Arbejdsløs – Guide til dig der er jobsøgende

Arbejdsløs – Guide til dig der er jobsøgende

Det at være arbejdsløs og være aktiv jobsøgende kan være en udfordrende og frustrerende periode. Det kan være nemt at føle, at du har mistet kontrollen over dit liv og frygter, at du aldrig vil finde et nyt job. Særligt hvis du er blevet fyret. Derfor kan det være svært at opretholde din motivation, især når du får afslag på jobansøgninger eller ikke engang får svar. Det er vigtigt at forstå, at motivation er en nøglefaktor i at finde dit næste job. Følelsen af at være motiveret kan hjælpe dig med at tage initiativ, være vedholdende og forblive positiv i din jobsøgningsproces.

 

At være arbejdsløs er et fuldtidsjob

At være jobsøgende, som arbejdsløs, er et fuldtidsjob i sig selv. Hvis det er første gang, du oplever at være arbejdsløs, er det vigtigt, at du fra start accepterer, at det ikke bare tager 5 minutter at søge job. Men at være aktiv jobsøgende, finde de rette jobs du har lyst til at søge, udfærdige en god ansøgning og tilpasse dit CV tager tid.

Så hvis du er arbejdsløs, så se din jobsøgning som en deltids- eller fuldtidsbeskæftigelse. Når du accepterer, at det tager tid, vil du have en mere realistisk tilgang, som vil gøre dig mindre frustreret i processen, og det vil være nemmere at fastholde motivationen.

Der er dog flere måder at forblive motiveret og holde dig optimistisk i din ledighedsperiode. I denne guide vil jeg give dig nogle tips til, hvordan du som arbejdsløs kan holde motivationen høj, mens du er jobsøgende, og nogle gode råd til, hvordan du øger dine chancer for at lande dit næste drømmejob.

 

At være arbejdsløs åbner op for nye muligheder

Uanset, om du selv har valgt at opsige dit job eller er blevet fyret, kan det være utroligt nedslående at blive arbejdsløs. Det er nemt at blive overvældet og føle dig fortabt i denne situation. Derfor er det vigtigt, at du ser på fordelene i denne periode. At du vælger at se denne pause fra arbejdslivet som en mulighed. En mulighed for at dykke ned i dig selv, lære dig selv bedre at kende og ikke mindst give dig tid til at dyrke nogle af de interesser, du normalt ikke har haft tid til.

Det er vigtigt at du som arbejdsløs, i denne ledighedsperiode, skaber en balance i din hverdag. At du har fokus på din trivsel og gør ting, som lader dig op. Jo mere du gør af gode ting for dig selv, vil du opleve, det vil smitte positivt af på din jobsøgning. Du vil få mere overskud og dermed bedre kunne fastholde din motivation og gejst i jobsøgningsprocessen.

Læs også: 4 grunde til manglende motivation og hvad du gør ved det

 

Som arbejdsløs giver det dig tid til at revurder dit arbejdsliv

En anden mulighed, du skal gribe i denne tid, er at stoppe op og tage et skridt tilbage for at revurdere dit arbejdsliv. Det job du havde, før du blev arbejdsløs, var det drømmejobbet for dig? Hvis dit svar er ja, så tillykke, så bliver din jobsøgning dét nemmere. Men hvis du længe har gået med en følelse af, at du ikke har følt, at du var glad for dit job, er det tid til at revurdere det. Hvad gjorde at du ikke nød dit job? Manglede du en sund work-life balance, måske du egentlig ikke brændte for dit arbejde, eller sidder med en følelse af at du har et udnyttet dit fulde potentiale? Så er det nu, det er oplagt at gå på opdagelse i. Lad os dykke ned i nogle af elementerne her.

 

Hvad brænder du for at arbejde med?

Det er tid til at overveje, hvad du er passioneret omkring. Hvad giver dig energi, og hvad der interesserer dig at arbejde med, for at du føler dig motiveret? En god løn er ikke nok motivation. Hvis du søger jobs, som du brænder for, vil det øge din motivation gevaldigt.

Hvis du ikke selv kan identificere, hvad du egentlig drømmer om at arbejde med, kan det være en god idé at finde en professionel karrierecoach eller rådgiver, som kan hjælpe dig med en karriereafklaring. Det vil motivere dig til at finde et job, som passer til dine interesser og færdigheder og ikke mindst lande et job, som du rent faktisk nyder at skulle stå op til hver dag.

Læs også: 8 gode råd til dig som jobsøgende

 

Find dit formål

Når du søger efter et job, kan det være nyttigt at overveje, hvordan dit arbejde kan hjælpe med at opfylde et større formål. Når du kan se dit arbejde som en del af en større sag, vil det give dig en følelse af, at du ikke blot går på arbejde for at tjene penge. Men at du er med til at bidrage og gøre en forskel. Dette kan betyde at tage job i en bestemt branche, der tjener en større samfundsforpligtelse, eller at arbejde for en organisation, som har et formål, du er passioneret omkring. Det er vigtigt at tage dit formål med i dine overvejelser, når du er på udkig efter et nyt job. Selvom du på nuværende tidspunkt er arbejdsløs, handler det ikke kun om at finde et job, men at finde et job du også vil trives i, når du først lander det. Et job som giver mening for dig.

 

Fokuser på dine stærke sider

Når du kigger på stillingsopslag, kan det være nemt at fokusere på de områder, hvor du mangler kvalifikationer eller erfaring. Dette kan dog ødelægge dit selvværd og mindske din motivation. I stedet skal du fokusere på dine styrker og færdigheder. Lav en liste over de færdigheder, som du kan tilbyde en arbejdsgiver, og hvordan du kan trække på dine erfaringer og ekspertise i jobbet. Både dine faglige styrker og dine personlige styrker. Dette vil ikke kun hjælpe dig med at se dig selv som en kvalificeret kandidat, men også hjælpe dig med at sælge dig selv på dit CV, ansøgning og ikke mindst styrke dig, når du skal til jobsamtaler.

 

Tag ansvar for din jobsøgning

Det er vigtigt at huske, at du selv er ansvarlig for din jobsøgning. Du skal tage kontrol og være aktiv i din jobsøgningsproces. Hvis du bare venter på, at det perfekte job dukker op af sig selv, kan du risikere at blive frustreret og miste motivationen. Det er vigtigt at have en jobsøgningsstrategi. Særligt hvis du gerne vil lande et job, som du trives i. At tage ansvar, være proaktiv og målrettet kan være svært, hvis du ikke har en strategi for din jobsøgning. Så kan du hurtigt komme til at skyde med spredehagl. Jo flere initiativer du tager, des mindre kvalitet vil der være i dem. Du brænder hurtigt ud og mister motivationen med konklusionen: Intet virker og du kommer aldrig i job igen. Hvis du i stedet har en strategi, hvor du udvælger få tiltag, vil du bedre kunne gøre det helhjertet og med kvalitet og dermed hurtigere lande dit næste job. Så kvalitet frem for kvantitet.

Læs også: Alt om outplacement til dig som er blevet afskediget

 

Lav en jobsøgningsstrategi

Jeg hører ofte bekymringen fra mine klienter, at de tror det er nemmere at komme i job, hvis man er i job. Den overbevisning er ikke nødvendigvis rigtig. Du kan sagtens komme hurtigt i job, selvom du er arbejdsløs. Det handler om din egen indstilling, og hvor proaktiv du er. Hvordan du præsenterer dig selv i din jobsøgning og om du vælger den strategi, som er den rette for dig. Så lad dig ikke slå ud, fordi du i øjeblikket står i mellem jobs. Herunder er en række strategier, som du kan lade dig inspirere af.

Læs også: Sådan skriver du dig til jobsamtale!

 

Inspiration til jobsøgningen

  • Tilpas dit CV med de kompetencer, der er relevante for den type job, du søger.
  • Brug tid på at lave en god ansøgning, så du har en skabelon, du kan tage udgangspunkt i, når du søger jobs, så du ikke skal opfinde den dybe tallerken hver gang.
  • Tilpas dit CV og din ansøgning til det specifikke job, du søger for at gøre det mere tiltalende for den pågældende arbejdsgiver.
  • Få feedback på dit CV og ansøgning.
  • Brug LinkedIn. Opdater dit CV og LinkedIn-profil, så det er tidssvarende. Brug funktionen “Open to work”, så rekrutteringskonsulenter bedre kan finde dig.
  • Opret en jobsøgningsprofil på eventuelt JobIndex.dk, Jobnet.dk eller StepStone.dk.
  • Identificer virksomheder, du kunne tænke dig at arbejde for, og søg uopfordret hos dem.
  • Brug sociale medier. Ræk ud og fortæl, hvilken type job du søger, og hvad dine særlige kompetencer er.
  • Netværk med tidligere kolleger, venner og familie for at se, om de kender til nogle jobmuligheder, eller kan åbne nogle døre for dig igennem deres netværk.
  • Udvid dit netværk gennem LinkedIn, brancheforeninger eller karrieremesser.
  • Ring altid til kontaktpersonen på stillingsopslaget, inden du sender ansøgningen.

Læs også: Sådan skriver du en god ansøgning

 

Lær af dine fejltagelser

Som arbejdsløs er det nemt at miste motivationen i jobsøgningsprocessen. Især når du oplever afslag. Men vid, at der er ingen mennesker, som bliver verdensmestre i at skrive et godt CV eller ansøgning, første gang. Derfor er det vigtigt, at du ser det som en læringsproces, hvor du løbende kan forbedre dig.

Den første ting, du skal evaluere på, er: Bliver du kaldt til jobsamtaler, når du sender ansøgninger ud? Overvej, hvad du har lært af tidligere fejltagelser eller afslag, og hvordan du kan ændre din tilgang i din jobsøgning. Hvis du ikke bliver kaldt til samtaler, skal du starte med at sætte ind her. Du skal kigge på dit CV og ansøgning og finde ud af, hvordan de kan forbedres. Hvis du ikke bliver kaldt til jobsamtaler, handler det altså ikke om, at du IKKE er god nok, selvom det kan være nemt at tro. Det handler udelukkende om, at du ikke får formidlet dine evner, og det du kan bidrage med, godt nok.

Læs også: Mangler du selvtillid i jobsøgningen, så lider du måske af impostor syndrom?

 

Ræk ud og bed om hjælp

Det er derfor vigtigt, at du opsøger hjælp til denne proces, da det er svært at sidde alene med. Få feedback fra de jobs du har søgt, og hør dem, hvad du kunne have gjort anderledes. Du kan også forhøre dig hos venner, familie eller en gammel chef og få deres input til forbedringer. Eller endnu bedre, opsøg en professionel karrierecoach eller karriererådgiver, så du kan få personlig hjælp til, hvordan du skal præsentere dig selv, så du bliver attraktiv og kaldt til jobsamtaler, så du hurtigst muligt kan lande dit næste job.

Læs også: Karriererådgivning – De 5 punkter du skal vide om karriererådgivning

 

Rekrutteringskonsulentens bedste råd til dig, der er arbejdsløs

Jeg har igennem årene rekrutteret mange tusinde mennesker både i større danske virksomheder og som rekrutteringskonsulent. Og det jeg oplever, mange jobsøgende glemmer, er at mennesker ansætter mennesker. De søger ikke mennesker, som bare vil have et job for at tjene penge. De fleste virksomheder ønsker at ansætte mennesker, der udviser begejstring over, at de netop ønsker at bidrage med deres kompetencer og arbejde for den pågældende virksomhed, de søger job hos.

Vil du forrest i bunken af ansøgninger, skal du ud af busken! Vær ikke bange for at række ud og præsentere dig selv. Ring på stillingsopslag inden du sender din ansøgning. Både for din egen skyld for at få besvaret de spørgsmål, du har til stillingsopslaget, men endnu vigtigere for at vise din interesse for jobbet. Alene det, at du ringer op og viser din begejstring for jobbet, vil gøre et positivt indtryk på den person, som sidder med rekrutteringen. Det vil øge dine chancer markant for at blive kaldt til jobsamtale.

Læs også: De 8 spørgsmål til jobsamtalen du skal forberede dig på

 

Tålmodighed og vedholdenhed som arbejdsløs lønner sig

At være arbejdsløs kan være en svær tid fyldt med mange frustrationer. Uvisheden over, at du ikke ved, hvornår du lander dit næste job. Samt afslag på dine ansøgninger, kan være hårdt for din selvtillid og selvværd. Som jeg startede med at sige, er nøglen til at finde dit næste job at sørge for at opretholde motivationen. Det er vigtigt at huske, at motivation ikke kommer af sig selv. Men det kræver en aktiv indsats.

Ved at finde din passion, opdage dit formål, fokusere på dine stærke sider, tage ansvar og lav en jobsøgningsstrategi, lære af dine fejltagelser og være proaktiv i din jobsøgning, kan du øge din motivation og forbedre dine chancer for at finde drømmejobbet.

Vær tålmodig og vedholdende i din jobsøgning. Det kan tage tid at finde det rigtige job. Ved at holde dig fokuseret og positiv, vil du blive i stand til at finde det helt rigtige job til dig.

Jeg håber, at disse råd hjælper dig i din jobsøgningsproces.

Held og lykke!

Læs også: Gå fra tvivl til klarhed med jobcoaching

 

Er du arbejdsløs og har brug for hjælp til at komme i mål med det rette job?

Få 15 min. GRATIS uforpligtende telefonsamtale, hvor vi tager en snak om din situation, og hvordan jeg kan hjælpe dig med at komme i mål med din jobsøgning og lande dit næste job.
Læs også:

10 tegn på det er tid til karriereskift

Læs også:

Jobskifte midt i livet, er du klar?