Hvad skal jeg arbejde med? 5 tips til en ny karriere

HVAD SKAL JEG ARBEJDE MED? 5 TIPS TIL EN NY KARRIERE

Kender du de dage, hvor du bare har fået nok af dit arbejde og har lyst til at sige dit job op. Men så snart tanken rammer dig, bliver den afløst af spørgsmålet: Hvad skal jeg så arbejde med?

Så er du ikke alene. Faktisk overvejer hver femte dansker at skifte job.

De fleste som overvejer at skifte job er, fordi:

  • De føler ikke, de får mulighed for at udvikle sig.
  • De er utilfredse med deres chef.
  • De føler sig stresset.
  • De ønsker et arbejde, de brænder for – som giver mening.
  • De drømmer om at blive selvstændige.

Uanset hvad grunden er til, at du går og tænker over, hvad du skal arbejde med, er det en stor beslutning at skulle skifte arbejde og måske helt skifte karrierevej. Vores arbejde har så stor betydning for vores liv. Vi bruger i gennemsnit 1.450 timer om året på vores arbejde. Det er typisk flere timer, end vi er sammen med vores familie og venner. Derfor er det så vigtigt at have et arbejdsliv, der gør os godt og er meningsfuld. At have et job, som giver dig arbejdsglæde. Så alene det, du går med tanker om, at det arbejde du har i dag ikke er tilfredsstillende, skal du lytte til. For noget er ikke, som det skal være.

Hvorfor er det så svært at finde ud af og hvad kan du gøre?

 

5 TIPS TIL AT FINDE UD AF, HVAD DU SKAL ARBEJDE MED

Der er flere ting som gør, at vi holder os tilbage fra at tage den store beslutning og handle på den.

1. Identitet

I vores kultur ligger der utrolig meget identitet i vores arbejde. Næsten 7 ud af 10 danskere, mener deres arbejde definerer, hvem de er som person.

Tænk på situationer, når vi møder nye mennesker, som vi ikke kender, er en af de ting, vi altid spørger om: “Hvad laver du så?”. Vores svar flyver pr. automatik ud af munden på os: “Jeg er sygeplejerske, sekretær, socialrådgiver, fysioterapeut, advokat, projektleder, konsulent, lærer, afdelingschef etc.” 

Derfor er det så svært at tænke i nye baner, når vi gerne vil skifte karrieren ud med en ny, fordi det kan føles som om, at vi skal skifte identitet. Andre mærker det enormt svært, hvis de bliver fyret. De ender direkte ud i en stor livskrise. For uden deres arbejde, hvem er de så?

Kan du genkende det fra dig selv?

Vid, du er ikke kun dit arbejde og din titel. Din identitet er meget mere end det. Du er nemlig også datter, søn, tante, veninde, bestyrelsesmedlem, livsnyder etc.

Det kan du gøre:

→ Identificer alle de roller du har i dit privatliv og de ting, der er vigtige for dig. Hvem vil du være i det arbejde, du drømmer om?

Læs også: Test dig selv – Er jeg i det rigtige job?

 

2. Imposter-syndromet

Du kan pludselig blive enormt usikker på dig selv. Følelsen af ikke at tro på de kompetencer og erfaringer, du har, kan bruges andre steder. Det kaldes Imposter syndromet.

Dine tanker kredser om:

Hvornår opdager de, at jeg ikke god nok? Alle andre er meget dygtigere end mig. Hvis jeg skal skifte karriere, kræver det som minimum, at jeg får en ekstra uddannelse, så jeg har papir på, at jeg kan noget….

Men nu skal jeg fortælle dig en hemmelighed. De fleste mennesker bliver ramt af Imposter-syndromet – også de mennesker som, du tror, har styr på det hele og har succes i livet.

Det kan du gøre:

→ Find beviser på, at du er god og dygtig. Identificer alle de resultater, du har skabt i dit arbejdsliv.

Læs også: 10 tips til et bedre selvværd

 

3. Tryghed

Når du har svært ved at finde svaret på: “Hvad skal jeg arbejde med”, handler det i stor grad om tryghed. Du ved, hvad du har, men du ved ikke, hvad du får. Selvom du ved, hvad du gerne vil væk fra, så kan det føle som en stor forhindring, at du skal gøre noget nyt. Det kan vække en stor følelse af utryghed.

I tryghed ligger der også magelighed. Du kan føle en tryghed i din nuværende økonomiske situation og typisk kan det være sværere at skifte arbejde, jo længere uddannelse du har med i bagagen eller jo højere din nuværende løn er.

Du skal ud af din komfortzone, hvis du skal forfølge din drøm om at skifte karriere. Det kan for mange blokere for, at de ikke kan mærke, hvad de egentlig drømmer om at arbejde med, fordi det at give afkald på trygheden kan føles meget overvældende.

Det kan du gøre:

→ Se din utryghed i øjnene og sæt ord på, hvad det er, som du frygter.

 

4. Passion

For at finde mening og glæde i dit arbejdsliv, er du nødt til at arbejde med noget, du brænder for. Din passion. Ellers havner du samme sted, som du er i nu. Nemlig med et job, der ikke er 100 % tilfredsstillende og som i værste tilfælde dræner dig for energi, giver dig stress eller du bliver udbrændt.

Mange mister evnen til at mærke, hvad de brænder for at lave, fordi hverdagen går op i praktik og overlevelse. For at finde ud af, hvad du ønsker arbejde med, er det vigtigt, at du identificerer, hvad du brænder for. At du finder din passion. Måske du lige nu sidder helt modløs, mens du river dig i håret og tænker; “jamen for pokker – jeg ved jo ikke, hvad jeg brænder for at arbejde med!” Så kan jeg trøste dig med at sige, at alle ved, hvad de brænder for, fordi du har svaret inde i dig – men det kræver, at du lytter. Hvis du har svært ved at mærke og lytte til hvad du egentlig brænder for, kan det være en god ide at få professionel hjælp af en jobcoach, så du en gang for alle, kan få afklaret hvad du rent faktisk nyder at lave. Hvad du får energi og overskud af at beskæftige dig med.

Det kan du gøre:

→ Identificer, hvad du brænder for at lave.

 

5. Ansvar og handling

Du skal tage ansvar for din situation. Der sker ikke noget, hvis du ikke handler. Der er ingen, der kommer og ringer på din dør med dit drømmejob, hvis du blot sidder og venter. Hvis du ønsker at lave et karriereskift og arbejde i en ny branche eller opnå en højere stilling, end du har nu, eller leve af at være selvstændig, må du nødvendigvis acceptere, at det ikke sker i første hug.

Måske er springet så stort, at der er flere trin til at opnå det, du virkelig drømmer om at arbejde med.

Det kan du gøre:

→ Find ud af, hvad du drømmer om at arbejde med og identificer hvilke trin, der kan føre dig tættere på jobbet. Hvad er første skridt på din vej?

Læs også: 10 tegn på det er tid til karriereskift

 

SÅDAN FINDER DU SVARET PÅ: HVAD SKAL JEG ARBEJDE MED?

Livet er for værdifuldt til at bruge på et arbejde, der ikke giver dig glæde og mening. Du er lederen i dit eget liv. Hvis du er kørt surt i dit arbejdsliv, er det dit ansvar at handle på det.

For at finde svaret på, hvad du skal arbejde med, skal du se din frygt i øjnene og acceptere, at du skal ud af din komfortzone uanset, hvor ubehageligt det end kan føles. Vid, at når du mærker frygten og utrygheden, er det tegn på, at du er på rette spor.

Det er først, når du tager ansvar og handler, at du kan bevæge dig ud af din komfortzone, og du finder det arbejde og den karriere, du ønsker at arbejde med. Det kan være enorm svært at gøre på egen hånd, hvorfor jeg til dagligt hjælper mine klienter med netop det gennem karrierecoaching. At se forbi frygten og komme ind til kernen af, hvad de rent faktisk brænder for at lave, er det, jeg succesfuldt hjælper mine klienter med. Når du først bliver afklaret og ved, hvad du skal arbejde med, er resten “bare” praktik. Forstået på den måde, at når dit mål er konkretiseret, er det så meget nemmere at lægge en plan for, hvordan du kommer derhen.

Læs også: Få retning og glæde i dit arbejdsliv med en karriereafklaring

HAR DU BRUG FOR HJÆLP TIL AT FINDE UD AF HVAD DU SKAL ARBEJDE MED?

Få 15 min. GRATIS uforpligtende telefonsamtale, hvor vi tager en snak om din situation, og hvordan jeg kan hjælpe dig med at få klarhed over, hvad du skal arbejde med, så du kan opnå større arbejdsglæde og trivsel i din karriere.
Læs også:

De 5 punkter du skal vide om karriererådgivning

Læs også:

6 spørgsmål der gør dig klogere på valg af job