STRESS SYMPTOMER – 15 TEGN PÅ STRESS DU SKAL KENDE
Stress symptomer kan ramme alle. Unge som ældre. Mænd som kvinder. Ifølge WHO er stress den sygdom, som vil blive en af de største sygdomme i det 21. århundrede. Det vækker stor bekymring. Man kan se, at stress er ved at blive en del af “det nye normale” i det samfund vi lever i og skaber store sundhedsproblemer. Over tid kan stress symptomer resultere i sygdomme som forhøjet blodtryk, diabetes, gigt og inflammatorisk sygdom – som alle forværres af kronisk stress.
I følge statistiker fra USA, England og Danmark ses der en stigning af stressramte. I en undersøgelse fra 2020 reporteres det, at 43% af de adspurgte i mere end 100 lande har oplevet stress. Dette er en stigning på 5 % fra året før.
Årsagerne til stress er ofte grundet arbejde, økonomi, relationer og store omvæltninger i livet. Særligt har den verdensomspændende pandemi COVID-19 i høj grad påvirket menneskers liv og skabt store forandringer, som ikke har gjort det bedre. Tværtimod.
Derfor er det vigtigt at kende til de mest almindelige symptomer på stress, så du hurtigst muligt kan reagere på dem, så det ikke medfører udbrændthed. Jo længere tid du går med symptomer på stress, des værre bliver det, og des længere tid tager det at komme ovenpå igen.
Læs også: 6 gode råd til dig, som oplever udbrændthed
15 STRESS SYMPTOMER DU SKAL KENDE
Symptomer på stress er kroppens måde at fortælle dig på, at den er overbelastet. Det er individuelt hvilke og hvormange stress symptomer vi får, når vi er stresset – og ikke mindst hvor alvorlige konsekvenserne er.
Liste over de mest almindelige 15 stress symptomer:
- Trykken for brystet
- Svimmelhed, lys- og lydfølsomhed
- Spændinger eller smerter i kroppen
- Maveproblemer
- Vægtproblemer (vægttab eller vægtøgning)
- Infektioner
- Humørsvingninger og irritation
- Nedsat selvtillid og selvværd
- Hukommelsesproblemer
- Koncentrationsbesvær
- Tankemylder eller overtænkning
- Søvnproblemer
- Nedsat sexlyst
- Angst eller depression
- Manglende energi og overskud
STRESS SYMPTOMER – HVAD NU?
Uanset hvor mange eller få symptomer på stress du har, skal du altid gå til lægen for at sikre dig, at der ikke er en anden sygdom bag dine symptomer. Stress kan måles med en blodprøve, urinprøve eller spytprøve, der måler mængden af stresshormoner i kroppen.
ÆNDR DIN LIVSSTIL OG BLIV FRI AF STRESS SYMPTOMER
Når du oplever tegn på stress, handler det om, at de krav du eller andre stiller til dig, overstiger dine personlige ressourcer. Din krop er overbelastet! For at blive stressfri handler det om, at du skal finde en balance i dit liv. Både fysisk og mentalt.
Vigtigst af alt er at lytte til dig selv og dine behov. Kun du ved, hvad netop du har brug for, og hvornår du har brug for det. Kig på nedenstående liste og find inspiration til at komme i gang med at ændre din livsstil, så du kan blive fri for stress symptomer.
Afhjælp stress symptomer fysisk og mentalt
Din fysiske tilstand:
Søvn:
- Sørg for at få nok søvn. Gerne mellem 8-10 timer dagligt, så din krop kan restituere.
Motion:
- Få regelmæssig motion. Gerne yoga eller meditation for at komme i kontakt med din krop.
- Undgå at dyrke hård motion, der får din puls op.
Kost:
- Spis sundt og varieret.
- Undgå søde sager og alkohol.
Din mentale tilstand:
- Tænk positive tanker.
- Lav daglige taknemmelighedsøvelser.
- Dyrk det, der gør dig godt og giver dig energi og overskud.
- Læg mærke til, hvad der gør dig stresset.
- Sæt dine personlige grænser – sig fra og uddeleger.
- Giv dig tid og dyrk langsommelighed.
- Fokuser på din vejrtrækning og træk vejret dybt ned i maven.
- Omgiv dig med relationer, der giver dig energi og glæde.
- Undgå mennesker, der dræner dig for energi.
- Giv dig tid til latter og grin.
- Hold mange pauser i løbet af dagen.
- Vær selvkærlig og omsorgsfuld.
- Slip pleaser rollen.
Læs også: Langvarrig stress symptomer – Sådan undgår du dem
FRA STRESS TIL FRI FOR STRESS SYMPTOMER
Dette er blot en overordnet liste med de ting, du kan gøre for at afhjælpe dine stress symptomer og blive stressfri. Men det kan være svært at ændre sin livsstil og sine tankemønstre på egen hånd. Derfor er det altid en god idé at søge hjælp, så snart du opdager, at du har tegn på stress.
Vid at årsagen til stress ofte opstår af ude fra kommende omstændigheder. Men det som afgør om du bliver stresset, handler om din måde at takle omstændighederne på. Selvom du kommer ovenpå efter et stressforløb, er der stor risiko for, at du vil opleve stress igen. Særligt hvis du ikke får arbejdet med din mentale robusthed. Det er præcis det, jeg hjælper mine klienter med. Nemlig værktøjer til at de kan komme tilbage til livet efter stress, så de kan stå stærkere i sig selv.
Lige så længe du har gået med stress i din krop, lige så længe tager det for kroppen at komme ud af stress.