7 tips til at få en stressfri jul

7 TIPS TIL AT FÅ EN STRESSFRI JUL

Julestress er noget, vi alle kender til.

Vi har de bedste intentioner om, at hele hjemmet skal dekoreres med julepynt og lyskæder. Der skal dufte af gran og nybagte pebernødder, æbleskiver og gløgg. Hjemmet skal fyldes med venner og familie til julefrokoster og jule-hygge-klippe-klister-dage. Julegaveindkøb skal være afstressende med tid til hygge og juleudstillinger. Vi har alle de bedste intentioner.

Men vi ryger lige i fælden!

Den søde juletid bliver hurtigt forvandlet til et levende mareridt med stress og jag. Fælden vi ryger i, er, at vi er simpelthen ikke realistiske i forhold til den tid, som vi reelt har, kombineret med at vi har for store forventninger til os selv og til vores omgivelser.

Læs også: Stress symptomer – 15 tegn på stress

 

7 TIPS TIL AT FÅ EN STRESSFRI JUL

 

  1. Forventningsafstemning:

Mange konflikter i juletiden er unødvendige og skaber stress. Ved at lave en forventningsafstemning undgår du utilfredshed hos dig selv og med dine nærmeste, så du kan fastholde den gode julestemning. Overvej om der er nogle traditioner, som har stor betydning for dig. Dernæst find ud af, om der nogle traditioner, som er vigtige for din familie. Start med at tage udgangspunkt i dig selv i forholdt til hvad du ønsker, og hvor kan du gå på kompromis. Tal med familien, så I kan lave en forventningsafstemning og sammen finde en løsning, der fungerer for jer alle.

 

  1. Prioritering:

At få en stressfri jul handler om prioritering. Du har kun 24 timer i døgnet og kan ikke nå alt det, som du ønsker. Lav en liste med alt det, du gerne vil lave i julens tegn. Bagefter prioriterer du din liste med 1 som det vigtigste, 2 som næstvigtigste etc. Det gør, at du får tydeliggjort overfor dig selv det, som er vigtigst for dig. På den måde får du sikret, at julemåneden kommer til at indeholde det, som du nyder mest.

 

  1. Balance:

For at sikre en stressfri jul, er det vigtigt, at du husker at prioritere tid til dig selv. Tid til at lade op, med noget som giver dig glæde og energi. Om det er at dyrke din passion og hobby, eller afslapning med en god bog eller måske bare har dig-tid. Hvis du ikke skaber balance i hverdagen, risikerer du at blive stresset og brænde ud.

Læs også: Manglende energi og overskud – 10 tips der virker!

 

  1. Planlæg:

Nu skal du have din kalender frem. Hvor meget tid har du egentlig til din rådighed udover arbejde og andet i hverdagen? Plot din prioriterede liste ind i kalenderen. Husk, at der skal være en balance. Planlæg derfor en buffer-tid, hvor du og din familie bare kan slappe af – uden I skal noget. Når du har planlagt dine aktiviteter eller gøremål i kalenderen, så genbesøg din prioriterede liste fra før. Er der ting, du bliver nødt til at acceptere, at du ikke får tid til i år? Med realistisk planlægning sikrer du at julen bliver stressfri.

 

At være stressfri handler om at sætte farten ned og være i nuet!

 

  1. Træk vejret:

Når vi har travlt, glemmer vi at trække vejret ordentligt, hvilket gør at kroppen fastholdes i stress. Så stop op hver dag og lav åndedrætsøvelser, hvor du trækker vejret helt ned i maven. Det skaber ro i kroppen og sænker stresshormonerne i din krop. Et simpelt men effektivt værktøj, du altid har adgang til.

Læs også: 5 tegn på stress du bare ikke må overse!

 

  1. Pyt-knappen:

Julen handler om hygge og nærvær med familien og ikke om at være perfekt og nå alt. Så hvis din plan alligevel ikke holder stik på grund af sygdom, ekstra arbejde eller andet, som kommer i vejen, så brug det fantastiske lille ord som pyt. (Mit favoritord). Sig pyt og husk dig selv på, at julen skal nok blive en god jul, selvom din plan ikke holder stik.

 

  1. Sig NEJ:

Det er ok at sige nej. Bare fordi du får diverse juleinvitationer fra din omgivelser som for eksempel kollegaer, børnenes institution, naboen, moster Olga, er du ikke forpligtet til at sige ja til alt. Det er vigtigt, at du prioriterer, hvilke invitationer, du har lyst til at deltage i og ikke mindst, at du siger fra over for de invitationer, der blot føles som pligt. Vælg dine aktiviteter og invitationer med omhu.

 

Essensen af en stressfri jul

Julen handler ikke om, hvor flot dit hjem er pyntet, hvor mange kager du har bagt, om hvor mange julearrangementer du har inviteret til eller selv været til.

Julen handler om kærlighed, hygge og nærvær.

Jeg ønsker dig en rigtig glædelig og stressfri jul.

Kh Charlotte

HAR DU BRUG FOR HJÆLP TIL AT FÅ EN STRESSFRI JUL?

Få 15 min. GRATIS uforpligtende telefonsamtale, hvor vi tager en snak om din situation, og hvordan jeg kan hjælpe dig med at blive stressfri og få mere glæde og overskud i dit liv.
Læs også:

4 årsager til at du er kørt fast i livet

Læs også:

Sådan får du glæden tilbage i hverdagen!

FIND DRØMMEJOBBET MED 6 SIMPLE TRIN

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få tilsendt de 6 trin til din indbakke

Guiden er nu på vej i din indbakke!