Outplacement – Alt om outplacement forløb

Hvad er outplacement forløb?

Outplacement forløb, også kaldet genplacering på dansk, er et professionel karriererådgivningsforløb, som virksomheder kan tilbyde medarbejdere, der er blevet afskediget eller står over for at blive opsagt.

Outplacement forløb tilbydes typisk som en del af en fratrædelsespakke for at hjælpe den enkelte medarbejder med at finde nyt arbejde og planlægge, hvordan han eller hun kommer godt videre i sin karriere. Selvom outplacement kan ydes internt, er det mest almindeligt, at virksomheder samarbejder med en tredjepart, der er specialiseret i karrierecoaching eller karriererådgivning.

I denne artikel kan du læse om:

 

Hvorfor er outplacement forløb vigtigt?

At blive opsagt kan føles som et kolossalt indgreb i ens liv. Det er et kæmpe chok og en ordentlig kamel, der skal sluges. Du skal på én gang håndtere overraskelsen og chokket over at blive opsagt, følelsen af nederlag, uretfærdighed over det var dig der blev ramt og usikkerheden om fremtiden.

Du går fra en tryg hverdag med en stabil indkomst, daglige rutiner, kolleger til at tæppet bliver revet væk under dig. Du ser nu ind i en fremtid uden stabilitet, tvivl og bekymringer om, hvordan du skal få din økonomi til at hænge sammen. Bekymringer, som kan få hjernen til at køre med 300 km i timen med tanker, der stikker i alle retninger og følelser som magtesløshed, vrede og sorg der skal håndteres.

Som fyret går du typisk 4 stadier igennem, der er individuelt fra person til person, hvor længe eller hurtigt du lander på begge ben igen efter det store chok.

 

Som opsagt medarbejder opstår tvivlen om:

  • Hvad ønsker jeg egentlig at arbejde med?
  • Hvilket job vil give mig glæde og mening at arbejde med?
  • Hvad er jeg god til?
  • Hvad har jeg at tilbyde en ny arbejdsgiver?
  • Skal jeg lave et karriereskift eller blive i det velkendte?
  • Hvem er jeg, og hvilket ben skal jeg stå på som ledig?
  • Hvordan skal jeg navigere i en ny hverdag som jobsøgende?
  • Hvem er jeg, nu hvor min identitet er taget fra mig?

 

At blive opsagt er en kæmpe livsomvæltning

Forskningen viser, at det at miste sit job er en af de mest stressende oplevelser, en person kan opleve. En opsigelse er rangeret som den tredje mest stressende oplevelse efter død og skilsmisse. Det er et stort mentalt og psykologisk pres, som påvirker hele ens liv. hvorfor det er det altafgørende, at man ikke går denne periode igennem alene. Men at den enkelte medarbejder får professionel hjælp til at håndtere det. Jo hurtigere der bliver ydet professionel hjælp til at håndtere denne nye situation og der kommer afklaring omkring fremtiden, des hurtigere kan medarbejderen komme godt videre i sit arbejdsliv. Det er præcis det et outplacement forløb kan hjælpe med.

Læs også: 5 tegn på stress, du IKKE må overse!

 

Fordele ved outplacement forløb som medarbejder

Når du som medarbejder er opsagt, er det vigtigt at bruge tiden på at genfinde dig selv og få hjælp til, hvordan du lander det næste job med den rette rådgivning og sparring. Det kan være enormt svært at gøre på egen hånd. Også selvom du har gode venner og familie, som støtter dig. Fordelene ved outplacement er følgende:

1. Karriereafklaring

Som medarbejder får du adgang til professionel vejledning og rådgivning, der kan hjælpe dig med at identificere dine personlige styrker, faglige kompetencer, dine interesser og værdier, så du bliver helt skarp på hvilken type job, som er det helt rette match for dig. Først når du har en afklaring, ved du hvilken type job og virksomhed, du skal gå efter, og det vil være meget lettere at gå målrettet efter det.

 

2. Støtte til jobsøgningen

Jobsøgningsprocessen kan være udfordrende og konkurrencepræget. En karriererådgiver eller jobcoach er erfarne inden for jobsøgningsteknikker og kan hjælpe med at forbedre dit ansøgningsmateriale, herunder CV, ansøgninger og LinkedIn-profil. De kan træne dig i effektive jobsøgningsmetoder, så som netværk, jobsamtaleteknikker og jobmarkedsundersøgelser. I får sammen udviklet en handlingsplan, som vil øge chancerne for at finde et nyt job betydeligt hurtigere.

Læs også: Sådan skriver du dig til jobsamtalen!

 

3. Adgang til netværk og ressourcer

Et outplacement forløb kan omfatte hjælp til at finde ledige stillinger, matche dine færdigheder med relevante jobmuligheder. Karriererådgivere har ofte et omfattende netværk af arbejdsgivere, og kan etablere kontakter med potentielle arbejdsgivere eller rekrutteringsfirmaer, som kan skabe nye jobmuligheder og hjælpe dig hurtigt videre. Eller give dig værktøjerne til hvordan du skal gribe det an.

 

4. Psykologisk støtte

Afskedigelse kan være en følelsesmæssigt udfordrende tid som medarbejder. En karrierecoach eller karriererådgiver har værktøjerne til at støtte og hjælpe dig med at håndtere følelser som vrede, frustration og stress forbundet med opsigelsen, så du ikke ryger ned i et sort hul, men hurtigere får dit mentale overskud og motivation tilbage, så du bliver klædt på til at kommer videre i dit næste job.

 

Fra fyret til hyret med outplacement forløb

Undersøgelser viser, når virksomheder tilbyder deres opsagte medarbejdere outplacement, forkorter det den lediges jobsøgningsperiode og den opsagte medarbejder kommer hurtigere i arbejde.

Hvorfor? Fordi det at skulle ud at finde et nyt job kræver, at du skal ud at “sælge” sig selv. Det er i forvejen en stor udfordring for de fleste mennesker. Men en særlig stor udfordring, når du lige er blevet opsagt, fordi dit selvværd og selvtillid har fået et ordentlig knæk. Det kan være svært at tro på, at du har noget at tilbyde, når du lige er blevet fravalgt. Med professionel hjælp får du støtte til at se dig selv med klare øjne, og alt den værdi du har at tilbyde på arbejdsmarkedet. Med den rette hjælp får du styrket dit selvværd og troen dine kompetencer, som gør dig mere handlekraftig.

Jeg har mange klienter, som har fået tilbudt et outplacement forløb hos mig gennem deres arbejdsplads. Det er lige fra små til store virksomheder, alle brancher, og alle typer stillinger, ledere, akademikere, specialister og ufaglærte. Et outplacement forløb gør en markant forskel for den enkelte klient, da forløbet giver dem mulighed for endelig at dykke ned i, hvad de rent faktisk ønsker at arbejde med. For mange er det første gang, at de rent faktisk tillader sig selv at stoppe op og revurdere deres karriere. Når først de får afklaring på, hvem de er, hvad der giver mening for dem at arbejde med og hvordan de får skabt en sund work-life balance, kan de med en målrettet indsats, ikke blot komme i nyt job – men lande det helt rette job for dem.

 

“Efter jeg blev opsagt, fik min selvtillid et ordentlig knæk, men med Charlottes hjælp har jeg fået en helt anden indsigt i mig selv. Jeg er nu ikke i tvivl om, hvad min rette hylde er. Og jeg har fået de værktøjer til min jobsøgning, jeg skal bruge for at gå determineret efter mit drømmejob. “

– Søren Nielsen

 

Tilbagemeldingerne fra de klienter, jeg har i et outplacement forløb, er, at det nye job de har fået, er et langt bedre match til deres personlighed og kompetencer, end det job de sad i, da de blev opsagt. Fra at de var slået ud efter at være blevet afskediget, ser de nu gaven i, at de blev opsagt. De ender med at se tilbage på hele opsigelsesperioden med taknemmelighed over, at virksomheden på trods af fyresedlen ønskede at investere i, at de kom godt videre.

Et outplacement forløb er en win-win. Ikke kun for den enkelte medarbejder. Men i lige så høj grad for den virksomhed, som opsagde dem, da deres ønske som arbejdsgiver er, at give dem mulighed for at komme godt videre.

Læs også: 8 gode råd til dig, som er jobsøgende

 

Hvorfor vælge et outplacement forløb?

Et outplacement forløb gør, at du lærer dig selv bedre at kende, så du får klarhed over, hvad det rette job er for dig. Det handler ikke kun om at komme i job igen. Det handler om at komme i det rigtige job. Hvis ikke afklaringen finder sted, er der stor risiko for, at du tager et job, som du efter de 3 første måneder finder ud af, at du ikke er glad for. Så skal du tilbage hvor du startede og skal ud at søge job igen.

Det er både tidskrævende og i lige så høj grad mentalt krævende at være jobsøgende. At være blevet opsagt fra et job, og så opdage at det nye job ikke er det rigtige, kan sende selv det stærkeste menneske ud i en mental nedtur. Derfor er det så utrolig vigtigt, at det næste job, du siger ja til, er det helt rigtige. Det vil styrke din selvtillid, trivsel, mening og ikke mindst din arbejdsglæde.

 

“Det handler ikke kun om at komme i job igen. Det handler om at komme i det rigtige job.”

 

Når man er blevet opsagt, er det vigtigt at finde ud af, hvilken retning karrierevejen skal pege. Derfor handler et outplacement forløb om at hjælpe dig med at sætte ord på dine personlige og faglige kompetencer. Og ikke mindst finde ud af, hvad der motiverer dig, tænder gnisten i dig, og hvilke behov og værdier du har. Det vil hjælpe dig med at identificere, hvilken type virksomhed du vil trives i. At blive afklaret handler nemlig IKKE om bare at at identificere, hvad der står på dit CV, men det handler om at give dig nye perspektiver, og kigge på hele dig, så du kan se, hvordan du bedst får udnyttet dit fulde potentiale og få klarhed over, hvad den rette karrierevej er for dig.

Først når du kender retningen, skal du have lavet en jobsøgningstrategi. Det vil sige, konkret sparring til dit CV, ansøgning og en handlingsplan for, hvilke jobsøgningsmetoder, som vil virke bedst for dig.

Læs også: Guide til dig som er jobsøgende

 

Hvad indeholder et outplacement forløb?

Outplacement forløb kan se forskellige ud afhængig af, hvilken udbyder du vælger. Nogle tilbyder online møder, nogle tilbyder gruppeforløb og andre individuelle møder. Med mine mange års erfaring som chef i større danske virksomheder, og som rekrutteringskonsulent og karrierecoach er mine anbefalinger, at et outplacement forløb skal indeholde følgende:

  • Afklaring af dine faglige kompetencer
  • Afklaring af dine personlige kompetencer
  • Afklaring af dine kerneværdier
  • Afklaring af potentiale og karrierevej
  • Afklaring af karriereønsker for fremtiden
  • Afklaring af målrettet strategi for din jobsøgning
  • Hjælp til at skrive et godt CV og gode jobansøgninger
  • Rådgivning i forhold til at navigere kigge efter de rette stillingsopslag
  • Hjælp til LinkedIn
  • Sparring I forhold til brug af netværk
  • Forberedelse til jobsamtalen

Den mest effektive karriererådgivning er et individuelt sparringsforløb, som sikrer, at der tages udgangspunkt i den enkelte medarbejders udfordringer og ønsker. Således at de værktøjer, der bliver taget i brug, er skræddersyet, så han eller hun får den helt rette støtte til at komme i mål med at finde sit næste job.

Læs mere om: Professionelt karriereafklaringsforløb

 

Hvad gør en karriererådgiver

I et godt outplacement forløb vil den gode karrierecoach eller karriererådgiver:

  • Hjælpe med at afklare personlige og faglige kompetencer samt mål
  • Støtte den opsagte ud fra vedkommendes behov og ønsker
  • Styrke den opsagte i at tro på sig selv og sine kompetencer
  • Skabe tryghed, håb og støtte i den frustrerende kritiske livsomstændighed
  • Sætte sin erfaring og viden om arbejdsmarkedet i spil
  • Få den opsagte til at bruge og aktivere sit netværk
  • Hjælpe med at se muligheder og bidrage med nye perspektiver.

Når først du får afklaring på din rette karrierevej, og du har fået lagt en personlig jobsøgningsstrategi, vil du være klar og topmotiveret til at gå målrettet efter dit næste job.

Læs også: De 5 punkter du skal vide, inden du vælger karriererådgivning

 

Fordele ved outplacement forløb for virksomheder

Det kan virke absurd, at virksomheder vil bruge penge på medarbejdere, som er opsagt, da de jo er blevet opsagt og skal forlade organisationen. Men der er faktisk en langt række fordele for virksomheder ved at tilbyde medarbejdere et outplacement forløb.

1. Virksomhedens omdømme

Ved at tilbyde et outplacement forløb viser virksomheden omsorg og respekt for deres tidligere medarbejderes velbefindende og karriereudvikling. Dette kan bidrage til at opretholde et positivt omdømme både internt og eksternt. Det viser, at virksomheden tager ansvar for sine medarbejdere, selv når de forlader organisationen. Outplacement sender et signal om, at en arbejdsgiver bekymrer sig om sine medarbejdere, hvilket kan mindske negativ feedback, når afskedigelser annonceres.

Virksomheder, der bliver set positivt i offentligheden, har også typisk en bedre chance for at rekruttere nye medarbejdere i fremtiden. Er virksomheden i mediernes søgelys i forbindelse med en fusion eller generelle nedskæring, vil outplacement medvirke til at holde effektiviteten oppe ved at berolige blivende medarbejdere og andre stakeholdere.

 

2. Omtanke for medarbejderne

Afskedigelse kan være en udfordrende og stressende oplevelse for medarbejderne. Ved at tilbyde et outplacement forløb giver virksomheden dem mulighed for at modtage professionel støtte, karriererådgivning og hjælp til at finde nyt arbejde. Dette kan bidrage til at mindske den negative indvirkning på de opsagte medarbejderes mentale og følelsesmæssige velbefindende.

Ved at vise omsorg for afskedigede medarbejderes karrieremuligheder, sender virksomheden en positiv besked til de tilbageværende medarbejdere. Dette kan øge medarbejderloyaliteten og moralen for de tilbageværende medarbejdere ved at vise, at virksomheden er villig til at investere i medarbejderne, selv når de ikke længere er en del af organisationen.

 

3. Reducer risikoen for retssager

Når medarbejdere bliver opsagt, er det naturligt at følelser som vrede, uretfærdighed og frustration opstår. Ved at virksomheden ønsker at hjælpe dem med at få et andet job, kan det mindske chancen for at afskedigelsen bliver en dårlig oplevelse for virksomheden. Hvis en opsagt medarbejder IKKE føler sig set og hørt, men blot føler sig kasseret, kan dette ofte medføre en opsigelsessag.

Ved at møde den pågældende medarbejder med forståelse og tilbyde et outplacement forløb, kan den tidligere medarbejder potentielt blive en brandambassadør for virksomheden. Muligheden, for at de vil anbefale organisationen til andre potentielle kandidater eller forretningsmuligheder i fremtiden, er stor.

 

4. Styrker medarbejderloyaliteten

Når en virksomhed har opsagt en eller flere ansatte, vil det altid skabe uro blandt de eksisterende medarbejdere. Derfor er kommunikation altafgørende. Når arbejdsgivere tydeligt forklarer, at outplacement forløb er stillet til rådighed for alle medarbejdere, der er blevet opsagt, vil det skabe ro og tryghed blandt de resterende medarbejdere. Når virksomheden viser, at de tager et ansvar for deres opsagte kollegaer, vil det lette frygten blandt de resterende medarbejdere og holde dem engagerede. Det vil styrke deres loyalitet over for organisationen.

Læs også: Din virksomhedsværdier er altafgørende for dine ansattes arbejdsglæde

 

Ulemper ved outplacement forløb for virksomhed

Der er flere ulemper ved IKKE at tilbyde et outplacement forløb i forbindelse med afskedigelse af medarbejdere. Uden et outplacement forløb kan den opsagte medarbejder mangle professionel vejledning og rådgivning til at komme godt videre i deres karriere. Uden støtte og rådgivning kan den opsagte medarbejder have vanskeligheder med at finde retning i sin karriere, og navigere i den konkurrenceprægede jobsøgningsproces. Dette kan forlænge arbejdsløshedsperioden. Den psykologiske belastning for den afskedigede medarbejder vil blive større og føre til frustration, modløshed og lavt selvværd.

Hvis ikke man som virksomhed anerkender, den eksistentielle krise en opsigelse kan medføre, kan det i sidste ende resultere i at medarbejderen går ned med stress, angst, eller depression. Det vil resultere at den opsagte medarbejder sidder tilbage med en dårlig oplevelse af virksomheden. Og ikke mindst, vil de tilbageblivende kollegaer sidde tilbage med et dårligt billede af virksomheden, som vil påvirke deres engagement, motivation og loyalitet i en negativ retning. Konsekvensen vil ses på bundlinjen, da de eksisterende medarbejdere ikke vil yde den samme kvalitet i deres arbejde. Konklusionen er, at der kun er ulemper ved IKKE at tilbyde sine opsagte medarbejdere et outplacement forløb.

Læs mere om: Outplacement og personlig karrierecoaching forløb

 

Outplacement forløb F&Q:

Hvad er outplacement?

Outplacement forløb, også kaldet genplacering på dansk er blot et andet ord for professionel karrierecoaching. Det er en del af en fratrædelsesordning, som betales af virksomheden. Hvis du er blevet opsagt, kan du altid forhandle et outplacement forløb med din arbejdsgiver som en del af din fratrædelsesaftale. Langt de fleste virksomheder, vil gerne imødekomme medarbejderes behov og sikre, at de kommer godt videre i deres karriere.

Hvad er et outplacement forløb?

I et Outplacement forløb gives professionel hjælp til at identificere medarbejderens kompetencer, talenter og værdier og ikke mindst, hvordan den enkelte skal markedsføre sig og gøre sig attraktiv over for potentielle nye arbejdsgivere. Der ydes hjælp til at skrive et godt CV, ansøgning og sparring til jobsamtaler. Ydermere laves en jobsøgningstrategi, i forhold til hvordan den enkelte skal navigere i forhold til stillingsopslag, uopfordret ansøgninger, brug af linkedin og netværk for at komme videre i sin karriere.

Min arbejdsgiver har ikke tilbudt mig outplacement, hvad gør jeg?

Hvis din arbejdsgiver har opsagt dig uden at tilbyde dig et outplacement forløb, kan du til hver en tid spørge om, de vil betale for et outplacement forløb. Gå til din chef eller HR-afdeling og forhør dig om, det er muligt, at de vil betale for et outplacement forløb.

Hvorfor vil en virksomhed betale for outplacement forløb til en medarbejder?

Selvom outplacement forløb er en øget omkostning for en virksomhed, tilbyder arbejdsgivere det, fordi det kan hjælpe med at forbedre deres virksomheds omdømme og kan mindske en del af risikoen forbundet med fyringer og opsigelser.

Hvad er målet med et outplacement forløb?

Målet med outplacement forløb er at give den opsagte medarbejder redskaber til hurtigt at komme i et nyt job, som de vil trives i. Det opnåes med en karriereafklaring og professionel rådgivning til jobsøgningen.

Hvad koster et outplacement forløb?

Prisen på et outplacement forløb varierer fra udbyder til udbyder. Prisen er alt lige fra kr. 3.400,- til 40.000,- pr. medarbejder afhængig af forløbets varighed og indhold .

 

Har du brug for et outplacement forløb?

Få 15 min. GRATIS uforpligtende telefonsamtale, hvor vi tager en snak om din situation, og hvordan jeg kan hjælpe dig med at komme i mål med dit næste job, så du kan komme godt videre i din karriere efter din afskedigelse.
Læs også:

Hvad skal jeg arbejde med? 5 tips til en ny karriere

Læs også:

6 råd til dig som oplever udbrændthed

FIND DRØMMEJOBBET MED 6 SIMPLE TRIN

Guiden er nu på vej i din indbakke!