Bedre selvværd – 10 tips til et bedre selvværd

BEDRE SELVVÆRD – 10 TIPS TIL ET BEDRE SELVVÆRD

Når du døjer med lavt selvværd, har du fokus på alt det, du ser som dine svagheder, fejl og mangler. Du har svært ved at tro på, at den, du er, er god nok eller har værdi nok. Du går i en konstant frygt for at blive afvist eller “afsløret” også kaldet impostor syndrom. Dårligt selvværd gennemsyrer din hverdag i en negativ retning.

  • Du sammenligner dig konstant med andre. 
  • Du føler, du skal arbejde hårdere en andre for at opnå samme eller bedre resultat. 
  • Du føler, du skal være perfekt i det, du gør, fordi det at lave fejl vil afsløre, at du ikke er god nok. 
  • Du tør ikke sige fra og sætte grænser, for hvad nu hvis andre synes dårligt om dig og afviser dig. 

Det er mildest talt opslidende….

Men den gode nyhed er: Du kan øve dig i at få et bedre selvværd. Derfor får du her 10 effektive redskaber til, hvordan du kan få et bedre selvværd.

 

10 TIPS TIL ET BEDRE SELVVÆRD

1. Anerkend dig selv hver dag og få et bedre selvværd

Når du har lavt selvværd, er du ekspert i at kritisere dig selv og tale dig selv ned. Vend din negativ selvsnak og kritik til ros og anerkendelse. Brug 1 minut foran spejlet hver dag, hvor du anerkender dig selv. Kig dig selv i spejlet, mens du siger sætningerne: “Jeg er god nok, som den jeg er”. “Jeg elsker og respekterer mig selv, som den jeg er”. “Jeg er præcis, som jeg skal være”. Gentag disse sætninger hver dag i minimum 14 dage. I starten føles det måske fjollet og det er helt naturligt. Men hold fast. Jo længere tid du gentager sætningerne, des mere vil du begynde at tro på, at det er sandt. Denne øvelse er et af de vigtigste redskaber til at støtte dig i at få et bedre selvværd.

 

2. Få bedre selvværd med fokus på dine personlige styrker

Når du har lavt selvværd, kan det være svært at se dig selv og dine personlige styrker klart. Men alle mennesker har styrker – også dig. For at forbedre dit selvværd, skal du flytte dit fokus til, hvad du indeholder som det unikke menneske, du er. Lav en liste over dine personlige styrker, og hvordan de kommer til udtryk hos dig. Brainstorm minimum 20 eksempler på dine personlige styrker. Hvis det der svært for dig at komme i gang, så ræk ud til et par mennesker, som kender dig godt og få deres bud på, hvad de ser som dine personlige styrker.

Hæng derefter listen op et sted, hvor du kan kigge på den hver dag. Listen vil minde dig om, hvilket fantastisk menneske du er og hvad det er, der gør dig til dig.

Læs også:  Brug dine personlige styrker rigtigt i dit job og opnå trivsel

 

3. Bliv bevidst om dine værdier og styrk dit selvværd

Alle mennesker lever sit liv ud fra et sæt værdier. Når du er fanget i at have et dårligt selvværd, vil du ofte ubevidst leve dit liv ud fra, hvad andres værdier, regler og normer er – for at passe ind. Når du ikke lever efter din egne værdier, er problemet, at du mister dig selv og din egen indre gps i livet. Du vil med stor sandsynlighed opleve, at du ikke trives i din hverdag og konstant gå med en indre frustration og følelse af, at du kørt fast i livet.

Dine værdier afspejler, det menneske du er, hvilke behov og følelser, som er vigtige for dig for at opnå glæde og overskud i hverdagen. Alle dine beslutninger i hverdagen udspringer af de værdier, du lever efter. Lige fra valg af job, dine venner og familie, dynamikken i dine relationer til, hvad du spiser til aftensmad eller prioriterer i din fritid. For at styrke dit selvværd er det fundamentalt, at du får klarhed over, hvad dine værdier er, så du kan få et bedre selvværd og stå stærkere i dig selv og din indre kerne.

Læs også: Stå stærkt i dig selv med værdiafklaring

 

4. Stop sammenligninger og få et bedre selvværd

Når du har lavt selvværd, sammenligner du dig ofte med andre. Det kan være på de sociale medier, reklamer, venner og kollegaer. Når du sammenligner dig med andre mennesker, ser du kun de træk eller egenskaber, du beundrer dem for, og som du tror, du ikke selv har. STOP! Stop med at sammenlign dig med andre! Alle mennesker vil forsøge at vise sig fra deres bedste side. Alle mennesker er unikke. Men ingen er perfekte. Du er dig og du skal IKKE være andre end den, du er. Du skal være tro mod din personlighed og din identitet.

I stedet for at sammenligne dig selv med andre, så lad dig inspirere i stedet for. Hvis du for eksempel er tiltrukket af mennesker, som du anser for at være modige. Så tag den egenskab og lad dig inspirere – uden det betyder, at du skal lave om på dig selv. Øv dig i at styrke den egenskab i dig selv. Start i det helt små og øv dig i at være mere modig (eller hvilken anden egenskab, som du beundrer hos andre). Se det som en leg, at du udvikler sider i dig selv, så de får mere plads. Husk alle mennesker er meget mere og kan meget mere, end de selv tror – også dig.

Læs også: Identitet – Hvem er jeg, og hvad vil jeg i mit liv?

 

5. Accepter dig selv, som den du er

Ingen mennesker er perfekte og det er du heller ikke. Accepter, at du har gode dage og dårlige dage, ligesom alle os andre. Hvis du for eksempel kommer til at sige noget, som har såret et andet menneske, eller der sker en misforståelse, så lad være med at slå dig selv i hovedet. I stedet accepter, at du blot er et menneske som alle andre. Alle laver fejl. Når du slår dig selv i hovedet og hammeren kommer frem med tanker som: “Hvorfor gjorde jeg nu det? Hvorfor sagde jeg også det? Hvad vil andre tænke om mig nu? Så spørg dig selv: Hvad vil du tænke, hvis det var en anden person, der stod i din situation? Vil du dømme vedkommende lige så hårdt, som du dømmer dig selv? Højst sandsynligt ikke.

For at få et bedre selvværd, skal du øve dig i ikke at dømme dig selv, men i stedet acceptere dig selv. Hver gang du står i en situation, hvor din indre kritiker dukker op, så sig til dig selv: “Jeg gør det bedste, jeg kan, med de ressourcer jeg har”. Øvelse gør mester. Hvis noget ikke lykkes, som du gerne vil, så husk på at dit selvværd ikke afhænger af dette.

 

6. Et bedre selvværd med taknemmelighed

Når du fokuserer på alt det, som du IKKE har i dit liv, holder du dig selv fanget i utilfredsheden, ked-af-det-heden og manglende overskud. I stedet for at se livet igennem de grå og negative briller, så se dit liv igennem positive briller. Det hjælper dig til at få et bedre selvværd. Den letteste og sjoveste måde at gøre det på, er ved at dyrke det, som du er taknemmelig for, du har i din hverdag. Det kan være de mennesker, du har i dit liv, som du holder af. Et smil du fik af en fremmed i toget. En god kop kaffe. En god snak med en kollega. Et kram etc.

Hver aften inden du går i seng, laver du en liste over alt det, du er taknemmelig for. Tænk tilbage på dagen eller alt det i dit liv, som faktisk er godt, giver dig glæde, energi og kærlighed. Gør det som en leg og hav det sjovt med det.

Læs også: Taknemmelighed – En guide til mindre stress og mere glæde

 

7. Få bedre selvværd med grounding

Når dit selvværd lider et knæk, er det din indre stemme og tanker, som fastholder dig i det lave selvværd. Måske du ovenikøbet oplever, at du døjer med tankemylder eller overtænkning?  Uanset hvad, så er negative tanker ødelæggende for dit selvværd og kan på sigt give dig følelsen af udbrændthed eller angst, stress og depression. For at få et bedre selvværd, skal du have tømt hovedet for tanker. Det er præcis det, som grounding-øvelser hjælper dig med. At grounde dig selv giver dig nemlig ro på dine tanker, så du bare er i nuet uden alle dine bekymringer og negative selvsnak. Grounding-øvelser hjælper dig til at komme ned i kroppen og blot være i nuet. Ydermere vil det styrke din intuition, så du bliver bedre til at lytte til dig selv.

Afse tid hver dag – enten om morgen eller om aftenen – til at grounde dig selv og mærk en stor effekt på blot få dage til en uge. Grounding hjælper dig ikke kun med et bedre selvværd. Det er et redskab, du kan implementere i din ellers travle hverdag for at få bedre kontakt til dig selv og din krop. Det vil give dig en pause og bringe dig i en tilstand af bare væren. Se videoen herunder og lav denne grounding-øvelse på kun 8 minutter hver dag.

8. Robusthed giver bedre selvværd

Tanker som “jeg er ikke god nok”, sætter dig i en offerrolle. Du føler dig hjælpeløs og har en oplevelse af, at det er dig mod verden. Du føler, at du intet kan stille op. Livet er hårdt og det er alle andres eller omstændighedernes skyld. Så længe du vælger at se livet igennem et offers briller, fodrer du dit manglende selvværd. For at ændre dit manglende selvværd, skal du vælge at gå fra offerrollen til at tage ansvar for dit liv.  Sandheden er, at du altid har et valg, uanset hvad livet byder dig. Når først du tror på, du har et valg, kan du tage ansvar og øge din robusthed. Jo mere robust du er, jo bedre selvværd vil du opnå.

For eksempel: Du er træt af dit job, eller dine relationer skaber konflikter og dræner dig for energi. Når du fastholder dig selv i sådanne situationer, som ikke gør dig godt, er du i offerrollen. Når du vælger at tro på, at du har et valg, kan du tage ansvar og handle. Kun gennem handling, kan du ændre din situation. Om det så er ved at skifte job, ekskludere mennesker, der ikke vil dig det godt, eller på anden vis at sige fra og sætte grænser. Du er herre over dit liv og når først du tager førertrøjen i dit liv, vil du opnå robusthed og styrke dit selvværd.

Læs også: Test dig selv – er jeg i det rigtige job?

 

9. Sæt grænser og få et bedre selvværd

Når du kæmper med dit selvværd, kan du have svært ved at sætte grænser. Du er sikkert verdensmester i at sige ja til alt og alle. Hvis du siger nej og siger fra, frygter du, at andre ikke længere kan lide dig, eller de vil vende dig ryggen. Men faktisk er det helt modsat. Mennesker, som sætter grænser, opnår større respekt. Det skaber samtidig en tryghed at vide, hvor man har vedkommende henne. Det samme gælder for dig. Så når du viser respekt for dig selv ved at sætte grænser og sige fra, vil andre respektere dig og føle sig trygge ved dig, fordi de ikke vil være i tvivl om, hvor de har dig.

Du, som alle andre mennesker, har ret til at udtrykke dine meninger, bede om det, du ønsker og sige nej – uden at føle skyld. Du har ret til at blive taget alvorligt. Så start i det små og tag en hel uge, hvor du øver dig i at sige nej. Vid, at du har ret til at have et standpunkt, til du tager et nyt. Hver gang nogen beder dig om noget, siger du: “Nej, desværre det kan jeg ikke”. Du har ret til ikke at argumentere for, hvorfor du siger nej. Hvis de spørger dig igen, svarer du akkurat det samme “Nej, desværre det kan jeg ikke”. Hvis du oplever, du har sagt nej til noget, som du faktisk gerne vil, er det ikke værre end, at du vender tilbage og siger, du har ombestemt dig. Øv dig i at sætte dine personlige grænser. Mærk, hvor rart det er at stå op for dig selv. Det er slet ikke så farligt, som du tror.

 

10. Skift dit fokus til et bedre selvværd

Det, du fokuserer på, vokser! Når du har fokus på dit lave selvværd og alt det, du ser som “fejl” eller kritiserer dig selv for, fastholder du dit lave selvværd. For at få et bedre selvværd, skal du ændre dit fokus. Starte med at lave en liste med alle de ting, som holder dig tilbage. Alle dine negative tanker om dig selv. Dine “fejl og mangler”. Kig derefter på listen og brainstorm en ny liste med modbeviser. Altså det modsatte af din selvkritik.

For eksempel hvis din negative selvkritik er: “Jeg er ikke klog nok”. Så kan dit modbevis lyde sådan her: “Jeg ved en masse om…(madlavning, musik, kunst, historie, børn, planter etc.)”

Så list alle de negativer tanker, du har om dig selv, ned og find modbeviser på hver en ting. Altså alt det, du er lykkes med.

Læs også: Forskellen på selvtillid og selvværd

 

BEDRE SELVVÆRD KRÆVER ØVELSE

Disse 10 tips var bare nogle ud af mange af de redskaber, jeg anvender sammen med mine klienter. Jeg kan med garanti fortælle dig, at de virker. Men som alt her i livet, når vi vil ændre vores vaner, kræver det øvelse og vedholdenhed. Det samme gælder, når du arbejder med at få et bedre selvværd.

Så husk, når du arbejder på at få et bedre selvværd, bliver du et mere autentisk dig og opnår større glæde og overskud i dit liv. Rigtig god fornøjelse.

 

HAR DU BRUG FOR HJÆLP TIL AT FÅ ET BEDRE SELVVÆRD?

Få 15 min. GRATIS uforpligtende telefonsamtale, hvor vi tager en snak om din situation, og hvordan jeg kan hjælpe dig med at få et bedre selvværd, så du kan skabe det liv, du ønsker.
Læs også:

Pleaser? 10 tegn på du har pleaser adfærd

Læs også:

Sådan får du glæden tilbage

FIND DRØMMEJOBBET MED 6 SIMPLE TRIN

Guiden er nu på vej i din indbakke!