Nytårsforsæt – Få skabt gode vaner i det nye år

Hvad er et godt nytårsforsæt?

Nytårsforsæt?…Ja, du står her hvert år. Det er slut december, og du er kommet igennem en fantastisk (og forhåbentligt stressfri jul). Du begynder at glæde dig til den fest, der skal sende dig og dine bedste venner stærkt ind i det nye år. Om det er til raketsymfonien over jeres barndomsby eller til lyden af ham den underlige nabo, der IGEN har valgt at kaste op i dine sorte nye læderstøvler, tænder årsskiftet noget helt specielt i os mennesker. Det er som om, tavlen viskes ren. At alle scoreboards og indre dialoger nulstilles og resettes. Der er noget magisk, der finder sted i omgivelserne og ikke mindst i dit sind. MEN optakten…også den kender du.

Den uge op til nytårsaften, hvor du skal finde pasning til din labrador, der i sit livs 10 år har frygtet lyden af heksehyl, bordbomber og crysandamombomber. Samtidigt har du sagt ja til at stå for desserten, som du i dit hoved har forestillet dig skal være en fyldig, lækker men ikke alt for hård (som Karsten pointerede sidste år! ) chokolade-mousse med drys af den reneste hvide chokolade.

 

Nytårsforsæt efter nytårsforsæt

Trods stress og jag fra ovenstående fylder intet mere i dine tanker end, hvad hele det forgangne år egentlig er gået med. “Hvad har jeg egentlig bedrevet de sidste 322 dage, 14 timer og 46 minutter?”. Det er tid til en stor ændring i det nye år. Dit våben: En LAAAAANG liste af nytårsforsæt, du ligesom sidste år egentlig allerede har givet op på på forhånd. Der er jo ikke tid, kræfter og overskud til endelig at forfølge den karriere, som du blev lovet for 3 år siden, og samtidigt afsætte mindst 3 timer mere om dagen til din familie og dertil tabe dig 5 kilo. Og nårh jo! Så var det også ved at være på tide med et rygestop en gang for alle (igen tak til Karsten for at pointere hvert år, at det stadig ikke er blevet en realitet).

Så hvordan kommer du i mål med dine nytårsforsæt som nytårsbatteriet, der banker igennem skydækket og alligevel fremdriver en eksplosiv forestilling på den mørke nattehimmel?

Læs også: Succes i livet? Sådan bliver du succesfuld

 

Gør dit nytårsforsæt målbart men realistisk!

Jeg vil være gladere for mit arbejde. Jeg vil være mangemillionær. Jeg vil være i stand til at tage 20 armbøjninger i træk. Jeg vil gerne være fri for stress. Kan du gennemskue, hvilket af ovenstående, der er et godt nytårsforsæt? Nemt, ikke? Alle vil gerne være glad for deres arbejde, men spørgsmålet er, hvordan? Alle vil gerne have millioner på kontoen, men medmindre du er direktør for Novo Nordisk, eller arving til en døende bedstemor, er det så muligt?

Én ting er ihvertfald sikkert. Du kan med arbejdsomhed, disciplin og struktur træne dig selv op til at tælle 20 armbøjninger i træk indenfor de næste 365 dage. Nøgleordene her er “tælle” og “realisme”. Vi kan tælle 20 armbøjninger, men vi kan ikke tælle, at Kirsten er blevet gladere for sit arbejde, uden at hun ved, hvad det er, som helt specifikt vil gøre hende glad. Vi kan godt nok tælle, at Preben har 10 millioner stående på en bankkonto, men er det realistisk, at han som kasseekspedient kan spare det op indenfor det næste år? Hvis Kirsten i stedet sagde: “I år vil jeg blive gladere for mit job ved at være mindre stresset. Det vil jeg gøre ved at strukturere min arbejdsdag hver morgen, lave taknemmelighedsøvelser og ligge tre pauser i kalenderen dagligt, så jeg får mere ro på”.

 

“Et realistisk nytårsforsæt skaber en spiral af succesoplevelser”

 

Preben stillede sig selv det mål: “at opspare 6.000, hver måned og investere dem i aktier”. Så er det lige pludselig både målbar og realistisk. Og 6.000 hver måned bliver alligevel til næsten 78.000 årligt, hvis aktierne giver et afkast på 8%. Men så starter en hel anden diskussion. Hvad er værdierne bag ved at skulle spare de penge op? Er det for at stifte familie? Rejse verden rundt? Eller blive økonomisk uafhængig?

Vigtigst er det, at nytårsforsættet er realistisk for dig i din nuværende livssituation, så du ikke skuffer dig selv inden det nye år er omme. Det vil skabe en god spiral af succesoplevelser, som afføder flere succeser. Til sidst kan 10 år med Prebens opsparing og investering faktisk ende med at gøre ham til millionær. Og Kirsten til en glad mor, fordi hun har genfundet arbejdsglæden, har fået mere overskud til sine børn og familie på grund af hendes nytårsforsæt.

Læs også: Træt af job? De 3 ting som forhindrer dig i et jobskifte

 

Det skal kunne nås i det kommende år

Det siger lidt sig selv: Nytårsforsæt – det skal jo ikke først nås året efter. Men vi skylder det alligevel en lille tanke at specificere. Det binder sig lidt til delen fra forrige afsnit med at være realistisk. Dit nytårsforsæt SKAL kunne nås, inden det nye års 8.765,8 timer rinder ud. Og det er selvfølgelig efter, der er taget højde for søvn og arbejde.

Hvis målet er globalt og tidsløst, består nytårsforsættet ikke den famøse platheds-test. Og der er heller ikke en mållinje, så du føler dig motiveret til at opfylde dit nytårsforsæt, inden året er omme. “Jeg vil spilde mindre tid ved nedsætte min telefon-skærmtid med 1 time om dagen”, er ikke et godt nytårsforsæt – uden “inden året er omme.” Du ved, at du ender med at stå til næste vinter uden at være i mål. Også selvom du har tænkt på det, hver gang du hev telefonen frem, har der ikke været en bagkant. En mållinje du skulle nå. Så nu skal det gå stærkt, og her bliver det urealistisk: Du vil gå fra 2 timers skærmtid om dagen til 1. I stedet for at bruge året på løbende at trappe ned.

Konklusion: Bliv så specifikt på dato, tid og sted som overhovedet muligt.

 

Del dit nytårsforsæt op i delmål

Selvom det kan virke omstændigt, kan det være en stor hjælp at dele dit nytårsforsæt op i mindre dele. Det gælder selvfølgelig ikke, hvis dit nytårforsæt er: “Jeg vil spise mindst en gulerod om dagen”. Men lad os tage fat i eksemplet med Kirsten fra tidligere. Hun leder efter sin passion for sit arbejde og forsøger at finde glæden i jobbet igen, som første dag hun mødte ind for 25 år siden med julelys i øjnene efter lange 5 år på kandidatstudiet. Udover først at få styr på sine værdier og finde sine sande passion, kan hun allerede gøre det første års mål håndgribeligt. Fordi hun ved at sammenholdet med kollegerne fylder meget for hende: “Jeg vil blive gladere for at gå på arbejde i det nye år, ved at komme nærmere mine kollegaer igen. Det vil indebære, at jeg:

  1. Inviterer en kollega ud at spise mindst én gang om måneden.
  2. Starter en samtale mindst én gang om dagen ved kaffemaskinen.
  3. Tager mindst én opgave om ugen for en kollega.

Og javist, man kan blive endnu mere specifik en dette. Vi kunne gå ned i materien og spørge hvilken dag, hver måned en kollega skal inviteres ud, eller hvornår på dagen, man skal stå klar ved kaffemaskinen. Men jeg tror, at du forstår de overordnede pointer. Punkterne skal stadig overholde de overordnede retningslinjer. Altså være specifikke, målbare og realistiske i den stillede tidshorisont. Prøv selv. Tag enten dit seneste nytårsforsæt og del det op i delmål. Eller prøv med: “Jeg vil spise vegetarisk december måned – for så at fejre det med en ordentlig kødfuld jul”.

 

Vær konsistent, konsekvent og hold disciplinen

Nogle stiger “Consistency is king”. I dette tilfælde, hvor det er en vane, der skal bygges op (eller brydes ned), er udsagnet sandt. Hvis du blot kan forbedre dig 1% mod dit nytårsforsæt hver eneste dag eller uge resten af året, kan du opnå stort set alt. Det er som rentes rente effekten. Hvis du løber 150km årets første dag, ødelægger du formentlig din krop. Men hvis du i stedet løber 3km hver uge bliver din kondition bedre, dit humør højere og din hjerne skarpere. Nu kan det begynde at lyde meget som en artikel om at blive en bedre sportsudøver, men det gælder altså også, hvis dit nytårsforsæt drejer sig om din karriere, din sundhed, din familie eller dine venner.

Tænk bare, hvor stor pris din mormor ville sætte pris på en times besøg, en gang om ugen resten af året versus én lang weekend og så intet resten af året. Det vil også føles mere overkommeligt for dig. Igen handler det om, at det bliver en vane og noget som, hjernen ikke skal bruge lang tid på at omstille sig til eller planlægge. Mange bække små, eller Rom blev ikke bygget på én dag… kunne også gøre sig gældende her, men jeg vil spare dig for klichéerne. Det handler om de små ændringer i hverdagen for at skabe succesen på den lange bane.

Læs også: 4 grunde til du mangler motivation, og hvad du gør ved det!

 

Værktøjskassen til dit nytårsforsæt: Vaner og vaneændring

Det kan virke uoverskueligt og som et stort bjerg der skal bestiges. ;en bare rolig, jeg er her for at hjælpe dig igennem det. Nedenfor får du nogle af de stærkeste værktøjer til at klare netop din udfordring og komme i mål med DIT nytårsforsæt. Du kan også læse om flere gode råd og redskaber til at bryde dårlige vaner her.

 

1. Alliér dig med en ven

Det kan slet slet ikke understreges nok, hvor stor en forskel det gør at binde din sociale kontekst med dit nytårsforsæt. Nævn dit nytårsforsæt, altså dit mål for dine 3 bedste venner eller din familie. Hvad tror du, der vil ske? De vil spørge dig, hver gang i ses, hvordan det går med at nå målet. Og tro mig, hvis der er noget, der motiverer mere end udsigten til en Romkugle, så er det at se julelysene i dine nærmestes øjne tænde, når de allerede på forhånd har set dig nå over målstregen. Du kan også sige det til de kolleger, du arbejder med i hverdagen, eller skrive det på fælles tavlen i studiegruppen – selvom det godt kan være lidt forstyrrende, hvis I er midt i en fremlæggelse.

 

2. Habit-stacking – Kobl dit nytårsforsæt på en eksisterende vane

Kobl dit nytårsforsæt på en allerede eksisterende vane. På lidt fancy konsulentsprog hedder dette Habit-Stacking. Det åbenlyse eksempel: “Jeg vil gerne bruge tandtråd hver dag i det nye år” – gør det automatisk, at det efterfølger hver tandbørstning. Men det virker faktisk også for andre mål. Om det er at løbe en tur efter tandbørstning, sige til dig selv “jeg er så sej!” eller noget helt tredje. Det smarte (og nogle gange usmarte) er, at din hjerne tænker i kasser: Når jeg har børstet tænder skal jeg… Det kaldes vaner og vi kan manipulere vores egen hjerne til automatisk at tænke på det næste der skal ske efter tandbørstning.

Der er ikke nogen reelle beviser på, hvor mange gange du skal have udført denne automatiske kobling før det bliver en reel vane. Men de fleste eksperter mener mellem 21 dage og 3 måneder. Så hvis du efter et par måned har formået at holde fast i løbeturen efter tandbørstningen, så kan du bare læne dig tilbage og nyde at automatikken sætter ind.

 

3. Gør det nemt og attraktivt i dine omgivelser

-eller mere besværligt, hvis det er noget du vil undgå. Om det er at lægge smøgerne i en skuffe ude i køkkenet, fordi du normalt ryger på altanen. Eller småkagerne i en dåse øverst på skabet, hvor du skal bruge en skammel for at komme op. Det kan hjælpe dig med at skabe en barriere for at undgå en vane eller adfærd. På samme måde, hvis du vil løbe hver morgen, GØR DET NEMT. Stil løbeskoene et sted, hvor de er hurtige at komme i. Køb noget lækkert løbetøj, som du næsten ikke kan lade være at tage på, når du står ud af sengen. Det kan hurtigt gøres nemmere og lækrere at udføre den nye vaner. Bare vær kreativ!

 

4. Vælg din plan B

Tro mig, vi har alle stået i den situation. Vi har sat et mål eller et nytårsforsæt og på trods af, at vi har været disciplinerede og klaret det hver dag, kommer der ét tidspunkt, hvor det går galt. Vi bliver enten syge, får ekstra travlt eller dovenskaben rammer os, så vi ikke kan gennemføre nytårsforsættet. Og det er helt okay. Det skal vi allerede acceptere på forhånd. Vi skal bare sørge for også at stille os selv det krav, at det er normen at opnå vanen eller målet, og dermed finde en Plan B, hvis vi slår fejl. Det kunne være en regel: “Jeg MÅ ikke fejle to dage i streg”, eller at du prioriterer dit mål endnu højere dagen efter fejlen er sket.

 

5. De 4 love (og ikke anti-love)

Lidt i forlængelse af første redskab har flere forfattere gjort opmærksom på følgende love, der kan gøre det lettere at forfølge en vane eller et nytårsforsæt:

  1. Gør det åbenlyst. (Skriv en alarm til dig selv på din telefon, når den ringer om morgenen “Husk: Indsæt vanen”).
  2. Gør det attraktivt. (Køb det lækre løbetøj du elsker at have på hver morgen)
  3. Gør det let. (Sæt løbeskoene frem dagen før eller hav et fast let tilgængeligt sted, hvor de står)
  4. Gør det tilfredsstillende. (Hvis du elsker flotte udsigter eller roen ved søen, giv dig selv den belønning at stoppe og nyde det et par minutter på hver morgenløbetur).

 

10 eksempler på gode nytårsforsæt til 2023

  1. Bliv mere effektiv: udfør mindst X antal opgaver fra din to-do om ugen
  2. Spis vitaminpiller dagligt
  3. Nedsæt stress ved at med meditere mindst 5 minutter om dagen
  4. Tag til mindst 3 jobsamtaler for at finde dit nye drømmejob
  5. Gå 10.000 skridt om dagen
  6. Cykle til arbejde mindst 4 dage om ugen
  7. Opnå en forfremmelse eller lønforhøjelse inden året er omme
  8. Søg nyt job og skriv en god ansøgning om ugen
  9. Giv en ny medarbejder eller kollega en halv times grundig faglig feedback en gang om ugen
  10. Mød en ven til kaffe mindst én gang om måneden.

 

God fornøjelse med dit nytårsforsæt!

HAR DU BRUG FOR HJÆLP TIL AT KOMME I MÅL MED DIT NYTÅRSFORSÆT?

Få en 15 min. GRATIS uforpligtende samtale, hvor vi tager en snak om, hvad du har brug for, og hvordan jeg kan hjælpe dig med at komme i mål med det arbejdsliv, du ønsker dig.
Læs også:

10 tegn på det er tid til karriereskift

Læs også:

Test dig selv - Er jeg i det rigtige job?

FIND DRØMMEJOBBET MED 6 SIMPLE TRIN

Guiden er nu på vej i din indbakke!