HVAD SKAL JEG ARBEJDE MED? 5 tips til en ny karriere

Kender du de dage, hvor du bare har fået nok af dit arbejde og har lyst til at sige dit job op. Men så snart tanken rammer dig, bliver den afløst af spørgsmålet: Hvad skal jeg så arbejde med?

Så er du ikke alene. Faktisk overvejer hver femte dansker at skifte job.

De fleste som overvejer at skifte job er fordi:

  • De føler ikke de får mulighed for at udvikle sig.
  • De er utilfredse med deres chef.
  • De føler sig stresset.
  • De ønsker et arbejde de brænder for – som giver mening.
  • De drømmer om at blive selvstændige.

Uanset grunden, er det en stor beslutning, fordi vores arbejde har så stor betydning for vores liv. Vi bruger i gennemsnit 1.450 timer om året på vores arbejde. Det er typisk flere timer end, vi er sammen med vores familie og venner. Derfor er det så vigtigt at have et arbejdsliv, der gør os godt og er meningsfuld.

Hvorfor er det så svært at finde ud af og hvad kan du gøre?

 

5 tips til en ny karriere

Der er flere ting som gør, at vi holder os tilbage fra at tage den store beslutning og handle på den. 

1. Identitet:

I vores kultur ligger der utrolig meget identitet i vores arbejde. Næsten 7 ud af 10 danskere, mener deres arbejde definere, hvem de er som person. 

Tænk på situationer, når vi møder nye mennesker, som vi ikke kender, er en af de ting vi altid spørger om: Hvad laver du så? Vores svar flyver pr.automatik ud af munden på os: Jeg er sygeplejerske, sekretær, konsulent, afdelingchef etc. 

Derfor er det så svært at tænke i nye baner, når vi gerne vil skifte karrieren ud med en ny, fordi det kan føles som om, at vi skal skifte identitet. Andre mærker det enorm svært, hvis de bliver fyret. De ender direkte ud i en stor livskrise. For uden deres arbejde, hvem er de så? 

Kan du genkende det fra dig selv?

Vid du er ikke kun dit arbejde og din titel. Din identitet er meget mere end det. Du er nemlig også datter, tante, veninde, bestyrelsesmedlem, livsnyder etc.

Det kan du gøre:

→ Identificer alle de roller du har i dit privatliv, og de ting der er vigtige for dig. Hvem vil du være i det arbejde du drømmer om?

 

2. Impostorsyndromet:

Du kan pludselig blive enorm usikker på dig selv. Følelsen af ikke at tro at de kompetencer og erfaringer du har, kan bruges andre steder. Det kaldes Impostor-syndromet.

Dine tanker kredser om:

Hvornår opdager de, at jeg ikke god nok? Alle andre er meget dygtigere end mig. Hvis jeg skal skifte karriere, kræver det som minimum, at jeg får en ekstra uddannelse, så jeg har papir på, at jeg kan noget….

Men nu skal jeg fortælle dig en hemmelighed. De fleste mennesker bliver ramt af Imposter-syndromet – også de mennesker, som du tror har styr på det hele. 

Det kan du gøre:

→ Find beviser på, at du er god og dygtig. Identificer alle de resultater du har skabt i dit arbejdsliv.

 

3. Tryghed:

Når du har svært ved at finde svaret på: Hvad skal jeg arbejde med, handler det i stor grad om tryghed. Du ved hvad du har, men du ved ikke hvad du får. Selvom du ved, hvad du gerne vil væk fra, så kan det føle som en stor forhindring, at du skal gøre noget nyt. Det kan vække en stor følelse af utryghed.

I tryghed ligger der også magelighed. Du kan føle en tryghed i din nuværende økonomiske situation og typisk kan det være sværere at skifte job, jo længere uddannelse du har med i bagagen eller jo højere din nuværende løn er.

Du skal ud af din komfortzone, hvis du skal forfølge din drøm om at skifte karriere. Det kan for mange blokkere for, at de ikke kan mærke, hvad de egentlig drømmer om at arbejde med, fordi det at give afkald på trygheden, kan føles meget overvældende.

Det kan du gøre:

→ Se din utryghed i øjnene og sæt ord på, hvad det er, som du frygter.

 

4. Passion:

For at finde mening og glæde i dit arbejdsliv, er du nød til at arbejde med noget, du brænder for. Din passion. Ellers havner du samme sted, som du er i nu. Nemlig med et job der ikke er 100% tilfredsstillende og som i værste tilfælde dræner dig for energi og giver dig stress.

Mange mister evnen til at mærke, hvad de brænder for at lave, fordi hverdagen går op i praktik og overlevelse. For at finde ud af hvad du ønsker arbejde med, er det vigtigt at du identificere, hvad du brænder for at lave. Måske du lige nu sidder helt modløs, mens du river dig i håret og tænker jamen for pokker – jeg ved jo ikke hvad jeg brænder for at arbejde med! Så kan jeg trøste dig med at sige, at alle ved hvad de brænder for, fordi du har svaret inde i dig – men det kræver at du lytter.

Det kan du gøre:

→ Identificer hvad du brænder for at lave. 

Læs også: Hvordan finder jeg min passion

 

5. Ansvar og handling:

Du skal tage ansvar for din situation. Der sker ikke noget, hvis du ikke handler. Der er ingen der kommer og ringer på din dør med dit drømmejob, hvis du blot sidder og venter. Hvis du ønsker at skifte karriere og arbejde i en ny branche, eller opnå en højere stilling end du har nu, eller leve af at være selvstændig, må du nødvendigvis acceptere at det ikke sker i første hug.

Måske er springet så stort, at der er flere trin til at opnå det, du virkelig drømmer om at arbejde med. 

Det kan du gøre:

→ Find ud af hvad du drømmer om at arbejde med, og identificere hvilke trin der kan føre dig tættere på jobbet. Hvad er første skridt på din vej?

 

SÅDAN FINDER DU SVARET PÅ: HVAD SKAL JEG ARBEJDE MED?

Livet er for værdifuldt til at bruge på et arbejde, der ikke giver dig glæde og mening. Du er lederen i dit eget liv. Hvis du er kørt surt i dit arbejdsliv, er det dit ansvar at handle på det.

For at finde svaret på hvad du skal arbejde med, skal du se din frygt i øjnene og acceptere, at du skal ud af din komfortzone uanset, hvor ubehageligt det end kan føles. Vid, at når du mærker frygten og utrygheden, er det tegn på, at du er på rette spor.

Det er først, når du tager ansvar og handler, at du kan bevæge dig ud af din komfortzone, og du finder det arbejde og den karriere, du ønsker at arbejde med. 

Har du brug for hjælp til at finde ud af hvad du skal arbejde med?

Så få en 15 min. gratis uforpligtende telefonsamtale, hvor vi tager en snak om din situation, og hvordan jeg som coach kan hjælpe dig med at få klarhed over hvad du skal i din karriere.

Charlotte Gade Coaching Gratis Guide
Få 15 min. gratis telefonsamtale

Har du brug for hjælp til at identificere dine personlige værdier? 

Så lad os tage en GRATIS uforpligtende samtale om, hvordan en værdiafklaring kan hjælpe dig med at stå stærkere i dig selv og få større glæde og overskud i dit liv i 2021!