Stop overspringshandlinger og bliv mere effektiv!

Overspringshandlinger og tidsrøvere som er lige ved hånden, kender du nok ret godt til? Hvor tit skal du ikke lige tjekke mails, svare på en sms, kigge på de sociale medier, ringe til veninden, tage en ekstra kop kaffe, sætte dig i sofaen og lige kværne en pakke chokolade for liiiige at trække tiden ud?

Nogle gange skal du nå til en deadline og have kniven for struben, før du tager dig sammen og får opgaven ud af verden. Men sådan behøver det ikke være. Du kan nemlig træne dig til at ændre dit mønster, så du kan stoppe overspringshandlinger og blive mere effektiv.

 

Hvornår er du 100 meter mester i overspringshandlinger?

Måske du laver overspringshandlinger, når du skal lave din selvangivelse eller årsopgørelse? Eller når du skal ringe til Skat eller tage stilling til mails i din e-boks? Måske er det, når du skal tage stilling til forsikringer eller din pension? Måske er det når du skal skrive jobansøgninger, eller også er det bare dagligdags ting som rengøringen og vasketøjet, du prøver at undgå med overspringshandlinger? 

Uanset hvilke opgaver du forsøger at undgå, giver jeg dig her indblik i, hvorfor du laver overspringshandlinger og hvad du skal gøre i stedet, så du kan blive mere effektiv.

Det du prøver at undgå med overspringshandlinger

Hvorfor kan du ikke bare sætte dig ned og arbejde med opgaven, indtil den er færdig? Hvor svært kan det dog være? Ja, hvis jeg skal svare for mig selv, så kan jeg tage mig selv i at lave overspringshandlinger, når jeg står overfor en kedelig opgave. Jeg plejer at lave sjov med, at livet er for kort til kedelige opgaver. Men i bund og grund handler det om, at jeg bliver 100 meter mester i overspringshandlinger, når jeg står overfor svære eller tidskrævende opgaver. Ret hurtigt finder jeg på andre mere lettilgængelige opgaver, der tiltaler mig mere, som pludselig bliver meget sjovere. Der altid en grund til, at vi laver overspringshandlinger og typisk bunder det i en eller flere årsager.

Årsagen til du laver overspringshandlinger

Når du laver overspringshandlinger, handler det om, du står over for: 

  • opgaver som er for tekniske eller svære at gennemskue
  • opgaver du ikke helt kan se er relevante, men andre beder dig om at gøre det
  • opgaver du ikke kan se, hvad du får ud af at udføre
  • opgaver du ikke føler dig tryg i og er derfor bange for at fejle.

Når du laver overspringshandlinger, handler det om, at du forsøger at undgå opgaver, som du bør gøre, men fordi de opfylder en eller flere af ovenstående årsager, er det nemt at finde på noget du bilder dig selv ind er sjovere at lave i stedet for.

 

Overspringshandlinger, hvorfor er de ikke gode for dig?

Overspringshandlinger gør dig mindre effektiv. Det går udover dit selvværd og selvtillid, da du slår dig selv i hovedet og bilder dig selv ind, at du er doven eller har en karrakterbrist. At du nu igen ikke kan finde ud af at bare gøre tingene. Det kan hurtigt blive en ond spiral. Når du gang på gang springer over og undgår dine opgaver, oplever du ikke fremdrift. Du bliver irriteret og bebrejder sig selv, som gør at du i endnu højere grad mister motivationen og laver endnu flere overspringshandlinger. Denne konstante spiral af utilfredhed og overspringshandlinger kan ende med at forringe din livskvalitet og være en kilde til stress, depression eller angst.

Så er du klar til at stoppe dine overspringshandlinger og blive mere effektiv? Jeg gætter på dit svar er ja, for ellers vil du ikke have læst så langt.

Læs også: 10 tips til et bedre selvværd

 

STOP overspringshandlinger og bliv mere effektiv

Her er, hvad du kan gøre, så du undgår at lade overspringshandlinger styre og i stedet blive 100 meter mester i at få tingene gjort! 

1. Opbyg gode rutiner

Når du skal være effektiv og undgå overspringshandlinger, er det vigtigt at du får opbygget gode rutiner. Rutiner gør nemlig at det er mindre energi krævende at opretholde, og det er nemmere bare at få tingene gjort. For at opbygge en god rutine kræver det, planlægning, handling og fokus på dine succeser.

 

2. Tilgiv dig selv

Tilgiv dig selv, når du laver overspringshandlinger. Undersøgelser viser, at når du tilgiver dig selv, vil det hjælpe dig med at føle dig mere positiv og selvkærlig. Det at have gode og postive tanker om dig selv vil reducere sandsynligheden for, at du laver overspringshandlinger næste gang.

 

3. Accept 

Måske du arbejder bedst under pres, og altid trækker tiden til at gøre tingene til sidste øjeblik. Hvis det er dig, så accepter at det er, det, som virker bedst for dig. Accepten vil hjælpe dig med at planlægge at du gør tingene kort tid inden deadline, så du ikke bruger negativ energi på overspringshandlinger og negative tanker om dig selv. 

 

4. Få støtte fra andre

Det er nemmere at komme i mål, når du har committet dig overfor andre. Når du rækker ud og laver en aftale med en, du kender om at følge op på dig, er det pludselig ikke kun dig selv, du snyder når du laver overspringshandlinger. Pludselig er der noget mere på spil. SÅ derfor ræk ud i dit netværk, og lav en aftale med en der kan støtte dig og følge op på om du når dine mål.

 

5. Skift dit fokus og stop overspringshandlinger

Forpligt dig til opgaven 100%. Fokuser på at handle, i stedet for at fokusere på det du gerne vil undgå. Skriv ned de opgaver, du skal udføre, og planlæg et tidspunkt, hvor de skal udføres. Når du skal i gang med at handle, skal du fokusere på handling, så du kommer i gang med opgaven. Det er dit fokus som skaber resultatet af dine handlinger.

 

6. Fejr dine succeser

Når du kommer i mål med dine opgaver, så giv dig selv en belønning. Hvis du udfører en vanskelig opgave til tiden, kan du belønne dig selv med for eksempel en lille snack, et stykke kage eller en kop kaffe fra din yndlingscafé. Sørg for at lægge mærke til, hvor godt det føles at få afslutte tingene og komme i mål og fejr det!

Læs også: 4 tips til at skabe succesfulde ændringer i din hverdag!

Overspringshandlinger – tilvalg eller fravalg

Overspringshandlinger er et dybt forankret adfærdsmønster. Det betyder, at du sandsynligvis ikke kan bryde det natten over. Vaner stopper kun med at være vaner, når du undgår at praktisere dem, så prøv så mange af ovenstående strategier som muligt for at give dig selv den bedst mulige chance for at lykkes.

Hvis du alligevel har svært ved at få brudt dine dårlige vaner af overspringshandlinger, er der to veje du kan gå. Enten accepter dig selv for at være den du er. Eller få hjælp til at få bugt på dine overspringshandlinger. Hvis overspringshandlinger har været en stor del af dit liv, tager det tid at ændre dit mønster. Du vil måske opleve 3 skridt frem og 2 tilbage. Stop med at bebrejde dig selv for at det ikke lykkes hver gang, men accepter og anerkend dig selv for hver en lille ting, du får gjort. Husk Rom blev ikke bygget på en dag.

Læs også: 4 grunde til manglende motivation og hvad du gør ved det

Stop overspringshandlinger – Har du brug for hjælp?

Hvis utålmodigheden spænder ben for dig, eller hvis du virkelig ønsker at rykke på at ændre dit mønster og blive mere effektiv, så er jeg klar til at coache dig. Jeg kan hjælpe dig med at få brudt dit gamle mønster og blive den mest effektive og handlekraftige version af dig selv, så du kan skabe det liv, som du ønsker og drømmer om.

Få 15 min. GRATIS telefonsamtale

Få en gratis uforpligtende afklaringssamtale, så vi kan tage en snak om, hvad du har brug for og hvordan jeg kan hjælpe dig – så du kan overkomme dine overspringshandlinger og lykkes med at skabe et liv med glæde, ro og frihed.

Charlotte Gade Coaching Gratis Guide