Karriererådgivning – De 5 punkter du skal vide om karriererådgivning

KARRIERERÅDGIVNING –

5 PUNKTER DU SKAL VIDE, INDEN DU VÆLGER KARRIERERÅDGIVNING

Overvejer du karriererådgivning, får du her et overblik over de fem ting, som du skal vide inden, du vælger at få professionel hjælp til din karriere eller dit arbejdsliv.

  1. Hvad er karriererådgivning?
  2. Hvornår skal du vælge karriererådgivning?
  3. Spørgsmål du skal stille dig selv inden du vælger karriererådgivning.
  4. Hvad er en god karriererådgivning?
  5. Hvad er forskellen mellem en karriererådgiver og karrierecoach?

 

1. HVAD ER KARRIERERÅDGIVNING?

Karriererådgivning handler om, at en professionel karriererådgiver eller karrierecoach hjælper dig med at komme i mål med den problemstilling, som du står med indenfor dit arbejdsliv eller karriere.

Når du som menneske står overfor forandringer i dit arbejdsliv, uanset om det er selvvalgt eller ej, er det en god idé at få professionel hjælp. Hjælp til at afdække dine muligheder og hjælp til at se din situation med andre og nye briller. Det vil gøre, at du kan få en afklaring over din karriere. Du vil lære nye konkrete værktøjer, der vil udvikle dig som menneske med det resultat, at du vil have lettere ved at handle på den situation, du står i arbejdsmæssigt.

 

Hvem er karriererådgivning til?

Karriererådgivning er både til dig, som er i arbejde og ønsker faglig eller personlig udvikling og trivsel i dit nuværende job og det er til dig, der ønsker at finde ny retning. Uanset om du er i job eller er arbejdsløs. Her vil et karriereforløb hjælpe med at identificere, hvilken type job, der er det rette til dig, som matcher med dine styrker, kompetencer, værdier, passion og ikke mindst hjælpe dig, så du kan komme helt i mål.

Hvis du er blevet opsagt, er et utrolig vigtigt at få professionel hjælp til at kommer godt videre. Derfor er der mange virksomheder, som tilbyder deres opsagte medarbejdere at få et forløb hos en professionel karriererådgiver eller karrierecoach (også kaldet outplacement), for at hjælpe dem godt og hurtigt videre i deres karriere.

 

Karriererådgivning kan langt mere end du tror

Karriererådgivning kan se forskellig ud afhængig af, hvem du opsøger, og hvad dit behov er. Det er ikke alle karriererådgivere, der kan arbejde med hele paletten. Derfor er det en god ide at tale med dem, før du indgår en aftale. En god forventningsafstemning er alfa og omega, inden et evt. samarbejde går i gang.

Nogle karriererådgivere eller karrierecoaches har specialiseret sig indenfor selve afklaringsfasen, hvilket job eller uddannelse, der er den rette for dig. Her går I i dybden, så du får 100% klarhed over, hvad der er det rigtige match for dig. Her er det typisk karrierecoaches, der er specialiseret her indenfor.

Andre karriererådgivere arbejder mere med forberedelsesfasen. Her lærer du teknikker til at at sammenfatte dit CV, og hvordan du skriver en god jobansøgning. Du får et overblik over dine muligheder, så du kan skrive dig ind i arbejdsgiverens hjerte, som vil få dig til jobsamtale. Herudover er der nogle karriererådgivere, der har en række velafprøvede teknikker, som kan få dig foran i køen i forhold til selve jobsøgningsfasen. Andre karriererådgivere har et godt netværk blandt virksomheder, så de kan hjælpe dig med at skabe kontakt til erhvervslivet.

 

2. HVORNÅR SKAL DU VÆLGE KARRIERERÅDGIVNING?

Du skal vælge karriererådgivning, når du mangler faglig eller personlig udvikling i dit nuværende job og ønsker større arbejdsglæde. Hvis du ønsker at finde nyt job, uanset om du er i job, er blevet fyret eller er selvvalgt ledig, så kan du få hjælp til at gå fra tvivl til afklaring og få sparring og støtte. Det gør det nemmere for dig at komme helt i mål.

Karriererådgivning hjælper dig, når du er i tvivl om:

  • Hvilken retning i din karriere du skal gå?
  • Hvilken uddannelse du skal vælge?
  • Du skal starte op som selvstændig?
  • Hvordan du får job og privatliv til at hænge sammen?
  • Hvordan du skal håndtere evt. udfordringer, som du har med en chef eller kolleger?
  • Hvordan du skal håndtere, hvis du er gået ned med stress og er i tvivl om, hvad du skal med din jobsituation?
  • Hvad du brænder for at lave?
  • Hvad der skal til for, at du føler, du udlever dit fulde potentiale?
  • Hvad dine kompetencer og styrker er?
  • Hvordan du skal angribe jobsøgningen?
  • Hvordan du skriver en god og sælgende ansøgning?
  • Hvordan du får kommunikeret dine kompetencer i dit CV?
  • Hvordan du håndterer en jobsamtale?
  • Hvilke værdier som er vigtige for dig at få opfyldt i dit arbejdsliv?
  • Hvad der skal til for at udvikle dig fagligt?
  • Hvordan du stiger i graderne?

Læs også: Guide til dig som er arbejdsløs

 

3. SPØRGSMÅL, DU KAN STILLE DIG SELV, INDEN DU OPSØGER EN KARRIERERÅDGIVER ELLER KARRIERECOACH

For at få en god forventningsafstemning kræver det, at du ved, hvad du har brug for hjælp til, inden du opsøger professionel karriererådgivning. Karriererådgivning kan nemlig både hjælpe dig med værktøjer til at håndtere den situation, som du er i, i dit nuværende job. Og det kan hjælpe dig til at få afklaring, om hvilket job er det rette for dig. Ikke mindst kan en karriererådgiver eller karrierecoach hjælpe dig med, hvad du skal gøre og hvordan du gør det, så du har en jobsøgningsstrategi. For at gøre det mere overskueligt for dig, har jeg delt spørgsmålene op i tre faser.

Stil dig selv nedenstående spørgsmål for at finde ind til, hvad du har brug for hjælp til hos en karriererådgiver eller karrierecoach.

1. Afklaringsfasen

  • Har du brug for hjælp til at få en afklaring i forhold til om du skal skifte job eller uddannelse?
  • Har du brug for hjælp til at identificere dine personlige mål og ønsker i forhold til udvikling af din karriere?
  • Har du brug for hjælp til, hvordan du håndterer at være ramt af stress eller undgår at blive ramt af stress igen?
  • Har du brug for hjælp til at håndtere konflikter i forhold til samarbejdsproblemer på dit job?
  • Har du brug for hjælp til at identificere dine faglige kompetencer, viden og færdigheder?
  • Har du brug for hjælp til at identificere dine personlige styrker og talenter?
  • Har du brug for hjælp til at finde ud af, hvad du brænder for at lave?
  • Har du brug for hjælp til at identificere hvilke værdier, der er vigtige for dig at få opfyldt for at opnå glæde i dit arbejdsliv?
  • Har du brug for hjælp til at identificere hvilken retning, du ønsker at arbejde med?

 

2. Forberedelsesfasen

  • Har du brug for hjælp til, hvordan du sammenfatter et godt CV, så det er overskueligt og afspejler kernen af dig og og det, du ønsker at arbejde med?
  • Har du brug for hjælp til, hvordan du læser et opslået stillingsopslag og forstå hvilke primære krav, du skal lægge vægt på i din ansøgning?
  • Har du brug for hjælp til, hvordan du sammenfatter en god og sælgende jobsøgning i forhold til opslåede og ikke opslåede jobs?
  • Har du brug for hjælp til, hvordan du optimerer dit CV på LinkedIn?
  • Har du brug for hjælp til, hvordan du får et overblik over, hvor du kan finde annoncerede jobs?
  • Har du brug for hjælp til, hvordan du får et overblik over, hvordan du finder virksomheder, du kan opsøge uopfordret?

Læs også: Sådan skriver du dig til jobsamtalen!

 

3. Jobsøgningsfasen

  • Har du brug for at få et overblik over dit netværk og sætte det i spil i din jobsøgning?
  • Har du brug for viden om, hvordan du bruger de sociale medier, herunder LinkedIn?
  • Har du brug for hjælp til at forberede og sælge dig selv til et jobinterview?
  • Har du brug for hjælp til at styrke dit selvværd og selvtillid, så du kan blive mentalt klædt på til at søge job?
  • Har du brug for at kende nye jobsøgningsteknikker, så du kan komme hurtigt i job?

Når du har besvaret ovenstående spørgsmål, vil du lettere nu kunne finde en karrierecoach eller rådgiver og lave en forventningsafstemning, inden I går i gang med et samarbejde.

Læs også: De 8 gode råd til dig som jobsøgende

 

Artiklen fortsætter under billedet…

Karriererådgivning-hvad er karriererådgivning

 

4. HVAD ER EN GOD KARRIERERÅDGIVNING?

En god karriererådgivning handler om, at der bliver taget udgangspunkt i dig og din situation med en klar forventningsafstemning og med en som møder dig i det behov, du har.

Når det er sagt, skal du være opmærksom på, at der er forskellige indgangsvinkler afhængig af, hvor du får din rådgivning fra. Derfor er det vigtigt, at du gør dig nogle tanker om, hvad du vil have ud af karriererådgivning, inden du indgår et samarbejde eller tager imod hjælp – specielt, hvis du er ledig!

Læs også: 10 tegn på det er tid til et karriereskift 

 

Hvis du er ledig, skal du være opmærksom på dit valg af karriererådgivning

Hvis du er arbejdsledig og får rådgivning af dit jobcenter og/eller a-kasse, skal du vide, at de er underlagt lovgivningen. Jobcenteret og/eller a-kassens mål og fokus er at hjælpe borgere tilbage på arbejdsmarkedet hurtigst muligt. Det betyder, at du som borger bliver opfordret til at søge bredt både i stillingstyper og geografisk placering af arbejdspladsen.

Fordi de er underlagt lovgivningen, er deres primære fokus ikke nødvendigvis, hvad der på den lange bane er det rette match for dig. Men rettere hvad der kan få dig i job her og nu. Dette er intet problem, hvis din brede søgning matcher med, at du fortsat kan søge de jobs, som du brænder for, så vil netop denne tilgang øge dine muligheder for at komme hurtigt tilbage på arbejdsmarkedet.

Udfordringen opstår først, hvis du føler dig tvunget til at gå på kompromis med at søge jobs, som du IKKE brænder for at arbejde med. Eller du søger jobs, der ikke matcher med dit privatliv i forhold til transporttid eller arbejdstid. Hvis du går på kompromis med dig selv og det, der er vigtigt for dig, vil du risikere at havne i et job, som du inden længe bliver utilfreds med. Det vil give udfordringer for dig både i forhold til arbejdsglæde og motivation, men ikke mindst i forhold til dit privatliv. Hvis du ikke trives og er træt af dit job, vil det påvirke dit privatliv og dine nærmeste relationer og på sigt medføre udbrændthed, stress, angst eller depression. Og det er det sidste, du ønsker.

 

Samspillet mellem dig og din karriererådgiver eller karrierecoach

En god karriererådgivning handler om, at du netop får gjort det klart for dig selv, hvad du har brug for hjælp til. Det gør, at en karriererådgiver eller karrierecoach kan hjælpe dig med lige netop det, du har brug for, så du kan komme i mål. Udover en god forventningsafstemning, inden et samarbejde starter op, er en god karriererådgivning også, at du som modtager er åben og villig til at tænke i nye baner for, at du kan få så meget ud af den professionelle hjælp, du modtager. I sidste ende er det samspillet mellem dig og din rådgiver eller karrierecoach, som giver det gode resultat.

Læs også: Test dig selv – er jeg i det rigtige job?

 

5. HVAD ER FORSKELLEN MELLEM EN KARRIERERÅDGIVER OG KARRIERECOACH?

Karriererådgivning:

En karriererådgiver giver dig sparring og vejledning og har ofte specialiseret sig indenfor området ud fra egne erfaringer og kompetencer. En karriererådgiver arbejder typisk mere overordnet sammenlignet med en karrierecoach. Det vil typisk være mere en samtale, hvor rådgiveren kommer med konkrete råd og ideer til dig, som kan hjælpe dig med helt konkrete opgaver. Som for eksempel: Hvordan du skriver en god ansøgning eller CV. Eller hvilke virksomheder der kunne være interessante for dig at kigge på baseret ud fra deres erfaring eller netværk. Det kræver ingen specifik uddannelse at kalde sig rådgiver.

Karrierecoaching:

En karrierecoach tager udgangspunkt i dig med dybdegående spørgsmål og værktøjer, som hjælper dig til at finde ind til dig selv, så du kan få klarhed over din tvivl og usikkerhed, og hjælpe dig i mål med at skabe de forandringer, du ønsker.

En karrierecoach følger din personlige proces dybt og tæt og hjælper dig med at sætte lys på dine mønstre og vaner, som vil få dig til at reflektere over sider af dig selv, du selv har svært ved at se. Det vil hjælpe dig med at overkomme de udfordringer, som du oplever og gøre dig i stand til at handle på dit mål.

En karrierecoach eller jobcoach har en coaching-uddannelse bag sig og besidder den nødvendige viden om menneskets psykologi. En coach fokuserer ofte på karriereafklaring og dykker ned i, hvad du brænder for, dine styrker og værdier. De supplerer typisk med sparring og viden indenfor arbejdsglæde, trivsel og jobsøgning. Hvilket tilsammen hjælper dig med at skabe succesfulde resultater. Om det er en problemstilling på jobbet, en vigtig beslutning du skal træffe, finde frem til hvad du skal arbejde med, eller få motivation og værktøjer til din jobsøgning.

Bliv klogere på karrierecoaching her

HAR DU BRUG FOR HJÆLP TIL AT FINDE RETNING I DIN KARRIERE?

Få 15 min. GRATIS uforpligtende telefonsamtale, hvor vi tager en snak om din situation, og hvordan jeg kan hjælpe dig med at komme i mål med at finde din rette karrierevej, så du kan opnå større arbejdsglæde og trivsel.
Læs også:

Hvad skal jeg arbejde med? 5 tips til en ny karriere

Læs også:

Hvilket job passer til mig? Test dig selv

FIND DRØMMEJOBBET MED 6 SIMPLE TRIN

Guiden er nu på vej i din indbakke!