Karriererådgivning –

5 punkter du skal vide inden du vælger karriererådgivning

Overvejer du karriererådgivning, får du her et overblik over de 5 ting, som du skal vide inden, du vælger at få professionel hjælp til din karriere eller dit arbejdsliv.

 1. Hvad er karriererådgivning?
 2. Hvornår skal du vælge karriererådgivning?
 3. Spørgsmål du skal stille dig selv inden du vælger karriererådgivning.
 4. Hvad er en god karriererådgivning?
 5. Hvad er forskellen mellem en karriererådgiver og karrierecoach?

Artiklen fortsætter længere nede….

1. Hvad er karriererådgivning?

Karriererådgivning handler om, at en professionel karriererådgiver eller karrierecoach hjælper dig med at komme i mål med den problemstilling, som du står med indenfor dit arbejdsliv eller karriere.

Når du som menneske står overfor forandringer i dit arbejdsliv, uanset om det er selvvalgt eller ej, er det en god idé at få professionel hjælp til at afdække dine muligheder og hjælpe dig med at se din situation med andre og nye briller. Det vil gøre, at du kan opnå afklaring og lære nye konkrete værktøjer, som vil udvikle dig som menneske med det resultat, at du vil have lettere ved at handle på den situation, du står i arbejdsmæssigt.

Hvem er karriererådgivning til?

Karriererådgivning er både til dig, som er i arbejde og ønsker faglig eller personlig udvikling og trivsel i dit nuværende job, og det er til dig, der ønsker at finde ny retning uanset om du er i job eller ledig. Her vil et karriereforløb hjælpe med at identificere, hvilken type job der er det rette til dig, som matcher med dine styrker, kompetencer, passion og ikke mindst hjælpe dig, så du kan komme helt i mål.

Karriererådgivning kan langt mere end du tror

Karriererådgivning kan se forskellig ud, afhængig af, hvem du opsøger, og hvad dit behov er. Det er ikke alle karriererådgivere, der kan arbejde med hele paletten. Derfor er det en god ide at tale med dem før, du indgår en aftale, så I kan forventningsafstemme inden et evt. samarbejde går i gang. 

Nogle karriererådgivere eller karrierecoaches har specialiseret sig indenfor selve afklaringsfasen, hvilket job eller uddannelse, der er den rette for dig,  hvor I går i dybden, så du får 100% klarhed over, hvad der er det rigtige match for dig. Her er det typisk karrierecoaches der er speciaiseret herindenfor.

Andre karriererådgivere arbejder mere med forberedelsesfasen, hvor du lærer teknikker til at at sammenfatte dit CV og hvordan du skriver en jobsøgning, og får et overblik over dine muligheder, så du kan skrive dig ind i arbejdsgiverens hjerte, som vil få dig til jobsamtaler. Herudover er der nogle karriererådgivere, som har en række velafprøvet teknikker, som kan få dig foran i køen i forhold til selve jobsøgningsfasen.

Og nogle karriererådgivere har et godt netværk blandt virksomheder, så de kan hjælpe dig med at skabe kontakter til erhvervslivet.

2. Hvornår skal du vælge karriererådgivning?

Du skal vælge karriererådgivning., når du har mangler faglig eller personlig udvikling i dit nuværende job og ønsker større trivsel. Eller hvis du ønsker at finde nyt job, uanset om du er i job eller ledig, så kan du få hjælp til at gå fra tvivl til afklaring og få sparring og støtte så du kan komme helt i mål.

Karriererådgivning hjælper dig, når du er i tvivl om:

 • Hvilken retning du skal gå arbejdsmæssigt.
 • Hvilken uddannelse du skal vælge.
 • Du skal starte op som selvstændig.
 • Hvordan du får job og privatliv til at hænge sammen.
 • Hvordan du skal håndtere evt.udfordringer, som du har med en chef eller kollegaer.
 • Hvordan du skal håndtere, hvis du er gået ned med stress og er i tvivl om hvad du skal med din jobsituation.
 • Hvad du brænder for at lave.
 • Hvad der skal til for, at du føler, du udlever dit fulde potentiale.
 • Hvad dine kompetencer og styrker er.
 • Hvordan du skal angribe jobsøgningen.
 • Hvordan du skriver en god og sælgende ansøgning.
 • Hvordan du får kommunikeret dine kompetencer i dit CV.
 • Hvordan du håndterer en jobsamtale.
 • Hvilke værdier som er vigtige for dig at få opfyldt i dit arbejdsliv.
 • Hvad der skal til for at udvikle dig fagligt.
 • Hvordan du stiger i graderne.

 

3. Spørgsmål du kan stille dig selv inden, du opsøger en karriererådgiver eller karrierecoach

For at få en god forventningsafstemning, kræver det at du ved, hvad du har behov for hjælp til inden, du opsøger professionel karriererådgivning. Karriererådgivning kan nemlig både hjælpe dig med værktøjer til at håndtere den situation, som du er i, i dit nuværende job, og det kan hjælpe dig til at få afklaring, om du skal skifte job, og ikke mindst hvad og hvordan du gør det. For at gøre det mere overskueligt for dig, har jeg delt spørgsmålene op i 3 faser.

Stil dig selv nedenstående spørgsmål, for at finde ind til, hvad du har brug for hjælp til hos en karriererådgiver eller karrierecoach.

1. Afklaringsfasen

 • Har du brug for hjælp til, at få en afklaring i forhold til om du skal skifte job eller uddannelse?
 • Har du brug for hjælp til, at identificere dine personlige mål og ønsker i forhold til udvikling af din karriere.
 • Har du brug for hjælp til, hvordan du håndterer at være ramt af stress eller undgår at blive ramt af stress igen.
 • Har du brug for hjælp til, at håndtere konflikter i forhold til samarbejdsproblemer på dit job.
 • Har du brug for hjælp til, at identificere dine faglige kompetencer, viden og færdigheder?
 • Har du brug for hjælp til, at identificere dine personlige styrker og talenter?
 • Har du brug for hjælp til, at finde ud af hvad du brænder for at lave?
 • Har du brug for hjælp til, at identificere, hvilke værdier der er vigtige for dig at få opfyldt for at opnå glæde i dit arbejdsliv?
 • Har du brug for hjælp til, at identificere hvilken retning du ønsker at arbejde med?

2. Forberedelsesfasen

 • Har du brug for hjælp til, hvordan du sammenfatter et godt CV, så det er overskueligt og afspejler kernen af dig og og det du ønsker at arbejde med?
 • Har du brug for hjælp til, hvordan du læser et opslået stillingsopslag og forstå hvilke primære krav, du skal ligge vægt på i din ansøgning?
 • Har du brug for hjælp til, hvordan du sammenfatter en god og sælgende jobsøgning i forhold til opslået og ikke opslået jobs?
 • Har du brug for hjælp til, hvordan du optimerer dit CV på linkedin?
 • Har du brug for hjælp til, hvordan du får et overblik over, hvor du kan finde annoncerede jobs?
 • Har du brug for hjælp til, hvordan du får et overblik over, hvordan du finder virksomheder, du kan opsøge uopfordret?

3. Jobsøgningsfasen

 • Har du brug for, at få et overblik over dit netværk og sætter det i spil i din jobsøgning?
 • Har du brug for viden om, hvordan du bruger de sociale medier herunder Linkedin?
 • Har du brug for hjælp til at forbereder og sælger dig selv til et jobinterview?
 • Har du brug for hjælp til at styrke dit selvværd og selvtillid, så du kan blive mentalt klædt på til at søge job?
 • Har du brug for at kende nye jobsøgningsteknikker, så du kan komme hurtigt i job?

Når du har besvaret ovenstående spørgsmål, vil du lettere nu kunne finde en karrierecoach eller rådgiver og lave en forventningsafstemning inden i går i gang med et samarbejde.

Artiklen fortsætter under billedet…

Karriererådgivning-hvad er karriererådgivning

4. Hvad er en god karriererådgivning?

En god karriererådgivning handler om, at der bliver taget udgangspunkt i dig og i din situation, med en klar forventningsafstemning, og med en som møder dig i, det behov du har i din karriere.

Når det er sagt, skal du være opmærksom på, at der er forskellige indgangsvinkler afhængig af, hvor du får din rådgivning fra. Derfor er det vigtigt, at du gør dig nogle tanker om, hvad du vil have ud af karriererådgivning inden, du indgår et samarbejde eller tager i mod hjælp – specielt hvis du er ledig!

Hvis du er ledig skal du være opmærksom på dit valg af karriererådgivning

Hvis du er arbejdsledig og får rådgivning af dit jobcenter og/eller A-kasse, skal du vide, at de er underlagt lovgivningen. Det betyder, at deres mål og fokus er at hjælpe borgere tilbage på arbejdsmarkedet hurtigst muligt, som betyder, at du som borger bliver opfordret til at søge bredt både i stillingstyper og geografisk placering af arbejdspladsen. 

Fordi de er underlagt lovgivningen, er deres primære fokus ikke nødvendigvis, hvad der på den lange bane er det rette match for dig, men rettere hvad der kan få dig i job her og nu. Dette er intet problem, hvis din brede søgning matcher med, at du fortsat kan søge de jobs, som du brænder for, så vil netop denne tilgang øge dine muligheder for at komme hurtigt tilbage på arbejdsmarkedet.

Udfordringen opstår først, hvis du føler dig tvunget til at gå på kompromis med at søge jobs som du IKKE brænder for at arbejde med, eller du søger jobs, som ikke matcher med dit privatliv i forhold til transport tid eller arbejdstid. Hvis du går på kompromis med dig selv og det som er vigtigt for dig, vil du risikere at havne i et job, som du inden længe bliver utilfreds med og derved få problemer både i forhold til arbejdsglæde og motivation, men ikke mindst i forhold til dit privatliv. Hvis du ikke trives i dit job, vil det påvirke dit privatliv og dine nærmeste relationer og på sigt medføre udbrændthed, stress, angst eller depression. Og det er det sidste du ønsker.

Samspillet mellem dig og din karriererådgiver eller karrierecoach

En god karriererådgivning handler om, at du netop får gjort det klart for dig selv, hvad du har brug for hjælp til, så din karriererådgiver eller karrierecoach kan hjælpe dig med lige netop det, så du kan komme i mål. Udover en god forventningsafstemning inden et samarbejde starter op, er en god karriererådgivning også at du som modtager er åben og villig til at tænke i nye baner, for at du kan få så meget ud af den professionelle hjælp du modtager. Så i sidste ende er det samspillet mellem dig og din rådgiver eller coach, som giver det gode resultat.

 

5. Hvad er forskellen mellem en karriererådgiver og karrierecoach?

Karriererådgiver:

En karriererådgiver giver dig sparring og vejledning og har typisk specialiseret sig inden for området ud fra egne erfaringer og kompetencer. En karriererådgiver arbejder typisk mere overordnet sammenlignet med en karrierecoach. Det vil typisk være mere en samtale, hvor rådgiveren kommer med konkrette råd og ideer til dig, som kan hjælpe dig med helt konkrette opgaver som for eksempel, hvordan du skriver en god ansøgning eller CV, eller hvilke virksomheder der kunne være interessante for dig at kigge på, baseret ud fra deres erfaring eller netværk.

Det kræver ingen specifik uddannelse at kalde sig rådgiver.

Karrierecoaching:

En karrierecoach tager udgangspunkt i dig med dybdegående spørgsmål og værktøjer, som hjælper dig til at finde ind til dig selv, så du kan få klarhed over din tvivl og usikkerhed, og hjælpe dig i mål med at skabe de forandringer, du ønsker.

En coach følger din personlige proces dybt og tæt, og hjælper dig med at sætte lys på dine mønstre og vaner, som vil få dig til at reflektere over sider af dig selv, som du selv har svært ved at se, så du kan overkomme de udfordringer du oplever og bliver i stand til at handle på dit mål.

En karrierecoach har en coachinguddannelse bag sig, og besidder den nødvendige viden om mennesket psykologi og supplerer typisk med sparring og viden indenfor arbejdsglæde, trivsel og jobsøgning, hvilket tilsammen hjælper dig med at skabe succesfulde resultater om det er en problemstilling på jobbet, en vigtig beslutning du skal træffe, finde frem til hvad du skal arbejde med, eller få motivation og værktøjer til din jobsøgning.

Har du brug for hjælp til at finde retning i dit arbejdsliv?

Så lad mig hjælpe dig, så du kan få et arbejdsliv, du elsker at stå op til hver dag. Få en 15 min. GRATIS uforpligtende telefonsamtalehvor vi tager en snak om, hvordan jeg som karriere og stresscoach kan hjælpe dig med at komme derhen, hvor du ønsker i dit arbejdsliv.

Alle har fortjent et arbejdsliv de elsker at stå op til hver dag – også dig!

Charlotte Gade Coaching Gratis Guide
Få 15 min. gratis telefonsamtale

Har du brug for hjælp til at identificere dine personlige værdier? 

Så lad os tage en GRATIS uforpligtende samtale om, hvordan en værdiafklaring kan hjælpe dig med at stå stærkere i dig selv og få større glæde og overskud i dit liv i 2021!