Intuition – hvad betyder intuition?

INTUITION – HVAD BETYDER INTUITION OG HVORDAN BRUGER DU DEN?

Intuition er en svær størrelse for de fleste at have tillid til, fordi vi i hverdagen er vant til at træffe beslutninger med vores fornuft. Det er præcis derfor, du oplever tvivl, når du står over for en beslutning, stor som lille, at du blokerer – fordi du ikke lytter til din intuition.

Når du først forstår, hvad intuition er, og hvordan du bruger din intuition, vil du blive i stand til at være autentisk og ærlig over for dig selv – og ikke mindst have lettere ved at træffe de rette valg i dit liv. Når du lytter til din intuition, svarer det til, at du lader dig guide af din indre gps.

Stol på dit instinkt og lyt til din intuition. Lad den guide dig i livet. Din intuition lyver aldrig.

 

HVAD BETYDER INTUITION?

Kort sagt betyder intuition at forstå noget ud fra dit instinkt, som går forud for rationel tænkning. Sagt på en anden måde er intuition det modsatte af analytisk tænkning.

Videnskaben har i årevis forsket i menneskets intuition. Nylige studier viser, at vores intuition ofte er mere præcis end den langsomme analytiske og rationelle tænkning, da intuition bygger på vores underbevidsthed og de akkumulerede erfaringer, vi har gjort os igennem livet.

Forskningen viser, at intuition er vores hjerne, nervebaner og kroppens 40 billioner cellers måde at kommunikere på, som resulterer i, vi får en fornemmelse af, at vi ved noget uden, at vi med vores bevidsthed ved hvorfor.

Som Albert Einstein sagde om intuition:

Det intuitive sind er en hellig gave og det rationelle sind er en trofast tjener. Vi har skabt et samfund, der ærer tjeneren og har glemt gaven.

– Albert Einstein

 

Artiklen fortsætter under billedet…

intuition

 

HVAD ER INTUITION?

At forstå hvad intuition betyder, kan være svært at forstå med logikken, da det er en problematisk størrelse at beskrive. Det svarer til, at du skal beskrive farven blå. Du er ikke tvivl om, hvad farven blå er, selvom det er svært at sætte ord på. Det, at du læser ordet blå, får du straks et billede i dit hoved, mærker den eller ser farven for dit indre. Men at beskrive den med ord, er straks noget andet.

Så hvis jeg skal sætte nogle ord på, hvad intuition betyder, kan intuition beskrives på nedenstående måde.

Intuition er:

 • En følelse.
 • En indre stemme.
 • En fornemmelse i kroppen.
 • En mavefornemmelse.
 • Et visuelt billede for dit indre.
 • Et instinkt af klarhed.
 • En sjette sans.
 • Et pludselig indfald.

Kært barn har mange navne. Måske der er en af ovenstående beskrivelser, du resonerer bedre med dig end andre. Men uanset hvad intuition er for dig, har alle beskrivelserne en ting til fælles. Nemlig at intuition er en neutral følelse af, at noget er rigtigt eller forkert. Grunden til, jeg kalder intuition for en neutral følelse, er, fordi du skal være i stand til at skelne imellem intuition og dit ego.

 

FEJLEN DU IKKE MÅ BEGÅ MED DIN INTUITION!

Vi har alle en intuition. Din intuition er din indre gps, som fortæller dig om noget er rigtigt eller forkert for dig. Men ofte oplever jeg, at mange laver denne kæmpe fejl! Nemlig at tro at hver en følelse, fornemmelse i kroppen er deres intuition, som skal lyttes til. Og det er præcis her, du skal passe på! For hvis du træffer beslutninger i livet ud fra hver en følelse, som opstår i dig, er du på gale vej. Derfor skal du lære at skelne mellem, hvad der er din intuition og hvad den IKKE er.

Fejlen mange begår er, at de tror, at frygt er et varsel om, noget er rigtigt eller forkert. Det er præcis det, som er den største fejl – som du ikke må begå. Frygt kommer ikke fra din intuition, men fra dit ego, som tager over.

 

Intuition kontra FRYGT

Lad mig forklare nærmere, så du kan skelne mellem din intuition og dit ego. Dit egos vigtigste opgave er at passe på dig og få dig til at tage sikre valg i dit liv. Faktisk er egoets vilje så stor, at hvis egoet fik sin vilje, vil dit liv være 100% stilstand, trygt og stabilt. Egoet ønsker, at du forbliver inden for din komfortzone for at sikre din overlevelse. Så hver gang du bare tænker den mindste tanke om at skulle udvikle dig eller skabe en forandring i dit liv – så vil alle egoets alarmklokker ringe og frygten i dig opstår.

Egoet passer på dig og er en kombination af alle de påvirkninger, du har haft gennem dit liv. Lige fra din opvækst, din historie, de regler og normer og overbevisninger, du har opbygget igennem hele livet.

Intuition er IKKE frygt – Din intuition er neutral! Ja, jeg gentager det igen – for det er vigtigt, så du kan lære at skelne mellem din intuition og dit ego.

 

DERFOR ER DET SVÆRT AT LYTTE TIL DIN INTUITION

At lytte til sin intuition, kan være svært, hvis du er vant til at leve dit liv efter rationelle tanker og styre dit liv efter frygt. Når du ikke lytter, er det fordi, du er i dit hoved. Du navigerer efter din fornuft og holder fast i de regler og normer, du har sat op for dig selv. De regler og normer du er blevet påvirket af igennem dit liv. Frygten er støj, som skaber tvivl og overdøver din egen indre stemme. Støjen af dit ego er frygttanker, som blokerer dig med tanker som:

 • Hvad nu, hvis en katastrofe indtræffer?
 • Det kan man ikke
 • Hvad nu, hvis jeg fejler?
 • Hvad nu, hvis jeg ikke er god nok?
 • Hvad nu, hvis andre griner af mig?
 • Hvad nu, hvis andre synes jeg er fjollet/dum/grim/uintelligent/(indsæt selv)?

Disse tanker er alle sammen støj, der gør det svært at træffe beslutninger. Først når du lukker støjen ude, kan du høre din indre stemme – altså din intuition. Når du lytter til din intuition, vil al tvivl forsvinde og du vil vide, hvad det rigtige er for dig.

Læs også: Hvad skal jeg med mit liv?

 

DE 3 ALARMER SOM STYRKER DIN INTUITION

For at hjælpe dig med at mærke din intuition, er første skridt at være opmærksom på dit indre alarmsystem. Det består af tre alarmer grøn, gul og rød.

 • Grøn: Du er ikke tvivl, om noget føles helt rigtigt.
 • Gul: Du bliver fyldt med tvivl, forvirring eller noget føles “off”.
 • Rød: Her skriger alt i dig NEJ, Hold dig væk! Ved rød alarm kan kroppen reagere fysisk med anspændthed, sygdom, stress eller angst.

De fleste mennesker lytter ikke til sit indre alarmsystem. Specielt den gule alarm. Men at ignorere den gule alarm hjælper ikke. Situationen, som du står over for, vil bare bliver værre og før eller siden gå hen og blive til en glødende rød alarm.

Hvis du skal lære at lytte til din intuition, skal du lære at lytte til den gule alarm. Det er nemlig den, som de fleste har svært ved at lytte til, hvilket for mange derfor ender over tid med at blive til en rød alarm. Når først du lærer at lytte til den gule alarm, kan du reagere med det samme og stå ved dig selv. Lad mig komme med nogle eksempler du sikkert allerede kan genkende fra dit liv.

 

Eksempel på de 3 alarmer

Forestil dig, at du er til jobsamtale. Under jobsamtalen kan du mærke, at der bare ikke er kemi mellem dig og chefen. Efter samtalen får du tilbudt jobbet til den løn, du havde håbet på.

Hvad gør du? Hvis du siger NEJ tak til jobbet, har du lyttet til den gule alarm og står ved dig selv.

Er du i tvivl, men alligevel siger ja til jobbet, har du ignoreret den gule alarm.

Inden for de første tre måneder – ja højst sandsynligt allerede efter de første 14 dage, bliver du bekræftet i, at din gule alarm var sand. Men hvis du forbliver i jobbet, ja, så vil glæden stille og roligt udfase. I stedet vil irritation, manglende energi og overskud indtage. Jo længere tid du er i jobbet, vil din krop reagere fysisk i form af anspændthed eller måske ligefrem stress eller udbrændthed. Den røde alarmklokke er i gang!

Ovenstående eksempel kan du udskifte med dit parforhold, dine relationer, karrierevalg eller andre situationer i dit liv. Jeg er sikker på, at du kan genkalde adskillige situationer i dit liv, hvor du har overhørt den gule alarm, som før eller siden er blevet til en blinkende rød alarm!

De fleste mennesker saboterer sig selv ved at ignorere den gule alarm. Grunden til, at du ikke lytter til din gule alarm, er på grund af dit ego som støjer. Du har svært ved at stå ved dine negative følelser og prøver at undgå en potentiel konflikt eller konfrontation, fordi du ikke vil såre andre, eller måske er bange for at blive udstødt eller fravalgt.

Når du lytter til din gule alarmklokke, vil du kunne træffe den rette beslutning for dig. Når du lader dig guide af din intuition og træffe beslutninger derefter, vil du opleve følelsen af lethed, glæde, ro og harmoni.

Læs også: 10 tegn på det er tid til karriereskift

 

3 TIPS TIL AT BRUGE DIN INTUITION!

At lytte til din indre stemme kræver, at du tør stole på dig selv, så du ikke lader dit ego forpurre dig med tvivl, frygt og forvirring. Din intuition er den lille indre stemme, som altid ved, hvad der er rigtig og forkert for DIG. Den lille stemme som guider dig i den rigtige retning. Derfor får du her tre tips til, hvordan du bruger din intuition.

 

1. Vejrtrækningsøvelse

Når du skal bruge din intuition, er det vigtigt, at du fjerner al støj. Når jeg siger støj, mener jeg støj fra dine tanker og dit ego. Din intuition kan du ikke rationalisere dig frem til med din logik. Men dit ego skal sættes ud af spil, så det ikke larmer og spænder ben for dig. Her kommer din vejrtrækning ind. Fokus på din vejrtrækning hjælper dig med at slippe tankerne og komme ned i kroppen. For at øve dig i din vejrtrækning er det effektivt at lave en grounding-øvelse. Sæt dig et behageligt sted med lukkede øjne og brug 5 min. hvor du tager dybe vejrtrækninger i et roligt tempo. Blot hav fokus og lyt til din vejrtrækning og mærk, hvordan kroppen begynder at slappe af. Hvis du ikke har prøvet det før, så har jeg lavet en kort guidet grounding video til dig, du kan benytte dig af.

 

2. Lyt til den gule alarm

Lyt til alle de negative væk-fra-følelser. En væk-fra-følelse er en negativ, tung eller ubehagelig fornemmelsen i kroppen. Det kan være en indskydelse eller andet, som siger dig, at noget er “off”.

Nøglen er at gøre det, som det kræver. Nemlig at håndtere de gule alarmer og ikke udskyde det, men håndtere det med det samme. Jo længere tid du venter med at lytte og handle på din intuition, des værre bliver det.

Læs også: 10 tegn på du har pleaser adfærd

 

3. Lyt til din fornemmelse 

Tænk tilbage på en situation, hvor du tog en beslutning og brugte din intuition. Hvordan føltes det dengang? Brug den følelse eller fornemmelse som en guide til at øve dig i at mærke din mavefornemmelse fremadrettet. Jo mere du øver dig, des lettere bliver det at lytte og bruge din intuition.

Læs også: Få klarhed over dit arbejdsliv med karrierecoaching

 

DIN INTUITION ER DIN SANDHED

Din intuition kan du ikke rationalisere dig frem til. Din intuition er din indre gps og din sandhed for, hvad der er rigtigt eller forkert for dig. Du kender sandheden på måden, det føles. Når du giver plads til din intuition, kender du svaret og al tvivl vil forsvinde! Hvis du mærker en frygt, så undersøg om, det er den gule eller røde alarm der er i spil, eller om det er dit ego, som forsøger at fastholde dig i din komfortzone.

Vid, at når du først tager ansvar for dit liv, og navigere efter din intuition i alle livets forhold, vil du opleve en kæmpe lettelse og blive i stand til at leve det liv, du drømmer om. Uanset om det er dit arbejdsliv, parforhold, relationer eller andre drømme og ønsker du har.

Du skal tro på dig selv og på din intuition guider dig!

Læs også: Stå stærkere i dig selv med værdiafklaring

 

HAR DU BRUG FOR HJÆLP TIL AT LYTTE TIL DIN INTUITION?

Få 15 min. GRATIS uforpligtende telefonsamtale, hvor vi tager en snak om din situation, og hvordan jeg kan hjælpe dig med at lytte til din intuition, så du kan træffe den rigtige beslutning og genfinde glæden i dit liv.
Læs også:

Personlige grænser - sådan siger du nej!

Læs også:

Lider du af impostor syndrom? Få svar her