Stop tankemylder med disse 5 tips

STOP TANKEMYLDER MED DISSE 5 TIPS

Stop tankemylder! I denne artikel får du fem gode tips til at få tankemylder under kontrol. Det er tips, som du kan implementere med det samme i din hverdag. Men først er det vigtigt, at du forstår, hvad tankemylder er. Og hvorfor det er vigtigt for dig, at du handler på dit tankemylder, inden det får alvorlige konsekvenser. Jo før du vælger at tage dit tankmylder alvorligt, jo hurtigere og nemmere er det for dig at slippe det. Det kræver blot øvelse og en portion tålmodighed.

 

HVAD ER TANKEMYLDER?

Tankemylder er tanker, der bliver til bekymringer, som er formålsløse. Når tanker går hen og bliver til bekymringer, er det, fordi vi tillægger tankerne en værdi. En værdi som stammer fra vores opvækst, historie om os selv og erfaringer i livet.

Når du får tankemylder, føles det som om, at tankerne bare accelerer og dit hoved kommer ud af kontrol.

Ofte begynder tankemylder ud fra de følelser, der fylder meget i dig. Det kan være tanker, som starter med: “Hvorfor har jeg det så dårligt?” Eller mere selvbebrejdende tanker som: “Hvad er der galt med mig?”. “Jeg burde også tage mig sammen”. Tanker, der kan gå hen og blive katastrofetanker som: “Hvad nu, hvis jeg aldrig… så ender det med de værst tænkelige scenarier…”

Hvad der trigger tankemylderet og hvordan tankerne accelerer er individuelt fra person til person. Så der er ikke noget, der er “normalt” eller “unormalt”.

 

Hvorfor tankemylder er skadeligt for din sundhed

Når tankemylder får fat i dig, går kroppen i alarmberedskab og sætter sig fysisk i kroppen. De fysiske symptomer kan være, at du oplever hjertebanken, åndedrættet bliver uregelmæssigt, kroppen spænder op eller du kan begynde at svede og ryste.

Typisk vil disse fysiske symptomer over længere tid resultere i nedenstående problemer, som du måske allerede oplever i større eller mindre grad:

At være påvirket af tankemylder, er en negativ spiral. Det vil ofte føles som at være fuldstændig magtesløs, som er utrolig ubehagelig følelse. Men det gode er, at du kan gøre noget ved tankemylder, uanset hvad der har trigget den.

 

Årsager til, vi får tankemylder

Alle mennesker har imellem 60-90.000 tanker om dagen. Størstedelen af de mange tanker vi har, registrerer vi ikke, at vi har. De fleste tanker kommer og går, uden vi tillægger dem nogen særlig betydning.

Formålet med vores tanker er kroppens måde at beskytte os på, så vi evner at være på forkant af eventuelle trusler, som sikrer vores overlevelse. Så ofte kommer tankemylder af negative tanker omkring en situation, som har fået lov til at vokse sig større. Og hvis først du kan genkende en eller flere af førnævnte symptomer som depression, stress, angst etc., er det svære at slippe fri for tankemylder. Det er kroppens overlevelsesmekanisme, som tror, at dine katastrofetanker er sande og blot prøver at beskytte dig.

 

Artiklen Stop tankemylder fortsætter efter billedet…

Stop tankemylder

 

STOP TANKEMYLDER MED DISSE 5 TIPS

Der er flere metoder til at stoppe tankemylder, og det er en god idé at kombinere dem. Stop tankemylder kræver din fokus og tid. Det er vigtigt, at du er tålmodig med dig selv. Afhængig af, hvor meget dit tankemylder fylder i din hverdag, kan det være en nødvendighed at få professionel hjælp. Her kan det anbefales at lære at bruge metakognitive øvelser, som giver dig ro på dine tanker på kun 5-10 uger.

 

1. Giv dit tankemylder et sandhedstjek

Overordnet handler det om at identificere dine tanker og bekymringers sandhed. Er der en reel sandhed i, at dine tanker kan medføre det, som du frygter, eller er det er formålsløse tanker, som blot kører derud af?

Sådan gør du:

  • Skriv alle dine tanker ned i en notesbog, telefon eller computer.
  • Verificer sandheden om dem. Spørg dig selv om, hvor sandsynligt det er, at din frygt vil ske på en skala fra 0-100%.
  • Dem som er meget sandsynligt, skal du vælge at handle på, så du tager ansvar og kontrol over situationen.
  • De tanker som starter med: Hvad nu hvis…? Her skal du spørge dig selv: Hvad kan jeg så gøre hvis ( x ) sker? Hvad vil der så egentlig ske? Hvilken tanke kan være mere nyttig for dig at have?

 

2. Afgræns dit tankemylder

For at dine tanker ikke skal fylde døgnet rundt, er det vigtigt, at du tager kontrol over dem. Stop tankemylder ved at afsætte et tidsrum, hvor du må tænke alle dine tanker og bekymringer til ende. Fx. hver aften kl. 19-20. Hver gang dit tankemylder begynder uden for dette tidsrum, siger du kærligt til dig selv, at de tanker genoptager du i det aftalte tidsrum. Hvis du er bange for, at der er “vigtige” tanker, som du måske vil glemme, så vid, hvis tanken er vigtig, skal den nok dukke op igen. Hvis den ikke er vigtig, er der ikke noget problem i, at du glemmer den. Så hav tillid til din hjerne godt kan fremkalde de tanker, som du føler er vigtige tanker.

Læs også: Sådan får du mere livsglæde

 

3. Tag kontrol over dit tankemylder

Jeg oplever ofte, når mine klienter kommer til mig med tankemylder, at de tror på, at tankerne har kontrollen over dem. Men faktisk er det omvendt.

Du har tanker, men du er ikke dine tanker. Dine tanker er ikke i kontrol af dig, men du af dem.

Tanker opstår, men det betyder ikke, du skal gå ind i dem. Så snart du forstår, at det er dig, som kan tage kontrollen af dine tanker, er det første vigtige skridt for at arbejde dig ud af tankemylder. Du kan forestille dig, at dine tanker er som et tog, der kører non-stop. Det er dig, som er i kontrol over, om du vælger at stå på toget eller blot observere toget kører forbi. Når du står på toget, svarer det til, at du går med dine tanker og bekymringer og giver dem plads. Når du tager kontrol, vælger du blot at observere tankerne uden at dykke ind i dem.

Læs også: Sådan får du styr på overtænkning

 

4. Stop tankemylder ved at flytte dit fokus

En effektiv metode til at få styr på dit tankemylder er at afbryde dine tanker, ved at flytte dit fokus. Det kan du gøre med enten taknemmelighedsøvelser eller meditation. Du kan for eksempel vælge at fokusere på alt det du allerede har i dit liv, som du er taknemmelig for. Du kan lave en bodyscanning, hvor du fokuserer på én kropsdel ad gangen, hvor du mærker din krop. Du kan bruge dit åndedræt som fokus. Åndedrættet er et vigtigt element at bringe i spil, da tankemylder ofte gør, at du vil have en tendens til at trække vejret overfladisk. Det at have fokus på dybe vejrtrækninger er med til at skabe både fysisk og mental ro.

Hvis du har meget modstand på meditation, kan du vælge at lave en aktiv meditation, hvor du danser og bruger din krop i stedet for at sidde eller ligge ned. Her bevæger du dig med lukkede øjne til musikkens rytmer.

Der er mange typer for meditation, grounding-øvelser og mindfulness. Det handler om at finde den metode, som fungerer for dig. Der er adskillige apps og gratis YouTube-videoer med guidede meditationsøvelser. Så find en øvelse, der passer til dit temperament og personlighed.

 

5. Fysisk aktivitet

Stop tankemylder med fysisk aktivitet. Det kan blot være en gåtur, yoga eller en løbetur. Hold fokus på dit åndedræt og kroppens bevægelse. Det giver en følelse af at tømme hovedet for tanker. Når du er aktiv, så fokuser på hvert et skridt, du tager. Fokuser på dit åndedræt og din krop. Bare vær i nuet. Det er nemlig temmelig svært at koncentrere sig om aktiviteten, samtidig med at tankerne fylder.

Fysisk aktivitet virker afstressende og samtidig giver det dig en god følelse i kroppen, som påvirker din energi og humør i en positiv retning. Stop tankemylder med fysisk aktivitet – ikke kun i nuet, men bonus er, at det også hjælper på din fysiske og mentale sundhed på den lange bane.

Læs også: 5 tegn på stress – Du bare ikke må overse!

 

STOP TANKEMYLDER I DAG

Det er vigtigt, at du tager dig selv seriøst, og gør noget ved dit tankemylder. Du skal dog huske på, at det tager tid og kræver en indsats. Så øvelse gør mester. Husk, du vil altid have tanker, men når du vælger at tage kontrol over dem, kan du genfinde glæden og roen i din hverdag.

Det kan være svært at gøre alene og ofte vil det tage længere tid at gøre på egen hånd. Så derfor er det en god ide at få hjælp fra en professionel, som kan give dig de rette teknikker og støtte.

Jeg har hjulpet mange klienter, som er gået fra 10-15 timer dagligt tankemylder til kun 0-1 timers tankemylder dagligt på rekordtid gennem metakognitiv terapi. De lærte at tage kontrol over deres tankemylder på kun 5 uger og fik energien og glæden tilbage i deres liv.

 

HAR DU BRUG FOR HJÆLP TIL AT FÅ SAT EN STOPPER FOR TANKEMYLDER?

Få 15 min. GRATIS uforpligtende telefonsamtale, hvor vi tager en snak om din situation, og hvordan jeg som coach kan hjælpe dig med at få ro på dine tanker.
Læs også:

Hvad skal jeg med mit liv?

Læs også:

Træt af job? De 3 ting som forhindrer dig i et jobskifte