Fremtidens Arbejdsplads skaber mere Arbejdsglæde og Trivsel

FREMTIDENS ARBEJDSPLADS SKABER MERE ARBEJDSGLÆDE OG TRIVSEL

Skrevet af Thomas Flindt.

Fremtidens arbejdsplads bliver et sted med endnu mere trivsel og arbejdsglæde. For 100 år siden var der ikke noget, der hed arbejdsglæde. Hvis du, som de fleste arbejdede på fabrik, i landbrug eller i fiskeri, var kroppen udsat for hårdt arbejde dagen lang og arbejdsglæde var forbeholdt de få. Ordet arbejdsglæde er et nyt “fænomen”, der nu er blevet “allemandseje”, som er et fokus, de fleste arbejdspladser stræber efter i dag. Dog er vi langt fra i mål.

I 2015, 2016, 2017 og 2018 gik mere end 500.000 danskere til lægen med stress. I 2019 var det tal oppe på 600.000 mennesker. Det tal kommer ned i fremtiden, blandt andet med et langt større fokus på MENNESKET bag “Arbejderen”. Fremtidens arbejdsplads bliver endnu bedre end den, vi kender i dag.

 

PÅ FREMTIDENS ARBEJDSPLADS ER TRIVSEL ET VIGTIGT AKTIV

Jeg har haft den glæde (og luksus) at rejse rundt på danske arbejdspladser i mere end 18 år. Skoler, virksomheder og institutioner booker mine foredrag, fordi de gerne vil inspireres. I mange år oplevede jeg mig selv som et sjovt indslag eller en “Icebreaker” på en lang kursusdag. Mange lyttede til mine ord, men det var ganske få, der virkelig omsatte ordene til praksis.

De senere år har jeg oplevet en dybere intention til at få ordene etableret, som gode vaner på arbejdspladsen. Og det med god grund. Fordi forskning har vist, at mennesker, der er glade på jobbet, er sundere, mindre syge, mere kreative og enkelte steder har man også målt, at de er mere produktive. Fremtidens arbejdsplads bliver bedre, ikke for profittens skyld, men fordi personlig trivsel bliver et vigtigt aktiv.

 

DE TRE STØRSTE FORANDRINGER PÅ FREMTIDENS ARBEJDSPLADS

1. Kreativitet og Wellness

Kreativitet bliver en vigtig spiller. Der vil komme flere robotter og computerstyrede løsninger i fremtiden. En af menneskets unikke evner er at kunne være nytænkende og kreativ. Fremtidens arbejdsplads vil derfor også se anderledes ud end den, vi kender i dag. Det fysiske rum vil stimulere dig i en kreativ retning og der vil også være forskellige wellness-zoner, så vi kan holde anderledes kreative møder og pauser. Nu kan alt jo ikke måles 1:1 og der vil selvfølgelig være mindre / små arbejdspladser, som ikke vil have plads til den slags indretning. Billedet, jeg tegner, og som fremtidsforskere kigger i, er på de store og mellemstore kontorbygninger, fabrikker og institutioner.

 

2. Fremtidens arbejdsplads og værdier

En af de værdier, der står højt på listen på fremtidens arbejdsplads, er mening. Når arbejdet er meningsfyldt, bliver det også værdifyldt. På fremtidens arbejdsplads vil du arbejde i overensstemmelse med dine personlige værdier. Fremtidens leder ved, at du er bedst, når du er i balance med dig selv. Derfor vil fremtidens arbejdsplads også dyrke den menneskelige karakter. Ligesom at mange arbejdspladser vil skilte med, at de er CO2-neutrale, så vil der også være en skiltning, som fortæller, at denne arbejdsplads er certificeret Wellness-Workplace.

Læs også: Hvad er værdier?

 

3. Fremtidens arbejdsplads har fokus på feedback-kultur

Vi bliver mere motiverede, mere engagerede og bedre til at løse opgaver, når vi er gode til at give og modtage feedback på arbejdspladsen. Ledere og ansatte har, på fremtidens arbejdsplads, grundlæggende adfærd, der handler om at løfte hinanden og spille hinanden bedre. Fremtidens kollega vil spille dig bedre og fremtidens leder vil sørge for, at der er en god feedback-kultur på fremtidens arbejdsplads.

Læs mere om: Feedback-kultur 

 

FREMTIDENS ARBEJDSPLADS HAR FOKUS PÅ DEN PERSONLIGE UDVIKLING

Med de store forandringer fremtidens arbejdsplads står over for, stiller det store krav til virksomhederne i forhold til tiltrækning og fastholdelse af deres ansatte. De virksomheder som vil være mest attraktive er dem, som forstår at tage de ansattes arbejdsglæde og trivsel seriøs. Både i forhold til den daglige ledelse og i forhold til aktivt at tilbyde sine ansatte hjælp til at finde en balance mellem arbejdsliv og privatliv. Fokus vil være mere på værdibaseret ledelse for at styrke den enkelte medarbejders personlige udvikling og samarbejdet i afdelingerne. Det gør, at vi i fremtiden vil se flere og flere virksomheder tilbyde coaching til den enkelte medarbejder og til de forskellige teams for at styrke arbejdsglæde og trivsel på arbejdspladsen.

Læs også: Din virksomheds værdier er altafgørende for dine ansattes arbejdsglæde

 

Hvem er Thomas Flindt?

Thomas Flindt Fremtidens arbejdspladsThomas Flindt er i dag en af Danmarks førende eksperter og foredragsholder indenfor Arbejdsglæde og Trivsel. Thomas har en stærk passion for at motivere mennesker til at få mest muligt ud af livet, både i og udenfor arbejdspladsen. Thomas´ foredrag inviterer til at være kreativ og nytænkende, og du vil som deltager få øvelser til at balancere både kroppen og sindet i en travl hverdag. Læs mere om det populære Arbejdsglæde foredrag her. Thomas har skrevet mange artikler om arbejdsglæde og udgav i 2011 bogen: “Go´Arbejdsdag – Håndbog i arbejdsglæde”. Bogen er ude i 5. oplag og at finde på 55 biblioteker.

 

Historik som Selvstændig

Thomas Flindt startede med at lave grinekurser for 20 år siden. Det hele startede med et besøg i en grineklub tilbage i 2003. Her oplevede Thomas en session med latteryoga. Latteryoga er en meditation på latter med fokus på kroppen. Det handler om at slippe sindet og komme ned i kroppen med vejrtrækning og latter. Det første besøg udløste et overvældende grineflip hos Thomas Flindt og han vidste med det samme, at han skulle være Latter-Grine-coach. Book et grinekursus og hør mere om smittende latter.

 

Har du brug for hjælp til dine medarbejdere opnår større trivsel og arbejdsglæde?

Som Thomas forklarer, er fokus på trivsel og arbejdsglæde vigtig for at kunne fastholde og tiltrække medarbejdere. En af udfordringerne er, at mange medarbejdere har svært ved at sætte ord på, hvad der skal til for at skabe større arbejdsglæde. Derfor kan det være svært som leder at hjælpe den enkelte. Det er præcis det, jeg gennem værdiafklaring eller karrierecoaching hjælper min klienter med. Gennem disse coachingforløb bliver den enkelte medarbejder skarp på sine talenter og særlige personlige styrker, sine værdier og ikke mindst, hvad der skal til for at kunne blomstre og udnytte sit fulde potentiale. Jo bedre vi kender os selv, og hvad vi motiveres af, jo større ansvar kan vi selv tage for at skabe en bedre trivsel og glæde i vores arbejdsliv.

Har du brug for hjælp til dine medarbejdere opnår større trivsel og arbejdsglæde?

Få 15 min. GRATIS uforpligtende telefonsamtale, hvor vi tager en snak om din situation, og hvordan jeg kan hjælpe dig eller dine medarbejdere med at opnå større arbejdsglæde og trivsel.
Læs også:

5 tips til større arbejdsglæde

Læs også:

10 tegn på det er tid til et karriereskift