Hvad skal jeg med mit liv?

Det store spørgsmål som de fleste af os stiller mange gange i løbet af vores liv. Hvad skal jeg med mit liv? Det tog mig selv årevis at finde frem til det, og jeg kender det i høj grad også fra mine klienter.

Vores hverdag kører derudaf. Vi går på arbejde hver dag selvom, vi har mistet gnisten og motivationen, alt i mens vi forsøger at finde svaret på: hvad skal jeg egentlig med mit liv? Vi kigger på jobopslag, snakker med venner og familie om det, men når noget virker bare den mindste smule interessant, bliver vi handlingslammet. Det virker pludselig uoverskueligt at skulle handle, fordi frygten og bekymringerne overtager. Er det nu også det rigtige? Er det virkelig mit drømmejob? Er det klogt at skifte? Pludselig er der mange følelser på spil, som kan sætte en stopper for noget nyt.

Mange valgmuligheder 

I gamle dage var livet ret simpelt. Da handlede det om at få vores basale behov dækket. Men i dag er tiden en anden. Vi lever i et velfungerende samfund og internettet gør, at der kun få begrænsinger er. Du kan flyve til den anden side af jordkloden. Du kan tage alle de uddannelser, som du har lyst til. Du kan blive selvstændig eller gå op ad karrierestien. Mulighederne er mange. Valget er dit. Jo flere muligheder jo mere forvirret bliver vi. Mange valgmuligheder gør det svært for os mennesker at træffe en beslutning.

Lyt til dine værdier

Udover alle de muligheder vi har, handler det også om, at vi i vores præstationssamfund ikke er gode til at mærke efter, hvad vi rent faktisk har lyst til. Istedet ender vi med at søge efter svaret uden for os selv. 

Vi er simpelthen kommet alt for langt væk fra os selv og vores indre, fordi hverdagen er så presset grundet arbejde, familie, venner og forpligtigelser, at vi glemmer at prioritere tid til os selv. Jeg hører ofte dilemmaet fra mine klienter. De har svært ved at finde tid til sig selv, fordi de føler, at de skal leve op til så mange krav fra omverden og deres egne høje krav til sig selv. De “tør” ikke afsætte tid i kalenderen til MIG-TID, fordi frygten for at mærke sig selv er angstprovokerende, da de jo så bliver nød til at handle.

Men uanset hvad, er der ingen vej uden om. Det er først når du lever i tråd med dine værdier, og tillader dig selv at mærke dine følelser og åbne døren ind til din indre kerne, at du kan træffe de beslutninger, der er rigtige for dig. Der er først dér, du kan finde ro, glæde og meningsfuldhed i dit liv. 

Læs om forløbet:Værdiafklaring

Sådan finder du svaret på: Hvad skal jeg med mit liv?

1. Dit livsformål

Som menneske har vi et stort behov for at tillægge livet mening. Når vi føler vores liv er meningsfuldt, er det som at komme hjem. Vi har nemlig alle hver især vores unikke evner eller gaver, som er vores bidrag til denne verden, når vi lever i overensstemmelse med dem. Det er dét, der er dit livsformål. Mange gange er det faktisk evner, som du tager for givet, fordi “det er jo bare sådan du er” eller “du altid har gjort i hele dit liv.” Du har sikkert aldrig tillagt dem nogle værdi. Men når du har identificeret dit livsformål, og kan se dit bidrag til verden, vil det være din indre gps. Det er dit livsformål, du skal have fokus på, så den kan vise dig retningen og give dig et meningsfuldt liv.

Læs også: Hvordan finder jeg mit livsformål?

 

2. Din passion

Din passion hænger sammen med dit livsformål. Det er de evner, den gave du har, som falder dig naturligt og gør dig glad at udføre.Typisk vil det være sådan, at når du dyrker din passion, vil du udleve dit livsformål.

Når du formår at kombinere dit arbejdsliv med din passion, vil dit arbejde ikke føles som arbejde. Dit arbejde vil føles som ren nydelse, der giver dit liv værdi og mening. Men hvorfor er det så svært for så mange mennesker at finde sin passion? Det er det, fordi mange er faret vild. Mange mennesker træffer beslutninger udfra, hvad de tror forventes af dem, eller hvad der er “klogt” at gøre. De søger svaret uden for sig selv, istedet for inde fra.

Når jeg har mine klienter i forløb, er de dybt frustreret over ikke at kunne mærke, hvad de brænder for. De sidder fast i gamle mønstre og overbevisninger. Det kræver mod at kigge indad og turde være tro mod sig selv for at se sin egen unikke gave, som er medfødt. Når først du får øjnene op for din passion og det står klart for dig, hvad dit bidrag til verden er, vil du føle dig motiveret og inspireret til at handle på det, så du kan opnå dét, du har savnet, nemlig glæde, succes og meningsfuldhed i dit liv.

Læs også: Sådan finder du din passion

 

3. Dine værdier 

At finde ud af hvad du egentlig vil med dit liv, handler ikke kun om at finde frem til, dit livsformål og hvad du brænder for at lave – altså din passion. Det handler også om at sikre et match hele vejen rundt i dit liv. Fordi når du skal til at sætte din passion i spil i dit arbejdsliv, er det vigtigt at det også hænger sammen med dine personlige kerneværdier. Hvis ikke der er et match, vil du ikke kunne opnå den glæde og meningsfuldhed, du søger.

Et eksempel fra en af mine klienter:

Min klients passion var at forevige smukke øjeblikke med sit kamera. Hun fik tilbudt et job som fotograf, hvor hun skulle rejse 2-3 uger om måneden til udlandet for at tage smukke naturbilleder. Det var jo et fantastisk job, som matchede hendes passion 100%. På den ene side var hun ovenud glad, men på den anden side opstod der en uforklarlig usikkerhed og tristhed, da hun skulle beslutte sig om hun ville sige ja eller nej til jobbet. 

Hun kontaktede mig, for at få hjælp til at blive afklaret. I coachingsessionen spurgte jeg ind til hendes værdier. De vigtigste værdier viste sig at være tryghed, samhørighed og kærlighed. Efter en snak, kom hun frem til, hvorfor hun gik og følte en enorm usikkerhed og tristhed. Selvom det var hendes drømmejob som matchede hendes passion perfekt, var problemet, at hun ikke ville trives med at være væk fra sin familie, børn og venner i så mange uger om måneden, da det konfliktede med hendes primære værdier. Hun blev afklaret og kunne nu med lethed sige nej til hendes jobtilbud. Nu vidste hun hvilket job, der var et bedre match for hende. 

Vores værdier er de puslespilsbrikker, der matcher dit landkort, som gør det lettere for dig at navigere og træffe de beslutninger der skal til, for at du kan handle på det liv, du drømmer om.

Læs også: Lever du i tråd med dine værdier? 

Læs også: Oversigt over 56 kerneværdier 

Hvad skal jeg egentlig med mit liv?

At finde ind til kernen af hvem du er, hvad dit livsformål er, din unikke gave er, og blive bevidst om dine værdier, er så grundlæggende for alle mennesker at finde frem til. Når du finder modet til at dykke nysgerrigt ind i dig selv, vil du finde svaret en gang for alle. Du vil knække koden til, hvad du skal med dit liv. Hvad du skal prioritere. Hvad du skal arbejde med, hobbyer og mennesker du skal bruge tid med etc. Det føles som at finde hjem og lande på sin helt rigtige hylde. Det er dér frustrationerne, magtesløsheden stopper. Istedet afløses de af følelser som håb, glæde og meningsfuldhed. 

Alle dine drømme, venter bare på at blive realiseret. 

Har du brug for hjælp til at finde retning i dit liv?

Så lad os tage en uforpligtende snak over telefonen, om din situation og hvordan jeg som coach kan hjælpe dig med at komme derhen, hvor du ønsker i dit liv.

Charlotte Gade Coaching Gratis Guide