Jeg er ikke glad mere

Denne følelse kan vi alle opleve i forskellige perioder i vores liv. Hvis du kan genkende følelse af – Jeg er ikke glad mere – føler du dig måske fastlåst og har en følelse af utilfreds, der har opbygget sig over længere tid. Du føler dig måske energiforladt, tung i kroppen, har ondt i maven eller ondt i hovedet, og du kan måske slet ikke finde overskud til de ting, som normalt plejer at gøre dig glad. Her er det vigtigt, at du stopper op og kigger på dit liv.

 

Hvad har gjort at du ikke er glad mere?

Du bliver nød til at identificere, hvad der har skabt de negative følelser, du har i dig. Hvad det er, som har gjort at du har mistet glæden. Er det en bestemt situation, som er årsagen? Eller er det noget, der har bygget sig op over længere tid?

Ofte oplever jeg, at når mine klienter kommer til mig og siger: “Jeg er ikke glad mere”, viser det sig, at der som oftest er en primær årsag til den manglende glæde, er opstået over tid. 

Når de genfortæller den sidste lange periode i deres liv, handler det om, at de ikke føler de slår til. De har en følelse af, at alle vil have en bid af dem, og de kæmper for at være der for alle andre, så godt de nu kan. Hvilket gør at de føler, det er de ydre omstændigheder, som styrer deres liv – og ikke dem selv.

Problemet er, at de har nedprioriteret sig selv – i alt alt for lang tid og har mistet kontakten til sig selv.De har simplethen glemt at lytte til egen værdier og behov. De har været så fokuseret på at tilgodese andres behov, at de har glemt sig selv undervejs. Måske du kan genkende det fra dig selv?

Læs også: Kørt fast i livet? 4 årsager til at du er kørt fast

For at genfinde glæden i dit liv, kræver det at du genfinder dig selv

Du er nød til at begynde at tage udgangspunkt i dig selv og dine behov, før du tænker på andres behov. For når du har mistet dig selv, har du højst sandsynlig en kerneoverbevisning om dig selv, som ikke gavner dig. 

1. Identificer dine negative overbevisninger

Så første skridt er at identificere, hvad din negative hæmmende overbevisninger er. 

Det kan for eksempel være, at andre er vigtigere end dig. Og hvis du skal tænker på dig selv først, er du egoistisk. Det er en negativ og hæmmende overbevisning, som ikke gavner dig. Istedet skal du arbejde på at ændre dit syn på dig selv.

Start med at skrive alle dine negative tanker ned om dig selv. Hvad tror du på om dig selv eller hvad siger du om dig selv? Fx. jeg er ikke god nok, medmindre jeg gør alting perfekt. Jeg er kun værdifuld og værd at elske hvis jeg pleaser andre etc.

Læs også: Personlige grænser – sådan siger du nej!

2. Omformuler de negative sætninger til positive sætninger

Når du har identificere dine negative tanker om dig selv, så prøv at se på de tanker, du har skrevet ned. Se realistisk på dem, og spørg dig selv: Er de virkelig sande? Forestil dig, at det var dit barn eller et nært familiemedlem, der tænkte sådan om sig selv. Hvad ville du sige til ham/hende, så han/hun kan se sig selv med mere realistiske øjne?Vend det nu om og spørg dig selv: Hvad kan du sige til dig selv istedet? Omformuler nu de negative sætninger til positive sætninger.

Fx. Jeg er ikke god nok, medmindre jeg gør alting perfekt. Kan lyde sådan her: Jeg er god nok, også selvom jeg laver fejl. Eller: Jeg er kun værdifuld og værd at elske, hvis jeg pleaser andre. Kan lyde sådan her: Jeg er værdifuld og elskværdig, selvom jeg ikke er det for andre hele tiden.

Husk at arbejde med sine hæmmende overbevisninger tager tid og skal tages seriøst, for at du kan ændre dit kritiske syn på dig selv.

Læs også: 10 tips til bedre selvværd

Sådan går du fra “Jeg er ikke glad mere” til at få du glæden ind i dit liv igen

Udover at arbejde med dine hæmmende overbevisninger, er det vigtigt, at du begynder at implementere de ting i dit liv, der skaber glæde for dig. Det er fundamentalt at du mærker dine behov og det som du længes efter. Fordi når du ikke er glad, er der en uoverensstemmelse mellem det du har brug for, altså  det som er vigtigt i dit liv og det du rent faktisk prioritere i din hverdag. Du lever ikke udfra dine personlige værdier og din indre kerne.

Måske tænker du lige nu, “jamen jeg ved ikke, hvad der gør mig glad mere”. “Jeg ved ikke hvad mine behov eller værdier er”. Så er det helt ok.

Men det du så kan gøre er, at lave en liste over ting, du normalt har holdt af at lave, som har givet dig følelsen af glæde.

Læs også: Lever du i tråd med dine personlige værdier?

Det kan du gøre for at blive mere glad lige nu

En ting som automatisk giver mere glæde, er når du tager ansvar for dig selv og gør noget som styrker din selvfølelse og gør dig glad. Denne lille øvelse kan du lave med det samme og give dig og så snart du handler på den vil det gøre dig mere glad. Den vil ikke ændre hele dit liv, men det vil gøre, at du kan tage et lille første skridt mod mere glæde i dag.

1. Brainstorming til mere glæde

Sæt dig ned og lav en brainstorming over alt – stort som småt – som har gjort dig glad før hen. Fx. samvær med specifikke mennesker, gå en tur, synge, tegne, strikke, bage, kigge ud over vandet etc.

2. Prioritering af det som gør dig mere glad

Når du har lavet din liste, skal du vælge et par af de ting ud, som du nu vil sætte fokus på at genindføre i din hverdag. Det er vigtigt at du prioriterer tid til dem, så derfor vil det være en god idé at sætte tid af i din kalender, så du tager det ligeså alvorligt, som andre vigtige ting i dit liv. 

Læs også: Sådan får du glæden tilbage

 

Har du brug for hjælp til at blive mere glad i din hverdag?

Så få en 15 min. GRATIS uforpligtende samtale, om hvad din situation er og hvordan jeg kan hjælpe dig med at genfinde glæden i dit liv, så du får overskud og energi til, at gøre endu mere af det, som gør dig godt i dit liv.

3 tegn på at du skal tjekke ind med dine værdier for at blive mere glad

1

Når du har svært ved at træffe en stor beslutning i dit liv.

 

2

Når du ofte har store konflikter med dine tætte relationer eller andre i dine omgivelser.

3

Når du føler dig drænet for energi, frustreret og fastlåst i dit liv og ikke ved, hvordan du skal komme videre.
Kerneværdier

HVEM ER DIN PERSONLIGE COACH?

Kort fortalt kan jeg fortælle dig, at jeg har selv været der, hvor du er, og har kæmpet med at leve et liv, som jeg ikke var 100% tilfreds med. Jeg gjorde alt det, som jeg troede samfundet og mine omgivelser mente var den rigtige måde at leve mit liv på. Det tog mig år, i en dyb utilfredshed, før jeg fandt mig selv, og kom på sporet af min egen indre GPS. Da jeg blev bevidst om mine værdier og begyndte at handle ud fra dem, tog mit liv en 360 grader vending. Fra et liv som var styret af andres forventninger til mig, til et liv hvor jeg kunne stå stærkt i mig selv og med lethed træffe beslutninger, der gav mig glæde og frihed i min hverdag. – Det er præcis den ændring, jeg kan lære dig på kun 5 uger!

Læs mere om værdiafklaringsforløbet her

I 20 år har jeg arbejdet med mennesker som leder og konsulent. Jeg er certificeret Life & Business coach hos Sofia Manning, samt certificeret stresscoach hos Psykologhuset i København. Derfor har jeg alle værktøjerne til at hjælpe dig!

Kerneværdier

Få 15 min. GRATIS telefonsamtale

Få en gratis uforpligtende afklaringssamtale, så vi kan tage en snak om, hvad du har brug for og hvordan jeg kan hjælpe dig – så du kan overkomme tvivlen og lykkes med at skabe et liv med glæde, ro og frihed.