SKILLEVEJ I LIVET

Står du ved en skillevej i livet ? I denne artikel vil jeg komme ind på de 5 trin, du skal kende til, som vil hjælpe dig, når du står ved en skille vej i dit liv.

 1. Hvad vil det sige at stå ved en skillevej i livet ?
 2. Sådan træffer du den rigtige beslutning.
 3. Bliv venner med tvivlen og frygten.
 4. Hvad nu hvis jeg fortryder?
 5. Stå stærkt i dine valg i livet.

 

1. Hvad vil det sige at stå ved en skillevej i livet? 

Når vi mennesker står ved en skillevej i vores liv, handler det om, at vi længes efter noget nyt og andet, fordi det vi er i, ikke længere skaber en dybere glæde og tilfredshed i vores liv.

Men for at skabe noget nyt, kræver det at afslutte og slippe noget gammelt.

Det er dér, det for de fleste bliver svært.

Når vi står ved en skillevej og ønsker mere glæde, tilfredshed, frihed eller mening i vores liv, er det ofte grundet situationer som:

 • Tætte relationer vi ønsker at gøre op med, som ikke længere tilfredsstiller os.
 • Uforløste drømme der banker på.
 • Et liv med stress eller sygdom.
 • Et arbejdsliv, der ikke længere giver glæde og mening.

Det handler typisk om behov, vi ikke er blevet mødt i, som på et tidspunkt gav mening for os. Pludselig kommer en indre utilfredshed eller mellemtilfredshed snigende, da vi ikke har fået opfyldt vores behov over en længere periode.

De behov dækker over mønstre som har gjort os godt engang. De har været en overlevelse for at beskytte os selv på det ubevidste plan. Det har været mønstre vi har lænt os ind i, som ikke længere er gavnlige for os i vores job eller tætte relationer – som vi nu ønsker at slippe.

 

2. Sådan træffer du den rigtige beslutning.

Når du står ved en skillevej i livet, handler det om dét, du virkelig ønsker i dit liv. Her handler det IKKE om, hvad der er nemmest eller hvad der er mindst risikofyldt. For at træffe den rigtige beslutning for dig, skal du forstå dit eget mønster og blive bevidst om, hvad du har været styret af for at kunne ændre det.

For at tage første skridt handler det om at blive bevidstgjort og få sat lys på, hvilke værdier i dit liv, du har været drevet af. De værdier du førhen har truffet dine beslutninger efter. For det er her, du bliver bevidst om, hvad det er, der ikke længere gør dig godt. At få sat lys på det mønster, du har med dig, som du nu kan mærke ikke længere støtter dig i livet, vil føles som en stor lettelse og frihed til, at du bliver klar til at se, hvad det er, du rent faktisk ønsker skal fylde i dit liv i stedet.

Vores mønstre og tanker stammer fra vores opvækst og er styret efter vores grundtanker om os selv og omverdenen. Alle mennesker har et grundlæggende behov for at få kærlighed og føle at vi er en del af flokken. Afhængig af vores opvækst, uanset om vi kommer fra en kernefamilie eller en dysfunktionel familie, har vi en overlevelsesstrategi for, hvordan vi skal være som person for at opnå anerkendelse, tryghed, samhørighed, udvikling, forandring eller en følelse af at bidrage.

Et eksempel som jeg ofte oplever, når mine klienter står ved en skillevej i livet.

Det kan være kvinden som har skulle være ansvarsfuld og handlekraftig, som har lagt låg på sin sårbarhed og selvomsorg. Hun har lært i sin barndom at hun skulle kæmpe og være stærk, for at kunne blive set og være i livet. Hun har skulle vise omverden, at hun kan klare sig selv, for at være god nok. Med et mønster som dette, vil hun typisk føle at hun skal præstere 120% på sit arbejde, vise at hun kan tage beslutninger og at kollegaer og chefer kan regne med hende, fordi hun altid vil gå det ekstra for at vise sin styrke og værd for at opnå anerkendelse.

I tætte relationer, vil hun ofte være klippen for andre og være der, når de har brug for hende. Hendes fokus vil ofte være, at hun skal være der for andre, som betyder at hun har glemt at være noget for sig selv og udvise selvomsorg og selvkærlighed. Hun har svært ved at tage imod anerkendelse og vise sin sårbarhed, fordi hun i så mange år har haft en leveregel, at hun kun er god nok, når hun præsterer og er stærk. Derfor har hun lagt låg på sine følelser, længsler og drømme.

Når denne overlevelsesstrategi på et tidspunkt, opleves som frustration og utilfredshed, er det der, længslen efter noget andet fylder mere og mere. Men for at sige farvel til noget gammelt kræver det at der skal ske nogle ændringer. Og det er her det bliver svært for de fleste, fordi det kræver, du skal ud af din komfortzone.

At vælge hvilken retning du skal i dit liv.

Andet skridt handler om, at du skal vide, hvor du vil hen.

Uhhhh… det kan være utrolig svært for mange kvinder. Ofte hører jeg fra mine klienter, jamen jeg ved jo ikke, hvad jeg vil. Jeg ved bare, at jeg ønsker mere glæde og mening i mit liv, men jeg ved ikke hvordan.

Min påstand er, dybt inde i dig, kender du allerede svaret. Problemet er, at du er kommet så langt væk fra dit indre, at du ikke kan mærke svaret. Derfor er værdi-arbejdet så vigtigt. For når du først kan se hvilke værdier, du har været styret af, er det nemmere at mærke de følelser og værdier, du længes efter at få mere af i dit liv.

Når du først har identificeret de værdier, du ønsker i dit liv, er det så meget nemmere at se hvilken retning, der er den rette for dig at tage. For når alt kommer til alt, handler det om at turde at finde modet til at være dig selv. Når du lever i overensstemmelse med dine værdier, vil du føle du er dit autentiske dig. 

Læs også artiklen: Hvad skal jeg med mit liv.

 

3. Bliv venner med tvivlen og frygten.

Jeg plejer at sige. Hvis du er i tvivl, er du ikke i tvivl.

Hvad mener jeg så med det?

Ser du, din intuition ved altid, hvad der er det rigtige for dig. Grunden til du føler dig i tvivl er, når tankerne sætter ind, og du forsøger at træffe dine beslutninger efter rationel tænkning. Men når du gør det, vil tankerne og frygten blokkere din intuition.

Frygten begynder at få dig til at tvivle på, om det nu også er det rigtige valg, du er ved at træffe – uanset om det er vedr. karriereskift, sige til eller fra over for chefen/kollegaerne/tætte relationer eller om det er andre større ting i dit liv, du ønsker dig. 

Uanset hvad der føles rigtigt for dig, vil det ALTID være forbundet med en vis frygt, fordi du skal ud af din komfortzone. Altså du skal gøre noget nyt eller andet end det, du plejer.

Forestil dig den gang du lærte at cykle, svømme eller køre bil. Det føltes utrygt i starten – lige indtil du havde øvet dig længe nok og du til sidst ikke tænkte over, hvordan du skulle gøre det. Du gjorde det bare. Så når du når der til, hvor det føles naturligt at gøre noget, er det nye kommet inden for din komfortzone – og frygten er forsvundet.

 

Bliv venner med tvivlen og frygten!

1. Lær at lytte til din intuition. Hvis du er i tvivl, er du ikke i tvivl.
2. Frygt er et vilkår, når du skal gøre noget nyt eller ændre retning i dit liv. Accepter frygten er der for en periode, indtil det nye føles trygt og velkendt.

 

4. Hvad nu hvis jeg fortryder?

Et hvert valg har også et fravalg. Ikke at træffe et valg, er også et valg.

Jeg hører ofte at folk ikke træffer en beslutning, fordi de er bange for at fortryde. Det er ihverfald det, jeg ofte hører, er det, der ligger til grund for, at folk holder sig tilbage fra at følge deres drømme.

Men når du ikke træffer et valg og bliver stående imellem to stole – er det også et valg. At blive i det kendte kan føles trygt, fordi du ved præcis, hvad det indebærer. Det er dog et valg, der ofte fastholder dig i utilfredsheden eller mellemtilfredsheden. Så når du ikke træffer et valg, snyder du dig selv og holder glæden og tilfredsheden væk med en udstrakt arm.

Så hvad nu hvis du træffer et valg, som du senere hen fortryder?

Måske du træffer en beslutning, som du senere hen vil erfare ikke gik, som du havde forestillet dig. At det job du troede ville være lykken ikke lever op til dine forventninger.  Det kaldes livet! Du kan ikke kontrollere fremtiden, uanset hvor meget du prøver. Men vid, i det øjeblik du træffer din beslutning – og træffer et valg, vil du aldrig fortryde, at du gik efter det, som var rigtigt for dig lige præcis på det tidspunkt i dit liv. Og ja hvis du senere hen skulle fortryde, så træffer du jo bare et nyt valg.

Så spørg dig selv: Hvad er egentlig det værste der kan ske ved den beslutning du står overfor? Og hvad er det bedste der kan ske, hvis du tager beslutningen?

Vi fortryder kun det, vi ikke fik gjort.

Igennem mit liv har jeg stået overfor ufattelige mange skilleveje. Både arbejdsmæssigt og i tætte relationer. Af alle de gange jeg har sagt mit job op, for at kaste mig ud i noget nyt; nyt job, startet selvstændig virksomhed op flere gange, rejst til udlandet for at lave dokumentarfilm om livet efter krigen i Libanon eller livet efter Tsunamien på Sri Lanka, fortryder jeg ikke en eneste ting. Også selvom det ofte ikke er gået, som jeg havde forestillet mig. Men jeg kan med stolthed sige, jeg har lært så utrolig meget om mig selv, om andre mennesker, kulturer og fået så mange færdigheder, jeg ikke ville have haft tilegnet mig, hvis jeg var blevet i mellemtilfredsheden og blevet i min komfortzone.

5. Stå stærkt i dine valg i livet.

Når du står ved en skillevej i livet og vælger at træffe de store beslutninger, vil du til hver en tid, kunne se tilbage på, at du gjorde det!

Du vil se tilbage og have fokus på:

 • At du gjorde det, der var det rigtige for dig på det given tidspunkt.
 • At du var tro mod dig selv.
 • At du kan være stolt af dig selv.
 • At alt i livet er en læring.
 • At du altid kan tage en ny beslutning.

Fra hver beslutning vi tager i livet, bliver vi klogere på os selv. Og den fineste gave vi kan give os selv er læring. Hele livet er en rejse i at gå på opdagelse i vores indre og udvikle os som mennesker.

 

Har du brug for hjælp?

Så står jeg klar til at hjælpe dig med at få klarhed over den skillevej, du står overfor, så du kan stå stærkt i dine valg. Få en 15 min. gratis og uforpligtende telefonsamtale og lade os tage en snak om, hvordan jeg kan hjælpe dig.

BESTIL 15 MIN GRATIS TELEFONSAMTALE HER.


 

Få 15 min. gratis telefonsamtale

Har du brug for hjælp til at identificere dine personlige værdier? 

Så lad os tage en GRATIS uforpligtende samtale om, hvordan en værdiafklaring kan hjælpe dig med at stå stærkere i dig selv og få større glæde og overskud i dit liv i 2021!