7 TIPS TIL AT FÅ EN STRESSFRI JUL
Julestress er noget, vi alle kender til.
Vi har de bedste intentioner om, at hele hjemmet skal dekoreres med julepynt og lyskæder.
Der skal dufte af gran og nybagte pebernødder, æbleskiver og gløgg. Hjemmet skal fyldes med venner og familie til julefrokoster og jule-hygge-klippe-klister-dage. Julegaveindkøb skal være afstressende med tid til hygge og juleudstillinger.
Men vi ryger lige i fælden!
Den søde juletid bliver forvandlet til et levende mareridt med stress og jag.
Fordi vi er simpelthen ikke realistiske i forhold til den tid, vi reelt har kombineret med, at vi har for store forventninger til os selv og til vores omgivelser.
Læs også: Stress symptomer – 15 tegn på stress
7 TIPS TIL AT FÅ EN STRESSFRI JUL
- Forventningsafstemning:
Mange konflikter i juletiden er unødvendige og skaber stress. Ved at lave en forventningsafstemning undgår du utilfredshed hos dig selv og med dine nærmeste og derved undgå stress. Er der nogle traditioner, som har stor betydning for dig? Og er der nogle traditioner, som er vigtige for din familie? Find ud af med dig selv, hvad du ønsker og hvor kan du gå på kompromis. Tal med familien, så I kan lave en forventningsafstemning og sammen finde en løsning, der fungerer for jer alle.
- Prioritering:
At få en stressfri jul handler om prioritering. Du har kun 24 timer i døgnet og kan ikke nå alt det, som du ønsker. Lav en liste med alt det, du gerne vil lave i julens tegn. Bagefter prioriterer du din liste med 1 som det vigtigste, 2 som næstvigtigste etc. Det gør, at du får tydeliggjort overfor dig selv det, som er vigtigst for dig.
- Balance:
Det er vigtigt, at du husker at prioritere tid til dig selv, hvor du lader op. Tid til at dyrke din passion, sport, afslapning med en god bog eller bare har dig-tid. Hvis du ikke skaber balance i hverdagen, risikerer du at blive stresset og brænde ud.
Læs også: Manglende energi og overskud – 10 tips der virker!
- Planlæg:
Nu skal du have din kalender frem. Hvor meget tid har du egentlig udover arbejde og andet i hverdagen? Plot din prioriterede liste ind i kalenderen. Husk, at der skal være en balance. Planlæg derfor en buffer-tid, hvor du og din familie bare kan slappe af – uden I skal noget. Når du har planlagt dine aktiviteter eller gøremål i kalenderen, så genbesøg din prioriterede liste fra før. Er der ting, du bliver nødt til at acceptere, at du ikke får tid til i år?
At være stressfri handler om at sætte farten ned og være i nuet!
- Træk vejret:
Når vi har travlt, glemmer vi at trække vejret ordentligt. Så stop op hver dag og lav åndedrætsøvelser, hvor du trækker vejret helt ned i maven. Det skaber ro i kroppen og sænker stresshormonerne i din krop.
Læs også: 5 tegn på stress du bare ikke må overse!
- Pyt-knappen:
Julen handler om hygge og nærvær med familien og ikke om at være perfekt og nå alt. Så hvis din plan alligevel ikke holder stik, pga. sygdom, ekstra arbejde eller andet, som kommer i vejen, så brug det fantastiske lille ord som pyt. (Mit favoritord). Sig pyt og husk dig selv på, at julen skal nok blive en god jul, selvom din plan ikke holdte stik.
- SIG NEJ:
Det er ok at sige nej. Bare fordi du får diverse juleinvitationer fra din omgivelser som for eksempel kollegaer, børnenes institution, naboen, moster Olga, er du ikke forpligtet til at sige ja til alt. Det er vigtigt, at du prioriterer, hvilke invitationer, du har lyst til at deltage i og siger fra over for de invitationer, der blot føles som pligt. Vælg dine aktiviteter og invitationer med omhu.
Essensen af en stressfri jul
Julen handler ikke om, hvor flot dit hjem er pyntet, hvor mange kager du har bagt, om hvor mange julearrangementer du har inviteret til eller selv været til.
Julen handler om kærlighed, hygge og nærvær.
Jeg ønsker dig en rigtig glædelig og stressfri jul.
Kh Charlotte