFTER BARSEL

Job efter barsel kan være svært at overskue for rigtig mange mennesker og ændrer de fleste menneskers fokus for, hvad der er vigtigt her i livet. Der opstår en stor tvivl og usikkerhed, fordi du står overfor et nyt kapitel i dit liv, når du skal tilbage på job efter barsel. At stifte familie er en stor livsforandring, og store livsafgørende spørgsmål opstår. 

 • Hvordan får jeg hverdagen til at hænge sammen?
 • Hvordan kan jeg skabe et arbejdsliv, der passer til mig og min familie?
 • Hvordan ved jeg, hvad der er den rigtige beslutning for mig og min familie?

 

I denne artikel vil jeg komme ind på de 5 ting, du skal overveje, som får dig godt tilbage på job efter barsel.

 1. Bekymringer om job efter barsel
 2. Få styr på dine værdier
 3. Hold dig opdateret under din barsel
 4. Kend dine rettigheder – Job efter barsel
 5. Få succes med at starte job efter barsel

 

70 % OVERVEJER AT SKIFTE JOB EFTER BARSEL

Faktisk viser en nyere undersøgelse lavet af Inspired Beyond Babies, at 23% skifter job efter barsel og hele 70 % overvejer at gøre det. Det at stifte familie og få dit første barn eller øge familien med endnu et medlem skaber refleksioner om, hvad der for dig er et meningsfyldt liv. Barsel er en periode, hvor du har tid til at reflektere over dine værdier, og hvordan du skal få hverdagens knappe tid til at hænge sammen. Det stiller store krav til, hvordan du skal prioritere og organisere dit privatliv i forhold til dit arbejdsliv. Måske det får dig til at overveje om den karriere og karrierevej du har valgt, er den rette for dig.

Du står over for et utal af beslutninger, som du skal gøre op med dig selv. Det kan føles utrolig svært og uoverskueligt, fordi du skal få det hele til at gå op i en større enhed, så alle enderne kan mødes. 

Det kan virke uoverskueligt, fordi det føles som om, der er mange forventninger og kriterier, du skal tage stilling til. Tvivlen, om hvad de rette beslutninger for din familie, for dig og for din mand er, i forhold til de krav og forventninger din arbejdsgiver og samfundet har. Alle disse tanker kan være udmattende og svære at håndtere. 

Jo mere uoverskueligt det synes at være og jo tættere du kommer til at skulle tilbage på job efter barsel, des mere stressfyldt og angstprovokerende kan det føles. Derfor får du her fem ting, du skal overveje for at komme godt tilbage på job efter barsel.

 

Artiklen fortsætter under billedet…

Job og barsel

 

JOB EFTER BARSEL – DE 5 TING, DER FÅR DIG GODT TILBAGE PÅ JOBBET

1. Bekymringer om job efter barsel

Når du er på barsel, kan der være mange bekymringer og spørgsmål forbundet med at skulle starte job igen efter barsel. Det er et stort mix af tanker, følelser, bekymringer og uvished, fordi du står i en ny livssituation.

Dine bekymringer kan både handle om alt det praktiske, som du skal forholde dig til, når du er tilbage på job efter barsel. Det kan være bekymringer om hvilken hverdag, der er dig i vente på jobbet. Og det kan være bekymringer og spørgsmål, som skaber tvivl, om du overhovedet har lyst til at vende tilbage til dit nuværende job efter barsel. Her har jeg listet en række spørgsmål, som mange går med under barsel – måske du kan genkende dem?

Job efter barsel – Bekymringer og tvivl:

 • Hvordan får jeg hverdagen til at hænge sammen uden at blive stresset?
 • Hvordan skal jeg få energi til mit arbejde, når mit barn vågner mange gange i løbet af natten eller bliver syg?
 • Hvis jeg ønsker at gå ned i tid, kan vores økonomi hænge sammen?
 • Hvad nu hvis jeg ikke får plads i vuggestuen eller dagplejen, skal jeg så passe mit barn hjemme?
 • Hvordan skal det gå at køre mit barn ind i vuggestuen?
 • Hvem kan hjælpe mig med at aflaste mig i hverdagen?
 • Hvordan slipper jeg for at have evig dårlig samvittighed over for mit arbejde og min familie?
 • Hvordan skal jeg koordinere at hente og bringe mit barn i forhold til mine arbejdstider ?
 • Skal jeg skifte job?
 • Hvordan skal jeg finde et nyt arbejde?
 • Hvad gør jeg med transporttid eller skal vi vælge at flytte tættere på jobbet?
 • Hvordan skal jeg få tid eller økonomi til at tage en videreuddannelse, hvis jeg skal vælge at skifte retning i arbejdslivet?

Hvad er det rigtige svar?

Kig på spørgsmålene – hvor mange af dem kan du genkende? Måske du har endnu flere spørgsmål, som du sidder med?

Kunsten her er at svare ærligt på dine spørgsmål og bekymringer. Det vil give dig et overblik over dine tanker. Hvad der er ren bekymring, som du ikke kan gøre noget ved, før du står i situationen. Og hvad der er bekymringer, du faktisk kan handle på nu.

Det kan være, at du har fundet ud af, at du ikke længere brænder for dit job. Måske du er træt af jobbet og hellere vil arbejde med noget helt andet. Det kan også være, at der er sket nogle organisations-ændringer, som har gjort, at du er blevet fyret og er blevet arbejdsløs, eller at du ønsker at sige op. Derudover kan det også være, at dine værdier har ændret sig i forbindelse med dit nystartede familieliv og dit job ikke hænger særligt godt sammen med familielivet.

I sidste ende handler det om 3 simple spørgsmål:

 1. Hvad er vigtigt for dig?
 2. Er du glad for dit nuværende job?
 3. Hvad skal der ændres på for, at du kan få en god work-life balance, så dit privatliv og arbejdsliv hænger sammen?

Læs også: Identitet – Hvem er jeg, og hvad vil jeg i mit liv?

 

2. Få styr på dine værdier

Hvad er vigtigt for dig at prioritere i dit privatliv og dit arbejdsliv? Hvordan skaber du sammenhæng mellem dine personlige værdier og de værdier, der er på jobbet?

Når du dykker ind i dine værdier, vil det give dig klarhed. Når du kender dine værdier, vil du ikke være tvivl om, hvilke beslutninger, du skal træffe i forhold til dit job efter barsel. Når du er bevidst om dine værdier, ved du om dit nuværende job matcher det liv, du ønsker for dig selv. Eller om der skal justeres på nogle knapper, så du kan få dine værdier indfriet i dit nuværende job.

Det kan også være, at det bliver tydeligt for dig, at dit nuværende job ikke matcher dine personlige værdier. Fordi de værdier, du har for dit familieliv og den opvækst, som du ønsker at give dit barn/børn, ikke hænger sammen med dit arbejde.

Uanset hvad, vil din hverdag komme til at ændre sig. Der vil som udgangspunkt blive stillet krav til, at du bliver bedre til at prioritere din tid, så den ikke bliver for travl og hektisk. Hvis du allerede nu sidder med ondt i maven bare ved tanken om den travle hverdag, der venter på dig, så er det tid til at tjekke ind med dine værdier. Det gør det nemmere for dig at få planlagt, hvilke ændringer der skal til, så du kan få den balance, du ønsker for dig og din familie. Det kan lade sig gøre!

Læs også: Værdiafklaring – Stå stærkt i dit arbejdsliv og privatliv

 

3. Hold dig opdateret under din barsel

I den tid, du er på barsel, kan der nå at ske mange ændringer på din arbejdsplads. Det kan være, at der er kommet skift i ledelsen, nye ordninger, systemer eller arbejdsgange. Derfor er det vigtigt, at du holder dig opdateret. Der kan være ændringer, som vil påvirke din arbejdsglæde, når du kommer tilbage på job efter barsel. 

For at være på forkant vil det være en god idé at besøge din arbejdsplads under barsel. Det gør, at du kan vedligeholde den sociale kontakt med dine kollegaer og samtidig holde dig opdateret. Måske der sker nogle ændringer. Så er du forberedt.

En-til-to måneder før din barsel slutter, er det en godt at tage initiativ til at holde et møde med din arbejdsgiver. Hvor i sammen kan lave en forventningsafstemning. Her kan du få afklaret, hvilke opgaver der venter dig og hvordan din opstartsperiode kommer til at se ud. Det giver dig også en afklaring på, om det er det job, du ønsker at komme tilbage til. Eller om du skal skifte job efter barsel.

 

4. Kend dine rettigheder – Job efter barsel

I Danmark har vi ligebehandlingsloven, som varetager dine rettigheder, når du vender tilbage på job efter barsel. Ligebehandlingsloven giver dig ret til at vende tilbage til det samme arbejde eller tilsvarende arbejde, som du havde før din barsel. På vilkår, der ikke stiller dig dårligere end før. Dine arbejdsopgaver må ikke ændre sig i større grad. Og din arbejdsgiver må ikke sætte dig ned i løn.

Hvis du ønsker at komme tilbage på job efter barsel med ændrede vilkår, skal du spørge din chef først. Det kan være ændringer i din arbejdstid eller arbejdsopgaver. Din chef er ikke forpligtet til at imødekomme dine ønsker i følge lovgivningen. Men der skal ikke meget sund fornuft til at vide, at det vil have en konsekvens, hvis han/hun ikke forsøger at imødekomme dine behov. Det vil blot være spørgsmål om tid, før du med stor sandsynlighed lægger din opsigelse.

Alt skal på skrift

Når du taler med din chef om de ændringer, du ønsker, så sørg for også at sende din anmodning om ændringerne på skrift. Din chef har ret til at overveje din anmodning, inden han/hun vender tilbage med et svar. Hvis din chef ønsker at imødekomme dig og godkender dine nye vilkår, skal du sikre dig, at du har det på skrift. På den måde undgår du eventuelle misforståelser senere hen.

Læs mere om: Ligebehandlingsloven

 

5. Få succes med at starte job efter barsel

For at få succes med at vende tilbage til job efter barsel, er det vigtigt, at du forbereder dig. At du forbereder dig på, om du ønsker at vende tilbage til dit nuværende job efter barsel, eller du ønsker at skifte job.

Hvis du vender tilbage til dit nuværende job, skal du være forberedt på, at du i starten ikke vil kunne præstere i samme omfang som før din barsel. Derfor er det godt at få en forventningsafstemning med din chef. Det vil gøre din tilbagevenden til en succes for alle parter.

Nogle af de ting du skal have klargjort med din chef er dine arbejdstider. Er der dage, du ønsker at møde senere eller gå tidligere? Og afklaring om dine arbejdsopgaver eller ansvar skal ændres? De ændringer, I bliver enige om, er en god idé at få meldt ud til resten af afdelingen. Så få en snak om hvem af jer, der skal melde ændringerne ud i afdelingen og hvordan I gør det, så du undgår dårlig stemning fra dine kolleger.

Læs også: Hvad skal jeg arbejde med? 5 tips til en ny karriere

 

Skal du skifte job efter barsel?

Hvis du under din barsel finder ud af, dit nuværende job dræner og stresser dig eller at du faktisk ikke brænder for det. Så skal du måske overveje et karriereskiftGør ikke noget overilet. Start med at gøre dig tanker om, hvorfor du gerne vil væk fra dit nuværende job. Og tænk over, hvad du godt kunne tænke dig at arbejde med i stedet.

Gør op med dig selv om, du skal tage en snak med din chef om dine tanker. Måske han kan imødekomme nogle af de ændringer, du efterlyser. Gør dig tanker om, hvornår du vil i gang med at søge job. Om du skal sige op og søge nyt job efter din barsel. Eller om du skal gå i gang med at søge nyt job med det samme under din barsel. Det vigtigste er, at du er 100% ærlig overfor dig selv. At du tager ansvar for de ændringer, der skal til, for at du kan få succes med at starte job efter barsel.

Læs også: De 8 gode råd til dig som jobsøgende

 

KOM GODT TILBAGE PÅ JOB EFTER BARSEL

Nu har du fået inspiration til de fem ting, du skal overveje, der får dig godt tilbage på job efter barsel. At komme tilbage efter barsel er, uden tvivl, en udfordring for de fleste. Du skal håndtere sorgen over, at tiden med dit barn snart er slut. Måske du har dårlig samvittighed over, at du ser frem til at starte arbejde igen. Måske du har ondt i maven over ikke at kunne finde hoved og hale i, hvad der er det rigtige for dig at gøre i forhold til at komme tilbage på jobbet efter barslen. Der er mange følelser og tanker på spil, og det kan virke fuldstændigt uoverskueligt. Men sådan behøves det ikke at være. Du kan altid række ud til en jobcoach, som kan hjælpe dig med at få klarhed over din situation, så du kan træffe de rette valg for dig og din familie.

Uanset hvad, så er det vigtigste, at du er tro mod dig selv. Tro mod, hvad der er vigtigst for dig for at skabe en balance mellem dit privatliv og arbejdsliv. Det er det, som skal til for at skabe en hverdag for din familie, der giver dig overskud og glæde. Husk på, det er dit valg. Dit valg, om du træder ind i et hamsterhjul og skaber en opvækst for dine børn med en stresset mor uden overskud. Eller om du vælger at være en mor, som har sig selv med og prioriterer et job og arbejdsliv, som gør hende glad og giver energi til at være der for familien. 

Ja, du har et valg. Men første skridt for at træffe det valg er at være realistisk og ærlig over for dig selv.

Læs også: Test dig selv – er jeg i det rigtige job?

HAR DU BRUG FOR HJÆLP TIL AT KOMME GODT TILBAGE PÅ JOB EFTER BARSEL?

Få 15 min. GRATIS uforpligtende telefonsamtale, hvor vi tager en snak om din situation, og hvordan jeg kan hjælpe dig med at blive skarp på hvad der er vigtigt for dig, for at komme godt tilbage på job efter barsel.
Læs også:

Kom godt tilbage på job efter barsel med Karrierecoaching

Læs også:

Find job hurtigt – 20 tips du skal kende