Fyret? Sådan kommer du godt videre efter fyring

Fyret? Sådan kommer du godt videre efter fyring

Hvis du lige er blevet fyret, vil du med stor sandsynlighed føle at tæppet er revet væk under dig. Måske kommer det som et chok for dig. Måske havde du det på fornemmelsen. Uanset årsagen til din fyreseddel, er det en ubehagelig oplevelse. At blive fyret kan medføre følelsen af nederlag og få dig til at tvivle på dit eget værd. Den tryghed, du havde i dit job, erstattes af utryghed. Den kontrol og stabilitet, du havde i dit liv, er revet væk med et snuptag.

Opsigelsen får dig til at sætte spørgsmålstegn ved hele dit liv og din væren. Uden mit arbejde…

  • Hvem er jeg så?
  • Hvad kan jeg?
  • Hvad vil jeg?

Inden vi dykker ned i de spørgsmål og den tvivl, som dukker op i dig, og hvad du kan gøre ved det, skal du vide, at du ikke er alene. Mange mennesker har oplevet at blive fyret en eller flere gange i løbet af deres arbejdsliv.

Det er essentielt, at du får indsigt i de 4 faser, du vil opleve efter din fyring, for at blive i stand til at håndtere din situation bedst mulig og komme godt videre i dit arbejdsliv.

 

De 4 faser du skal igennem efter du er fyret

 

Fyret – fase 1: Chok

Den første fase du vil opleve, efter du er blevet fyret, er en choktilstand. Den kan vare alt fra få sekunder til flere dage. Her kan du opleve følelsen af uvirkelighed. Du kan reagere ved at blive handlingslammet, tom og rastløs til stærkere reaktioner som vrede, ked af det skrig, råb og gråd. Chokket kan udover at påvirke dig psykisk også påvirke dig fysisk med kropslige reaktioner i form af utilpashed, kvalme, svimmelhed eller svedeture.

 

Fyret – fase 2: Reaktion

I denne fase, som kan vare i op til et par uger, vil du opleve et virvar af følelser og overtænkning. Følelser der svinger i alle retninger og i forskellige styrker. Denne tid kan være hård og svær at komme igennem. Du vil kunne opleve at være fortvivlet, vred og lettet på én og samme tid, og følelsen af nederlag og uretfærdighed vil fylde en del. Tankerne vil kredse om at finde svar på, hvorfor det skete i et forsøg på at placere skylden, og du kan risikere at bebrejde dig selv for, at det er sket. Det er vigtigt, at du giver dig selv tid til at reagere, hvorfor det ikke er godt at tage nogle vigtige beslutninger eller handle impulsivt. Sørg for at tale åbent om din situation med andre. Det vil hjælpe dig hurtigere igennem denne fase.

Læs også: Stop tankemylder med disse 5 tips

 

Fyret – fase 3: Bearbejdning

I denne fase, som kan vare et par måneder eller længere, vil du begynde at bearbejde og acceptere hele situationen. Fra du før primært var i dine følelser, vil du nu begynde at rationalisere og analysere, hvad der er sket. Afhængig af årsagen til din fyring vil du bruge tid på at tænke over, hvorfor det skulle ske, om der var nogle specifikke situationer, der havde udløst opsigelsen, om du kunne have gjort noget anderledes (Også selv hvis din fyring var grundet nedskæringer på grund af den økonomiske krise). Du vil også så småt begynde at tænke på fremtiden, hvad der nu skal ske, og hvordan du kommer videre.

 

Fyret – fase 4: Næste skridt efter opsigelsen

I denne fase har du accepteret fyringen og er nu klar til at skabe en ny hverdag med fokus på fremtiden. Du har fået nyt perspektiv på din arbejdssituation og ser positivt på de nye muligheder, som venter på dig. Opsigelsen er måske ligefrem det spark, du havde brug for til at tage skridtet og reflektere over, hvad du egentlig virkelig gerne vil med dit liv? Hvad du gerne vil arbejde med? Måske det er nu, du tør kaste dig ud i det, som du længe har drømt om. Måske du er i tvivl om, hvad du egentlig gerne vil arbejde med, og nu har fået blod på tanden til at lære dig selv bedre at kende, så du kan finde din rette hylde? Uanset hvad, er du i denne fase klar til aktivt at tage næste skridt i dit arbejdsliv efter fyringen.

Læs også: Hvilket job passer til mig? Test dig selv

 

Tid til refleksion og selvomsorg efter fyring

At blive fyret er en ubehagelig oplevelse. For at komme godt ud på den anden side, er det vigtigt, at du rummer dig selv og alle de følelser, du oplever undervejs. Ikke mindst er det nødvendigt, at du accepterer, at det er en proces at blive klar til at træde ind i den fremtid, som venter på dig. At vide, at du skal igennem de 4 faser, kan hjælpe dig med at acceptere, at det tager tid. For nogle mennesker går det hurtigere end for andre. Det afhænger af, hvad baggrunden er for, at du er blevet opsagt, og hvad du har med dig af oplevelser fra fortiden, som kan blive reaktiveret. En fyring er sjældent selvforskyldt. Stop med at bebrejde dig selv. Der kommer ikke noget godt ud af.

Mens du gennemgår de forskellige faser, efter du er fyret, kan du føle trang til at isolere dig fra andre. Men det er vigtigt, at du gør det omvendte. At du snakker åbent og ærligt med de mennesker, du har omkring dig. Tal om, hvordan du har det, og om de tanker og følelser, som fylder i dig.

Ydermere er det vigtigt, at du har fokus på selvomsorg. Det vil sige, at du sørger for at have ekstra fokus på at gøre noget godt for dig selv. Det vil hjælpe dig med at komme nemmere igennem den svære periode. Husk der også er en tid efter dette. Derfor skal du også tænke fremad – og når du er klar, skal du i gang med at handle.

Læs også: Sådan får du glæden tilbage i hverdagen

 

Kom godt videre efter fyring

De fleste mennesker oplever, at deres opsigelse medfører et bedre job end det job, de blev fyret fra. Så snart de har fået nyt job, kigger de tilbage og undrer sig over, hvorfor de ikke selv tog tyren ved hornene og skiftede job tidligere. Fordi når de er ærlige over for sig selv, kan de nu tydeligt se, at de ikke var motiveret og trivedes i deres gamle job.

Så hvis du skal være helt ærlig over for dig selv lige nu… Hvor glad var du for det job, du blev fyret fra? Hånden på hjertet. Hvor motiveret har du været for dit arbejde, inden du blev fyret? Har du haft lukket dine øjne for det, som demotiverede dig, og som du ikke var tilfreds med? Har du i stedet valgt at fokusere på de få ting, som kun var ok? Måske du blev i jobbet, fordi det var gode kollegaer? Måske var lønnen god, eller dine arbejdstider passede med privatlivet?

Det er nu tid til, at du skal være helt ærlig overfor dig selv. Spørg dig selv: Hvad var det, du IKKE trives med i dit job? Det er her, du finder svarene og guldet, så du kan blive klogere på dig selv og klogere på, hvad der skal til for, at du bliver topmotiveret i dit næste job.

Vid, du behøver ikke at nøjes. Du har nu muligheden for at stille krav til dit arbejdsliv. Reflekter over, hvad der skal til for, at du kan stå op hver dag og rent faktisk glæde dig til at komme i gang med arbejdsdagen? Hvad skal der til for, at du opnår en sund work-life balance? Du behøver ikke at nøjes med et job og en karriere, hvor du mandag morgen allerede begynder at tænke på, hvornår det bliver weekend igen.

Læs også: Hvad skal jeg arbejde med? 5 tips til ny karriere

 

Din opsigelse skal du se som en frisk begyndelse

Forestil dig lige, hvordan det vil være at have et job, hvor du føler, at det du bidrager med, de arbejdsopgaver du laver, giver mening for dig. At du er på en arbejdsplads med et arbejdsmiljø, du trives i. Hvor dine værdier stemmer overens med den virksomhed, du arbejder i. Et job, hvor du kan sætte dine styrker i spil og være den bedste udgave af dig selv. Hvor du bliver anerkendt for den, du er, og det du gør.

Vil det ikke bare være skønt, den dag du går på pension, at du kan tænke tilbage på det arbejdsliv, hvor du havde arbejdsglæde og overskud? Overskud til privatlivet og til at være det menneske, du ønsker at være over for dine nærmeste og have ressourcer til at være den bedste udgave af dig selv?

For at komme i mål med sådan et arbejdsliv, kræver det, at du bruger denne tid til at reflektere over:

  • Hvad er det, du gerne vil arbejde med?
  • Hvad brænder du for at lave?
  • Hvem er du som menneske, og hvad er dine særlige styrker?
  • Hvilke værdier er vigtige for dig for at opnå arbejdsglæde og mening?

Disse tanker er vigtige at få identificeret, INDEN du går i gang med din jobsøgning.

Læs også: Test dig selv – er jeg i det rigtige job?

 

Fald ikke i denne fælde som fyret

I tiden efter din fyring er det vigtigt, at du bliver klogere på dig selv, så du får klarhed over, hvad du faktisk gerne vil arbejde med – og ikke i desperation kaster dig ud i at sende ansøgninger ud i nord, syd, øst og vest. Det vil blot gøre dig endnu mere frustreret og påvirke dit selvværd og selvtillid i en negativ retning. Et hvilket som helst job vil give dig trygheden tilbage. Ja, den strategi kan få dig i job. Men blot at finde et job hurtigt er ikke nok. Du skal tænke længere end det. Så fald ikke i desperationsfælden! Tænk dig om først.

Hvis du vælger at gå efter et nyt job med hovedet under armen – altså med fokus på, hvor du kan passe ind henne og matche virksomhedens krav, frem for at gå efter det, du rent faktisk ønsker dig, vil det føles som at tisse i bukserne for at holde varmen. Det vil bestemt kunne lande dig et job på kort sigt, men vil forværre din situation på langt sigt. Du vil med stor sandsynlighed opleve at mistrives 3 måneder inde i jobbet og vil enten være nødsaget til at finde et andet job – eller sidde fast i utilfredsheden, fordi du vælger at blive i et job, du nøjes med. (Tro mig, jeg taler af erfaring fra mig selv og alle mine klienter igennem årene.) Når du ikke stiller krav ud fra, hvad DU GERNE VIL ARBEJDE MED, vil den onde spiral fortsætte hele dit arbejdsliv.

Læs også: Arbejdsløs – Guide til dig der er jobsøgende

 

Vær smart og gå fra fyret til hyret

Vær smart og brug din opsigelsesperiode til at lære dig selv bedre at kende. Brug tiden til at blive afklaret omkring, hvad det rette job er for dig, så du derefter målrettet kan gå efter det. Tilvælg arbejdsglæde og mening i dit arbejdsliv og gå efter et job, hvor du kan udfolde dit fulde potentiale, så du får brudt den onde spiral en gang for alle.

Få bugt på tvivlen og bliv afklaret. Men det kan være enorm svært at gøre på egen hånd, hvis du føler, at der ligger et slør hen over dig, og du har svært ved at mærke, hvad det er, du gerne vil. Derfor er det oplagt at få hjælp af en professionel karrierecoach og rådgiver. Spørg eventuelt din arbejdsgiver, om de vil betale for en karriereafklaringsforløb (også kaldet outplacement forløb), så du kan komme godt videre. Husk, de fleste arbejdsgivere vil faktisk rigtig gerne hjælpe deres medarbejdere godt videre. Det værste, der kan ske ved at spørge, er, at du får et nej – men tro mig, mange af mine klienter oplever at få et ja til mine karriereafklaringsforløb, så hvorfor skulle det ikke lykkes for dig?

 

Læs også: De 8 spørgsmål til jobsamtalen du skal forberede dig på!

 

HAR DU BRUG FOR HJÆLP TIL AT KOMME GODT VIDERE EFTER DU ER FYRET?

Få 15 min. GRATIS uforpligtende telefonsamtale, hvor vi tager en snak om din situation efter din opsigelse, og hvordan jeg kan hjælpe dig med at få klarhed og komme godt videre i dit arbejdsliv.
Læs også:

Hvordan skriver du en god ansøgning?

Læs også:

4 grunde til manglende motivation og hvad du gør ved det