Jobkompasset – 6 spørgsmål, der gør dig klogere på valg af job

JOBKOMPASSET GIVER DIG INSPIRATION TIL DIN VEJ I ARBEJDSLIVET

Jobkompasset er skabt for at give dig et overblik over jobfunktioner inden for 20 fagområder. Jobkompasset er et godt inspirationsværktøj både til dig, der skal til at finde uddannelsesretning. Og til dig, som er på arbejdsmarkedet, der ønsker at skifte karriere og finde din rette hylde.

Jobkompasset er til dig som:

  • Skal vælge uddannelsesretning.
  • Ønsker at skifte karriereretning.

Jobkompasset hjælper dig med inspiration til, hvilke jobfunktioner og muligheder, der er. Men hvis du er i tvivl og har svært ved at mærke, hvad det rigtige for dig er, så giver jeg dig seks spørgsmål længere ned i artiklen, som vil hjælpe dig på rette spor.

 

JOBKOMPASSET – HVORDAN FINDER DU UD AF, HVAD DU SKAL ARBEJDE MED?

At finde ud af hvad du skal arbejde med, er vigtigt at få identificeret uanset om, du er ung og skal til at finde en retning, inden du skal på arbejdsmarkedet, eller om du allerede har årevis erfaring og er kommet i tvivl om, hvad det rette er for dig. For nogle er det nemt at finde svaret og for andre er det svært at finde ud af.

Uanset om du er ung og skal til at vælge retning i din karriere, eller om du har været på arbejdsmarkedet i mange år, begynder starten af et godt arbejdsliv med dig. Det starter nemlig med, at du skal lære dig selv bedre at kende, så du kan tage udgangspunkt i dine styrker og talenter for, at du kan opnå et meningsfuldt arbejdsliv, som du elsker at stå op til hver dag.

Læs også: Gå fra tvivl til klarhed over dit arbejdsliv med karrierecoaching

 

Derfor er du i tvivl om valg af job

Uanset hvor du er i dit liv lige nu, om du er arbejdsløs, træt af dit job eller under uddannelse, er det vigtigt, at du investerer tid i at lære dig selv bedre at kende og mærker efter, hvad der er rigtigt for dig. Hvis du ikke gør det nu, vil tvivlen forfølge dig hele din karriere og være en hæmsko resten af dit liv.

Når tvivlen sætter ind, handler det ofte om, at du sammenligner dig selv med andre eller hvad du tror, samfundet forventer. Du kigger på dine omgivelser, din familie, dine forældre, venner eller kollegaer og tager udgangspunkt i de forventninger du tænker, at de har til dig. Forventninger til hvad de synes, er det rigtige at gøre. Frygten for at skille dig ud, ikke være god nok og blive afvist fra de mennesker, der har stor betydning for dit liv blokerer typisk for, at du ikke kan mærke din egen intuition og dit eget indre kompas.

Tanker, som gør det svært at vælge job:

  • Hvad hvis jeg vælger noget, mine forældre ikke bakker mig op i – vil jeg så stå alene? Vil de synes mindre godt om mig?
  • Hvad gør mine venner – hvad vil de tænke om mig, hvis jeg vil noget andet end dem? Mister jeg dem, hvis jeg vælger noget andet? 
  • Hvad nu hvis jeg tjener færre penge end min omgangskreds, er jeg stadig god nok?
  • Hvad nu hvis jeg vælger at skifte branche, hvad vil andre tænke om mig?

Tanker som disse gør, at du ikke kan mærke, hvad du egentlig brænder for, fordi du er i dit hoved og i dine tanker. Disse tanker lægger et slør hen over, at du har svært ved at mærke dig selv. Mærke, hvad der er vigtigt for dig.

Læs også: Sådan finder du din passion

 

SÅDAN FINDER DU DIN RETTE HYLDE MED JOBKOMPASSET

Længere nede i artiklen giver jeg dig seks spørgsmål, som vil hjælpe dig med at finde den røde tråd med jobkompasset. De hjælper dig med at finde svaret på, hvad den rigtige karrierevej er for dig, så du kan opnå arbejdsglæde.

Jobkompasset er lavet som et opslagsværk, der giver dig al den viden, som du har brug for, så du kan blive klogere på dine muligheder. Men den gør dig ikke klogere på dig selv, og hvad der er den rigtige karrierevej for dig er. Derfor skal du tune ind på dig selv. Det er kun dig, som kan mærke, hvad du brænder for og giver dig arbejdsglæde.

Læs også: Hvilket job passer til mig? Test dig selv

 

Jobkompasset

 

SÅDAN FUNGERER JOBKOMPASSET

Inden du går i gang, så får du her en kort beskrivelse af jobkompasset og hvordan du navigerer rundt i det. Ved hver stillingsbetegnelse på jobkompasset, kan du klikke dig ind og få mere viden om

  • Beskrivelse af selve jobbet
  • Eksempler på arbejdssteder 
  • Gennemsnitlig lønindtægt
  • Uddannelsesmuligheder 
  • Fremtidige karrieremuligheder 
  • Beskæftigelsesmuligheder med en oversigt over hele Danmark.

Læs også: 10 tegn på det er tid til karriereskift

 

Jobkompasset – Sådan gør du:

  1. Gå ind på jobkompasset her.
  2. Vælg et område, som interesserer dig.
  3. Under hvert fagområde, deler det områderne op i fire segmenter og viser det dig en masse forslag, som du så kan klikke på og læse mere specifikt om stillingen.
  4. Lav en brainstorm over de jobs, der taler til dig. Du kan lave en liste over dine favoritter, så du nemt kan danne dig et overblik.
  5. Når du har fundet de områder, som du synes lyder interessante, kan du gå ind på uddannelsesguiden og læse hvilke uddannelser, der skal til, hvilke optagelseskrav, der er, og hvornår uddannelserne starter. Al den viden du har brug for samlet et sted.

Læs også: Find job hurtigt – 20 tips du skal kende

 

6 SPØRGSMÅL, DER GØR DIG KLOGERE PÅ VALG AF JOB MED JOBKOMPASSET

Her giver jeg dig seks spørgsmål, som kan hjælpe dig med at blive klogere på dig selv. Der får dig til at reflektere over, hvad der er vigtigt for dig, så du kan komme et skridt nærmere, hvad den rette vej er for dig, med udgangspunkt i jobkompasset. job

Kig hver stillingsbetegnelse igennem som du har på din liste fra jobkompasset og svar på nedenstående spørgsmål et ad gangen: 

  1. Brainstorm, hvad der tiltaler dig ved hvert job, du har på din liste.
  2. Forestil dig, du skal gå på job hver dag og arbejder med (indsæt stilling fra din brainstorm). Hvilke opgaver vil du nyde at lave på jobbet og hvorfor?
  3. Hvis du selv kunne bestemme, hvilke opgaver vil du helst være fri for at lave og hvorfor?
  4. Hvilke personlige styrker vil du skulle sætte i spil i jobbet?
  5. Vil arbejdet give dig en følelse af, at du bidrager til verden og gør en forskel for andre mennesker?
  6. Kig på dine svar og find den røde tråd i dine svar. Indsnævr de jobs, som er inden for din interesse, hvor du brænder for arbejdsopgaverne og som samtidig bidrager til, at du gør en forskel for andre, hvor du samtidig får sat dine personlige styrker og dine personlige værdier i spil.

Når du slipper din hjerne og fornuft og mærker, hvad du brænder for, hvad der falder dig naturligt at gøre og lave som samtidig bidrager til, at du gør en forskel for andre mennesker – er det her, du vil opleve at have et arbejdsliv, som du vil elske at stå op til hver dag.

Læs også: De 5 punkter du skal vide om karriererådgivning

 

LAV EN HANDLINGSPLAN UD FRA JOBKOMPASSET

Når du har fået inspiration fra jobkompasset og identificeret, hvilken retning, der er den rette for dig at arbejde med, skal du i gang med næste step. Nemlig at indhente oplysninger om, hvad der skal til og hvordan du gør det. Et mål uden en plan er blot en drøm.

På jobkompasset kan du få et overblik over al den viden om de forskellige stillinger, du har behov for. Identificer, om du skal i gang med en uddannelse, eller hvilken baggrund du skal have for at blive taget i betragtning. Hvis du har relevant erfaring, så er det bare om at komme i gang med jobsøgningen, skrive en god ansøgning og gå til jobsamtaler, så du kan lande dit næste job.

Hvis du ikke føler, du er klar til at søge dit næste job, skal du muligvis i gang med at lave research. Få lavet en liste over de spørgsmål du sidder med, så du kan lave en plan over de ting, du skal have undersøgt. Måske du skal kontakte en studievejleder eller en karrierecoach for at få mere viden om lige præcis din erhvervsmæssige baggrund og få sparring til, hvordan du kan komme i mål med dit næste job.

Måske du mangler erfaring indenfor et specifikt område, men ønsker ikke at tage en videregående uddannelse eller ekstra kursus, kan du eventuelt opnå erfaring gennem et frivilligt job. Eller du kan investere din tid i ulønnet praktik i en virksomhed for at få foden indenfor og få udviklet dine kompetencer. Mulighederne er mange. Men vigtigst af alt er, at du har fokus på det, som giver mening for dig at arbejde med og handler på det. Et skridt ad gangen.

“Vælg et job, du elsker at lave, og du vil aldrig skulle arbejde i hele dit liv.”

Læs også: Træt af job? De 3 ting som forhindrer dig i et jobskifte

 

Har du brug for hjælp til at blive klogere på valg af job?

Få en 15 min. GRATIS uforpligtende samtale, hvor vi tager en snak om, hvad du har brug for, og hvordan jeg kan hjælpe dig med at få klarhed over, hvilket job er det rette for dig.
Læs også:

Test dig selv - er jeg i det rigtige job?

Læs også:

5 tips der får dig godt tilbage på job efter barsel