Jobkompasset giver dig inspiration til din vej i arbejdslivet

Jobkompasset er skabt til at give dig et overblik over jobfunktioner indenfor 20 fagområder, der giver dig et godt overblik og inspiration til at finde uddannelsesretning eller til dig som er på arbejdsmarkedet og ønsker at skifte karriere og finde din rette hylde.

Jobkompasset er til dig som:

 • Skal vælge uddannelsesretning.
 • Ønsker at skifte karriereretning.

Jobkompasset hjælper dig med inspiration til, hvilke jobfunktioner og muligheder der er. Men hvis du er i tvivl og har svært ved at mærke, hvad det rigtige for dig er, så giver jeg dig 6 spørgsmål længere ned i artiklen, som vil hjælpe dig på rette spor.

 

Jobkompasset – hvordan finder du ud af hvad du skal arbejde med?

At finde ud af hvad du skal arbejde med, er vigtigt at få identificeret uanset om, du er ung og skal til at finde retning inden du skal på arbejdsmarkedet, eller om du allerede har årevis erfaring men er kommet i tvivl om, hvad det rette er for dig. For nogle er det nemt at finde svaret og for andre er det svært at finde ud af.

Uanset om du er ung og skal til at vælge retning i dit arbejdsliv, eller om du har været på arbejdsmarkedet i mange år, begynder starten af et godt arbejdslivs med dig. Det starter nemlig med, at du skal lære dig selv bedre at kende, så du kan tage udgangspunkt i dine styrker og talenter for, at du kan opnå et meningsfuldt arbejdsliv, som du elsker at stå op til hver dag.

Derfor er du i tvivl!

Uanset hvor du er i dit liv lige nu, er det vigtigt, at du investere tid i at lære dig selv bedre at kende, og mærker efter, hvad der er rigtigt for dig. Hvis du ikke gør det nu, vil tvivlen forfølge dig hele din karriere igennem og være en hæmsko resten af dit liv.

Når tvivlen sætter ind, handler det ofte om, at du sammenligner dig selv med andre eller med samfundet. Du kigger på dine omgivelser, din familie, dine forældre, venner eller kollegaer og tager udgangspunkt i de forventninger du tænker, at de har til dig. Forventninger til hvad de synes er det rigtige at gøre. Frygten for at skille dig ud, ikke være god nok og blive afvist fra de mennesker der har stor betydning for dit liv blokkerer typisk for, at du kan mærke din egen intuition og dit eget indre kompas.

 

Tanker som blokkerer for din intuition:

 • Hvad hvis jeg vælger noget mine forældre ikke bakker mig op i – vil jeg så stå alene? Vil de synes mindre godt om mig? 
 • Hvad gør mine venner – hvad vil de tænke om mig, hvis jeg vil noget andet end dem? Vil de stadig være ven med mig selvom jeg vælger noget andet? 
 • Hvad nu hvis jeg tjener færre penge end dem, er jeg stadig god nok?
 • Hvad nu hvis jeg vælge at skifte branche, hvad vil andre tænke om mig?

Tanker som disse gør, at du ikke kan mærke, hvad du egentlig brænder for, fordi du dit hovedet og tanker ligger et slør henover dine følelser for, hvad der er vigtigst for dig.

Læs også: 10 tegn på det er tid til karriereskift 

 

Sådan finder du din rette hylde med jobkompasset

Længere nede i artiklen giver jeg dig 6 spørgsmål, som vil hjælpe dig med at finde den røde tråd med jobkompasset, så du kan finde svaret på, hvad den rigtige karrierevej er for dig. 

Jobkompasset er lavet som et opslagsværk, der giver dig al den viden, som du har brug for, for at blive klogere på dine muligheder. Men den gør dig ikke klogere på dig selv, og hvad der er den rigtige karrierevej for dig er. Derfor skal du tune ind på dig selv. Det er kun dig, som kan mærke, hvad der giver dig energi og glæde, og hvad som passer dig til den personlighed du har.

Opskriften er meget simpel. Når du får identificeret nedenstående punkter, har du svaret på din rette hylde.

Din passion + dine personlige styrker + dine talenter og kompetencer + dine værdier + dit livsformål = din rette hylde!

Jobkompasset

Sådan fungerer jobkompasset

Inden du går i gang, så får du her en kort beskrivelse af jobkompasset, og hvordan du navigerer rundt i den. Ved hver stillingsbetegnelse på jobkompasset, kan du klikke dig ind og få mere viden om

 • Beskrivelse af selve jobbet
 • Eksempler på arbejdsteder 
 • Gennemsnitslig lønindtægt
 • Uddannelsesmuligheder 
 • Fremtidige karrieremuligheder 
 • Beskæftigelsesmuligheder med en oversigt over hele danmark.

Jobkompasset – Sådan gør du:

 1. Gå ind på jobkompasset her.
 2. Vælg et område som interesserer dig.
 3. Under hvert fagområde, deler den områderne op i 4 segmenter og viser den dig en masse foreslag som du så kan klikke på og læse mere specifikt om stillingen.
 4. Lav en brainstorm over de jobs der taler til dig. Du kan lave en liste over dine favoritter, så du nemt kan danne dig et overblik.
 5. Når du har fundet de områder, som du synes lyder interessante, kan du gå ind på uddannelsesguiden og læse hvilke uddannelser der skal til, hvilke optagelses krav der er, og hvornår uddannelserne starter. Al den viden du har brug for samlet et sted.

Læs også: Find job hurtigt – 20 tips du skal kende

6 SPØRGSMÅL DER GØR DIG KLOGERE PÅ VALG AF JOB med jobkompasset

Her giver jeg dig 6 spørgsmål, som kan hjælpe dig til blive klogere på dig selv, som får dig til at reflektere over hvad der er vigtigt for dig, så du kan komme et skridt nærmere hvad den rette vej er for dig, med udgangspunkt i jobkompasset. 

Kig hver stillingsbetegnelse igennem som du har på din liste fra jobkompasset, og svar på nedenstående spørgsmål et ad gangen: 

 1. Brainstorm hvad der tiltaler dig ved hvert job, du har på din liste.
 2. Forestil dig du skal gå på job hver dag og arbejder med (indsæt stilling fra din brainstorm). Hvilke opgaver vil du nyde at lave i jobbet og hvorfor?
 3. Hvis du selv kunne bestemme, hvilke opgaver vil du helst være fri for at lave og hvorfor?
 4. Hvilke personlige styrker vil du skulle sætte i spil i jobbet?
 5. Vil arbejdet give dig en følelse af, at du bidrager til verden og gør en forskel for andre mennesker?
 6. Kig på dine svar og find den røde tråd i dine svar. Indsnævr de jobs, som er inden for din interesse, hvor du brænder for arbejdsopgaverne og som samtidig bidrager til, at du gør en forskel for andre, hvor du samtidig får sat dine personlige styrker og dine personlige værdier i spil.

Når du slipper din hjerne og fornuft og mærker hvad du brænder for, hvad der falder dig naturligt at gøre og lave som samtidig bidrager til at du gør en forskel for andre mennesker – er her du vil opleve at have et arbejdsliv, som du vil elske at stå op til hver dag.

Læs også: De 5 punkter du skal vide om karriererådgivning

Lav en handlingsplan ud fra jobkompasset

Når du har fået inspiration fra jobkompasset til at identificere, hvilken retning som er den rette for dig at arbejde med, skal du igang med næste step. Nemlig at indhente oplysninger om, hvad der skal til og hvordan du gør det. Fordi et mål uden en plan, er blot en drøm.

På jobkompasset kan du få et overblik over al den viden, du har behov for om de forskellige stillinger. Identificer om du skal i gang med en uddannelse eller hvilken baggrund du skal have for at blive taget i betragtning.

Få lavet en liste over de spørgsmål du sidder med, så du kan lave en plan over de ting du skal have undersøgt. Måske du skal kontakte en studievejleder eller en HR-afdeling for at få mere viden om lige præcis din erhversmæssige baggrund og få sparring til, hvordan du kan komme i mål.

Hvis du ikke ønsker at tage en videregående uddannelse eller ekstra kursus, men mangler erfaring med nogle opgaver, kan du eventuelt opnå erfaring gennem et frivilligt job. Eller du kan investere din tid i ulønnet praktik i en virksomhed, for at få foden indenfor og få udviklet dine kompetencer. Mulighederne er mange. Men vigtigst af alt er, at du har fokus på det, som giver mening for dig at arbejde med, og handler på det. Et skridt ad gangen.

Læs også: Hvordan skriver man en god ansøgning?

Har du brug for hjælp til at finde ud af hvad der giver glæde og mening for dig at arbejde med?

Så lad mig hjælpe dig, med at belyse alle de sider af dig selv, som du har svært ved at se, så du kan finde den røde tråd og få klarhed over, hvilken retning er den rigtige for dig i dit arbejdsliv. Få en 15 min. GRATIS uforpligtende samtale, hvor vi tager en snak om, hvad du har brug for og hvordan jeg kan hjælpe dig eller læs mere om coachingforløbet Find retning i dit arbejdsliv på kun 5 uger.

 

“Vælg et arbejde du elsker at lave, og du vil aldrig skulle arbejde i hele dit liv.”

Charlotte Gade Coaching Gratis Guide