Manglende motivation og hvad du gør ved det 

Manglende motivation gør, at du ikke handler på det, som du ønsker at opnå. Om det er at udføre en arbejdsopgave, søge nyt job, gå selvstændigt, få trænet, tabe dig eller andet. Manglende motivation får dig til at føle, at du sidder fast i livet.

Når din motivation mangler medfører det handlingslammelse eller et hav af overspringshandlinger, som blot forstærker din manglende motivation. Det skaber en dyb utilfredshed, frustration og manglende energi. Du bliver straks din egen værste kritikker og ender med at slå dig selv oven i hovedet med ordene:

 • Hvorfor kan jeg ikke bare tage mig sammen?
 • Hvorfor kan jeg ikke finde ud af det?
 • Hvorfor har jeg ingen selvdisciplin?
 • Hvad er der galt med mig?

Uanset hvor meget du slår dig selv oven i hovedet, hjælper det ikke på din manglende motivation. Tværtimod! Første skridt for at overkomme din manglende motivation er, at blive bevidst om, hvad den dybest set handler om. Altså hvorfor din motivation mangler!

 

De typiske 4 grunde til din manglende motivation

Din manglende motivation har altid en årsag. De typiske grunde til at du oplever manglende motivation, finder du i en eller flere af nedenstående 4 grunde:

 1. Du ved ikke hvad du vil i dit liv
 2. Du mangler afklaring
 3. Dine overbevisninger holder dig tilbage
 4. Du er overvældet

Når du oplever en af ovenstående grunde til din manglende motivation, er det svært at have fokus og derfor falder du lige i den værste faldgruppe af alle…nemlig overspringshandlinger!

Overspringshandlinger og manglende motivation

Overspringshandlinger kender vi alle til, men de bidrager blot til endnu større utilfredshed og følelsen af fastlåsthed. Du kan overbevise dig selv nok gange om, at du bare lige skal…ordne vasketøjet, gøre rent, lave en kop kaffe, ringe til din tante…for så får du overskud til at komme i gang med den egentlige opgave, som ligger lige foran dig og venter på dig. Men motivation er ikke magi. Den kommer ikke af sig selv. Du bliver nød til at være helt ærlig overfor dig selv og finde ud af, hvad din manglende motivation egentlig handler om.

Tro mig jeg kender det fra mig selv. Men ligesom jeg selv og mine klienter, kan du genfinde motivationen, når først du bliver klar over, hvad det er, som driver dig.

Først når du kender grunden til, hvordan du håndterer din manglende motivation, kan du hurtigt komme tilbage på sporet og handle på det, du ønsker dig.

Læs også: Stop overspringshandlinger og bliv mere effektiv

 

Sådan håndterer du din manglende motivation

Motivation

1. Du ved ikke hvad du vil med dit liv

Når du ikke ved hvad du vil med dit liv, ved du naturligvis ikke, hvad du skal gå efter. Derfor er første skridt at identificere dine ønsker og drømme i livet. Nu tænker du måske, jamen det er jo det, jeg ikke ved, hvad er. Jeg ved ikke hvad jeg i grunden ønsker i mit liv, eller jeg er i tvivl om hvilken retning,som er den rigtige for mig. Så er en af de mest effektive metoder at blive bevidst om dine værdier. Dine værdier hjælper dig med at skabe retning i dit liv – ikke kun arbejdsmæssigt, men også i dit privatliv.

Dine værdier fungerer som din indre gps for, hvad der helt inde i din kerne er vigtigt for dig. Når du kender dine værdier, er du ikke i tvivl om, hvilken retning dit liv skal tage, og tro mig – det vil give dig din motivation tilbage. For vid, hvis du ikke ved, hvor du vil hen, hvordan skal du så nogle sinde komme der hen, når du sidder fast i tvivlen.

Så det at kende dine værdier vil give dig en indre ro og retning i dit liv – og det er første skridt for at genfinde din motivation.

Læs også: Find dine værdier på kun 5 uger

 

2. Du mangler afklaring

Faldgruppe nr. 2 er, selvom du kender dit mål, og ikke er itvivl om retningen, oplever du en masse forhindringer som spænder ben for, at du kommer i gang med at handle på det.

Disse forhindringer opstår som frygt og tvivl. Det kan være lige fra at du ønsker at skifte jobbet ud og springe ud som selvstændig, men er itvivl om det er det rigtige tidspunkt, eller om din økonomi kan klare det. Måske du ikke ved, hvordan du skal komme i gang, fordi du føler, at du mangler viden eller måske er det så stor en omvæltning i dit liv, at du bliver usikker på om, det nu også kan lade sig gøre at nå målet. Her kæmper din fornuft og tryghedsfølelse mod dine drømme og ønsker.

Til dig der sidder fast i dette stadie handler det om at blive fuldstændig afklaret med, hvad det vil have af betydning for dit liv, hvis du ikke handler på det. Kontra hvad det faktisk vil betyde for din livskvalitet at gå efter dine drømme og mål. Når du får denne afklaring, vil du ikke være i tvivl. Din manglende motivation vil forsvinde som dug for solen, og du vil straks føle dig top motiveret til at komme i gang.

 

3. Overbevisninger holder dig tilbage

3. fase du kan ramle ind i er at dine overbevisninger spænder ben for dig. Selvom du ved, hvad du vil med dit liv og er 100% afklaret, ramler de fleste mennesker ind i fase 3. Nemlig deres egne indre hæmmende overbevisninger. Det er ofte overbevisninger som:

 • Jeg er ikke god nok
 • Jeg ved ikke nok/klog nok
 • Hvad vil andre tænke om mig
 • Hvad nu hvis jeg bliver en fiasko

Disse indre tanker og overbevisninger er den største årsag til, at du oplever manglende motivation. Ofte er disse overbevisninger ubevidste, da vi mennesker ikke bryder os om at kigge på de tanker der holder os tilbage. Men dine hæmmende overbevisninger om dig selv er en dræber for din motivation. Først når du tør se dem i øjne, kan du genfinde motivationen og blive i stand til at handle på din drøm.

Overkom din frygt og manglende motivation

For at blive i stand til at handle, kræver det at du kigger på dine hæmmende overbevisninger om dig selv, og i stedet vender dem om til positive og støttende overbevisninger. Denne del er svær at gøre alene og kan derfor være guld værd at få hjælp og støtte hos en coach. Husk på, du har tanker, men du er IKKE dine tanker.

Så når du går og fortæller dig selv, at du ikke er god nok og lader frygten overskygge, er det ikke sandt. Så for at vende din manglende motivation bliver du nød til at arbejde på din indre overbevisninger, så du kan blive i stand til at handle. Alle mennesker på hele jordkloden oplever disse hæmmende overbevisninger. Trust me! Selv de mennesker som har størst succes, er verdenstjerner, eksperter eller er kendte har disse hæmmende overbevisninger om sig selv. Forskellen på dem der får succes eller opnår deres mål er, at de vælger at vende deres hæmmende overbevisninger til støttende overbevisninger, så de booster deres selvtillid. Det er præcis det, som gør, at de går fra manglende motivation til at turde at handle på deres drømme og ønsker. Og det samme kan du!

Læs også: 3 selvtillidsboost til dig der søger job.

 

4. Du er overvældet

Når du er overvældet svarer det til, at du føler, du står overfor at skulle bestige Mount Everest. Alene tanken får dig til at falde bagover, fordi du ikke ved, hvor du skal starte, og hvor skal du slutte. Du bliver straks ramt at manglende motivation og ser dig selv kaste dig over alle de overspringshandlinger, du kan komme i nærheden af. Skulle du ikke lige tage opvasken, sortere vasketøjet eller er det ikke på tide lige at svinge støvekosten? Bare tanken om at skulle sætte dig ned og finde ud af, hvordan du griber din drøm og mål an gør dig helt træt i hovedet.

Når du dag ind og dag ud oplever dig selv lave overspringshandlinger, aktiverer det din manglende motivation, og du begynder at overtænke alt. Det kan påvirke din søvn, som igen gør, at du mangler energi og overskud til overhovedet at komme i gang med noget som helst.

Læs også: Manglende energi og overskud – 10 tips der virker!

Motivation handler ikke om at du skal regne det hele ud på forhånd, du skal blot tage et skridt ad gangen

Gå fra manglende motivation til handling

Hvordan tror du, at bjergbestigerne når toppen af Mount Everest på 8.849 meter? De tager et skridt ad gangen. Det samme skal du! Så for at få bugt på din manglende motivation, skal du starte et sted og tage en lille opgave ad gangen.

Du skal ikke regne det hele ud på forhånd. Lav dig nogle delmål, som er mere overskuelige at fokuserer på. Når du føler dig overvældet, er det vigtigste at gøre, at tage et lille bitte skridt hver dag mod målet. Det vil skabe fremdrift, som i sig selv er motiverende og pludselig vil du have taget så mange skridt, at du tydeligt kan se du kommer tættere på og til sidst kommer i mål.

HAR DU BRUG FOR HJÆLP TIL AT GENFINDE DIN MOTIVATION?

Få 15 min. GRATIS uforpligtende telefonsamtale, hvor vi tager en snak om din manglende motivation og hvordan jeg kan hjælpe dig med at handle, så du kan skabe det liv, du drømmer om.

Charlotte Gade Coaching Gratis Guide
Få 15 min. gratis telefonsamtale

Har du brug for hjælp til at identificere dine personlige værdier? 

Så lad os tage en GRATIS uforpligtende samtale om, hvordan en værdiafklaring kan hjælpe dig med at stå stærkere i dig selv og få større glæde og overskud i 2022!