Jobsøgende – 8 gode råd til dig som jobsøgende
At være jobsøgende er en udfordring for de fleste mennesker. Måske du er jobsøgende, fordi du er træt af det job du sidder i i dag, måske du er på barsel eller sygemeldt og overvejer et jobskifte og ved, at du ikke ønsker at komme tilbage til dit gamle job. Måske du lige er blevet afskediget eller er ledig og er i fuld gang med at skulle ind på jobmarkedet. Og måske du er selvstændig men af forskellige årsager, ønsker du et fast job igen.
Uanset årsagen til, at du er jobsøgende, kan det føles uoverskueligt og være en frustrerende proces. At være jobsøgende kan være opslidende for selvtilliden og for dit selvværd. Derfor skal du sørge for at have en plan for din hverdag som jobsøgende, så du kan komme i mål med det job, som er det rette for dig – OG sørge for at passe på dig selv og din mentale og fysiske tilstand i processen.
En plan som jobsøgende, gør det nemmere at komme i mål med det job, som er det rette for dig!
Den største udfordring som jobsøgende er, at det tager tid! Og for mange mennesker er det udfordrende at skulle “sælge sig selv” til en ny potentiel arbejdsgiver og ikke mindst at vide hvilken karrierevej, der er den rette for dem. Derfor får du her 8 gode råd til, hvordan du bedst kommer i mål med dit næste job og ikke mindst passer på dig selv undervejs som jobsøgende.
Læs også: Fyret? Sådan kommer du godt videre efter en fyring
8 gode råd som jobsøgende
1. Bliv klogere på sig selv
Som jobsøgende er første skridt at vide, hvad du gerne vil arbejde med, så du kan have et arbejdsliv, der giver dig glæde og overskud. Du skal vide, hvad du brænder for og hvilke værdier, der er vigtige for dig. Det er hele grundlaget for din jobsøgning. Du skal nemlig tage udgangspunkt i det, som DU gerne vil – og ikke tilpasse dig arbejdsmarkedet. Du har helt sikkert mange kompetencer (både faglige og personlige styrker), men hvis du søger job ud fra det du kan, og ikke det du ønsker og brænder for, vil du med stor sandsynlighed køre træt i dit næste job. Så start med at lære dig selv at kende, så du kan finde din rette karrierevej en gang for alle.
Læs også: Hvilket job passer til mig? Test dig selv
2. Den effektive jobsøgningsstrategi
Når du først ved, hvad du gerne vil arbejde med, bliver din jobsøgning så meget nemmere. Nu kan du lave en plan for, hvordan du når dit mål. Gør dig selv klart hvilken strategi du som jobsøgende vil benytte dig af, og hvor lang tid du vil give dig selv til at finde dit nye job. Du skal gøre dig nogle tanker om, hvordan du vil skille dig ud fra mængden, så du får et møde eller interview op at stå med din kommende arbejdsgiver. Sørg for at skrive din plan ned, og dele den op i delmål helt ned på ugedage. På den måde ved du præcis, hvad du skal på hvilke dage, så du lettere får gjort det, som skal til for at lande dit næste job.
Læs også: Find job hurtigt – 20 tips du skal kende
3. Dit mindset er altafgørende som jobsøgende
Det er ikke en dans på roser at være jobsøgende. Derfor oplever hver anden jobsøgende at få symptomer på stress i deres ledighedsperiode – særligt når vi over længere tid ikke er en del af arbejdsmarkedet. Derfor skal du sørge for at passe på dig selv fysisk og psykisk. Få din søvn, spis sundt og få bevæget dig.
Som jobsøgende er det vigtigt, at du også sætter tid af til at gøre noget godt for dig selv, så du ikke går kold i din jobsøgning. Dyrk din hobby og se nogle venner og veninder. Dyrk det, som gør dig glad. En anden vigtig ting er at få skabt dig nogle gode vaner for din hverdagstrivsel. Stå tidligt op. Start dagen med at læse et kapitel i din yndlingsbog, læs en blog som inspirerer dig eller start dagen med et motiverende citat, som kickstarter dit mindset med en “I-can-do-it” – attitude.
Læs også: 5 tegn på stress
4. Trivsel som jobsøgende
Hvis du er ledig, kan det være ensomt og svært at hive dig selv op i hverdagen. Derfor kan det være rart at møde og snakke med ligesindede for at have nogle at sparre med i processen. Hvis du er medlem af en A-kasse, tilbyder de som regel diverse kurser og netværk, som er gratis for medlemmerne. Du kan også melde dig ind i diverse Facebookgrupper eller Powerjobsøgerne, som tilbyder gratis ugentlige møder, hvor du får tips og trick og møder andre jobsøgende.
Udover, at det vil give dig noget at se frem til i løbet af ugen, vil du også få et socialt input i hverdagen ved at møde nye mennesker. Mennesker der måske kan bane vejen til dit næste job. Husk på, selvom de er ledige, har de også et netværk og en kone, mand, nabo, venner, der er i job. Måske arbejder de netop i den branche eller virksomhed, som du ønsker at komme ind i.
5. Ræk ud og skil dig ud som jobsøgende
Inden du sender din ansøgning og CV, så ring altid på den opslået stilling først. Virkelig få mennesker gør det, så det er lette point at få, da du vil skille dig ud, inden de overhovedet sidder med din ansøgning i hånden. Inden du ringer, så læs jobannoncen grundigt igennem, så du har noget relevant at spørge om. Hvis jobannoncen er velbeskrevet, kan du altid spørge ind til succeskriterierne. Du kan også spørge ind til, hvilke af arbejdsopgaverne der, er de primære opgaver, så du kan få en ide om, hvad du skal forvente at arbejde mest med. Ved denne type opkald vil du netop samtidig kunne benytte dig af at fortælle om din erfaring, og hvorfor du er et godt match til jobbet og virksomheden.
Læs også: Hvordan skriver man en god ansøgning?
6. Sociale medier som jobsøgende
Som jobsøgende er det genialt at bruge de sociale medier. De sociale medier er nemlig et netværk, hvor du kan komme ud med dit budskab om, at du er jobsøgende, og hvad du ønsker at bidrage med til din næste arbejdsgiver. Brug Facebook for at synliggøre dig selv til gamle bekendte eller klassekammerater. Måske er en af dem, den helt rette person, der kan få dig i dit næste job.
Glem ikke Linkedin! Hvis du ikke har en LinkedIn profil, så se at få oprettet en. Linkedin er et professionelt netværksplatform, hvor fordelene er mange. Her kan andre se dit CV og dine kompetencer. Du kan lave et opslag som før nævnt på Facebook, der gør, at du digitalt kommer ud til en masse mennesker og virksomhedsledere, som kan være din næste arbejdsgiver. Ydermere har Linkedin den funktion, at du kan skrive, at du er “Open to work”. Det betyder, at andre kan se, at du er jobsøgende, hvilket gør, at du hurtigere dukker op i HR og rekrutterings konsulenters søgning, når de leder efter deres næste kandidat.
Læs også: 10 tegn på det er tid til et karriereskift
7. Jobsøgende og netværk
Netværk, netværk, netværk. Jeg kan ikke sige det nok gange. Og hvis du er som de fleste, knuger din mave sig sammen og du er ved at kaste op over at høre ordet. Over 50 % af alle stillinger bliver besat gennem netværk! Derfor skal du i gang! Også selvom du har en række barriere lige nu, hvis du ikke er vant til at netværke. Men dem skal du nok overvinde. Du skal nemlig ikke bekymre dig om frygten for at fejle, men bekymre dig om de chancer, du går glip af, hvis du ikke engang prøver.
Start ud med at gøre det så nemt for dig selv som muligt i starten ved at tage kontakt til mennesker, du allerede kender. Gennemgå (alle) dine sociale medier for at se, hvad de arbejder med, og hvor de arbejder. Skriv alle relevante navne ned, hvorefter du rangerer dem ud fra, hvor let det er for dig at kontakte dem. Tag de lavthængende frugter først, så du får varmet din netværksmuskel op. Måske er det din gamle nabo, kollega, venindes veninde, som kan give dig et forlomme til en jobsamtale eller give dig brugbar viden om branchen eller virksomheden.
Læs også: 8 spørgsmål til jobsamtalen du skal forberede dig på
8. Boost din selvværd og selvtillid
Den mur, som jeg oplever de fleste jobsøgende møder, er frygten. Frygten for ikke at være god nok eller være dygtig nok. Derfor er det vigtigt at du får kigget på dit selvværd og selvtillid som jobsøgende. Hvis du ikke selv tror du kan, er der ikke andre, som tror på, at du kan. Vid, ingen forventer, at du skal vide alt. Derfor er der 3 måneders prøvetid/oplæring i alle jobs. Netop så du kan blive lært op i, hvordan den pågældende virksomheds kultur er, og hvordan de ønsker, du skal gribe opgaverne an. Så det er vigtigt, at du tænker positivt om dig selv og dine egne evner.
Jeg ser ofte, når kvinder læser et jobopslag, søger de ikke jobbet, hvis de ikke føler de kan levere 100%, hvor imod mænd søger jobs – også selvom de ikke lever op til halvdelen af kravene. (Måske du lider af impostor syndrom?) Skru ned for dine egne krav til dig selv, og spring ud i at søge de jobs, som du synes er spændende. Husk, det du ikke kan i dag, kan du lære!
Læs også: Boost din selvtillid i jobsøgningen
Jobsøgende – Kom i mål med dit næste job
Med mine mange års erfaring inden for rekruttering og som karrierecoach, ser jeg gang på gang mine klienter lander i deres helt rette job inden for få måneder. Det, der gør det muligt, er, at de er 100% afklaret med, hvilket job de ønsker, som gør at de kan opnå deres fulde potentiale og have et meningsfuldt arbejdsliv. Udover de ved, hvad retning de skal gå i deres karriere, har de en jobsøgningstrategi, som er tilpasset til netop deres personlighed. Med både et mål og en plan, er det så meget nemmere for dem at komme ud af deres komfortzone og tage de nødvendige skridt.
Vid, hvis du som jobsøgende ikke tager udgangspunkt i, hvad du ønsker og brænder for og går målrettet efter det – vil dit næste job blive en gentagelse af det sidste job. Hvis du gør det, du altid har gjort, får du de resultater, du altid har fået.
Læs også: Sådan skriver du dig til jobsamtalen!
Som Mark Twain sagde;
“Om tyve år vil du blive mere skuffet over de ting, du ikke gjorde, end over dem du gjorde.
Så smid tøjlerne, sejl væk fra sikker havn, fang passatvinden i dine sejl. Udforsk, drøm og opdag.”